Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Δεκάδες μετοχές στο... «τζάμπα»!

Χαμηλότερα από τη λογιστική τους αξία διαπραγματεύονται δεκάδες μετοχές στο Χρηματιστήριο. Οι κερδοφόρες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις με μετοχές σε... τιμές ευκαιρίας. Ολες οι επιλογές για τους επενδυτές. Αναλυτικός πίνακας.

ΧΑ: Δεκάδες μετοχές στο... «τζάμπα»!

Τι κοινό έχουν ιδιαίτερα εξωστρεφείς όμιλοι (πχ Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ, Πλαστικά Κρήτης, Πλαστικά Θράκης, Αφοί Καράτζη, ΕΛΒΑΛ, Kleeman), κρατικά μονοπώλια (ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ), πολυσχιδείς και κερδοφόρες επιχειρήσεις (πχ Quest Holdings, Autohellas), οι μεγαλύτερες κατασκευαστικές δυνάμεις της χώρας (Ελλάκτωρ, ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ) και εταιρείες με πλεονάζουσα ρευστότητα (πχ ΓΕΚΕ, Κανάκης, Alpha Αστικά Ακίνητα, Ευρωπαϊκή Πίστη και AS Company);

Η απάντηση στο προηγούμενο ερώτημα είναι πως διαπραγματεύονται στο ταμπλό του ΧΑ με αποτιμήσεις που υπολείπονται της λογιστικής τους αξίας! Το γεγονός αυτό κάνει πολλούς να πιστεύουν πως τα περιθώρια ανόδου στο ελληνικό χρηματιστήριο είναι πολύ μεγάλα, σε περίπτωση που αποκατασταθεί η πολιτική σταθερότητα και η πραγματική οικονομία μπει σε ένα ανοδικό κανάλι.

Με βάση τα αποτελέσματα εννεαμήνου των εισηγμένων εταιρειών και τα κλεισίματα μετοχών του ΧΑ στις 1/12/2014, από τις 182 μετοχές του παρατιθέμενου πίνακα: α) οι 26 (το 14%) εμφανίζουν αρνητικό δείκτη τιμής προς λογιστική αξία (P/BV), καθώς παρουσιάζουν αρνητικά ίδια κεφάλαια β) από τις υπόλοιπες, οι 120 διαπραγματεύονται χαμηλότερα -ή και πολύ χαμηλότερα- από τη λογιστική τους αξία, ενώ μόνο 36 έχουν δείκτη P/BV υψηλότερο της μονάδας.

Σύμφωνα με τη θεωρία, οι μετοχές που διαπραγματεύονται χαμηλότερα από την λογιστική τους αξία αποτελούν μεσομακροπρόθεσμες επενδυτικές ευκαιρίες καθώς θεωρούνται υποτιμημένες. Ωστόσο ο συγκεκριμένος δείκτης έχει και αυτός τις αδυναμίες του, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι δεν συνεκτιμά το ύψος της κερδοφορίας, ή την κατάσταση της ρευστότητας, ή τέλος δεν εξετάζει τις προοπτικές κάθε εταιρείας.

 Εξετάζοντας πάντως τα στοιχεία του παρατιθέμενου πίνακα, κάποιος διαπιστώνει πως:

• Δείκτη μεταξύ του 0,01 και του 0,2 είχαν 17 εισηγμένες. Από αυτές 11 εμφάνισαν θετικό EBITDA (αποτελέσματα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) και από αυτές δύο σημείωσαν κέρδη προ φόρων (Druckfarben και Moda Bagno).

• Δείκτη μεταξύ του 0,21 και του 0,30 διέθεταν 27 εταιρείες, εκ των οποίων οι 19 παρουσίασαν θετικό EBITDA και οι επτά θετικό αποτέλεσμα πριν τη φορολογία (ΔΕΗ, ΕΛΒΑΛ, ΕΛΤΡΑΚ, Γαλαξίδι, Εβροφάρμα, Unibios, Κυριακούλης).

• Δείκτη μεταξύ του 0,31 και του 0,4 εμφάνισαν 13 εισηγμένες, εκ των οποίων οι 11 πέτυχαν θετικό EBITDA και εξ' αυτών οι οκτώ κερδοφόρο αποτέλεσμα (Attica Group, Quest Holdings, Inform Λύκος, PROFILE, Πλαστικά Θράκης, Νάκας, Γενική Εμπορίου, Λογισμός).

• Δείκτη μεταξύ του 0,41 και του 0,50 σημείωσαν είκοσι εταιρείες, εκ των οποίων 15 σημείωσαν θετικό EBITDA και εξ' αυτών οι έντεκα κερδοφόρο αποτέλεσμα (AS Company, Ελλάκτωρ, Δομική Κρήτης, Μύλοι Λούλη, Centric, ΕΛΙΝΟΙΛ, Byte Computers, Αφοί Καράτζη, Καραμολέγκος, ΙΑΣΩ και Αγροτικός Οίκος Σπύρου). Αξιοσημείωτο είναι πως τέσσερις εταιρείες που εντάσσονται στη συγκεκριμένη κατηγορία εμφάνισαν στο εννεάμηνο και θετικό καθαρό ταμείο (αρνητικό καθαρό δανεισμό) δηλαδή στις 30/9/2014 τα μετρητά τους υπερέβαιναν το σύνολο των τραπεζικών τους υποχρεώσεων, άρα είχαν υπερβάλλουσα ρευστότητα. Οι εταιρείες αυτές ήταν οι Βογιατζόγλου Systems, AS Company, Centric και ΕΛΒΕ Ενδυμάτων.

• Με δείκτη μεταξύ του 0,51 και του 0,60 διαπραγματεύονταν δέκα εισηγμένες, εκ των οποίων οι εννέα με θετικό EBITDA και εξ' αυτών οι οκτώ με προ φόρων κερδοφορία (ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, Kleeman, Alpha Αστικά Ακίνητα, Ευρωπαϊκή Πίστη, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Autohellas, Ideal και Περσεύς). Να σημειωθεί πως Kleeaman, Alpha Αστικά Ακίνητα, Ευρωπαϊκή Πίστη και Ideal διαθέτουν παράλληλα και θετικό καθαρό ταμείο.

• Δείκτη μεταξύ του 0,61 και του 0,70 παρουσίασαν δέκα εταιρείες, εκ των οποίων οι επτά σημείωσαν θετικό EBITDA και οι τέσσερες προ φόρων κέρδη (Flexopack, Πετρόπουλος, Επίλεκτος, Μινωικές Γραμμές). Η Flexopack διέθετε και θετικό καθαρό ταμείο.

• Με δείκτη μεταξύ 0,71 και 0,80 εντοπίστηκαν 11 εισηγμένες, όλες με θετικό EBITDA και οι εννέα από αυτές με κερδοφόρο αποτέλεσμα (Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Μύλοι Κεπενού, ΕΛΤΕΧ Άνεμος, CPI, Ιατρικό Αθηνών, Medicon Hellas και Intralot). Επιπρόσθετα, ΕΥΑΘ και ΕΥΔΑΠ διέθεταν και θετικό καθαρό ταμείο.

• Τέλος με δείκτη μεταξύ 0,81 και 1,00 διαπραγματεύονταν 12 εταιρείες, εκ των οποίων όλες εμφάνισαν θετικό EBITDA και οι δέκα κέρδη προ φόρων: ΜΕΤΚΑ, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Πλαστικά Κρήτης, Trastor ΑΕΕΑΠ, Κανάκης, ΓΕΚΕ (ξενοδοχείο President), Space Hellas, Κυριακίδης Μάρμαρα, Ιονική Ξενοδοχειακή και MIG Real Estate. Από αυτές, στις 30/9/2014 οι ΜΕΤΚΑ, Κανάκης, ΓΕΚΕ και MIG Real Estate διέθεταν και θετικό καθαρό ταμείο.

Βέβαια οι παραπάνω μετοχές δε σημαίνει απαραίτητα ότι προσφέρονται για αγορά τουλάχιστον επί του παρόντος. Ωστόσο το γεγονός της ύπαρξης δεκάδων τίτλων που διαπραγματεύονται με υποτιμημένους δείκτες, αποτελεί ένδειξη ότι το γενικό επίπεδο τιμών στο ΧΑ είναι χαμηλό και πως θα μπορούσε να ανεβεί σημαντικά σε περίπτωση σταθεροποίησης του πολιτικού κλίματος και ανάκαμψης της οικονομίας.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v