Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BETA: Τι βλέπει για πολιτικό ρίσκο, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δολάριο

Προβληματισμός επικρατεί στην αγορά για το πολιτικό ζήτημα τονίζει ο Βαγγέλης Χαρατσής της ΒΕΤΑ. Θεωρεί πως αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πρώτο κόμμα τότε το πιο θετικό σενάριο είναι η ύπαρξη αυτοδύναμης κυβέρνησης. Οι προβλέψεις για τις κινήσεις της ΕΚΤ.

BETA: Τι βλέπει για πολιτικό ρίσκο, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και δολάριο

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι θέσεις του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της BETA Χρηματιστηριακής κ. Βαγγέλη Χαρατσή, σχετικά με μια σειρά καυτών θεμάτων που απασχολούν το επενδυτικό κοινό.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρατσής αναφέρεται (στο neoforum.gr), στους παράγοντες που σήμερα επηρεάζουν την πορεία των τιμών στο ΧΑ, στη στάση των ξένων θεσμικών, στο ποια στάση θα κρατήσουν οι τελευταίοι σε περίπτωση εκλογικής επικράτησης του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για τις επόμενες εξελίξεις σε ΕΚΤ και αγορά συναλλάγματος. Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις έγιναν πριν ανακοινωθεί η απόφαση της κυβέρνησης να επισπεύσει την διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

ΕΡ: Κύριε Χαρατσή, πόσο έντονος είναι ο παράγοντας του πολιτικού ρίσκου για την πορεία του ΧΑ; Τι βλέπετε να ακολουθεί σε περίπτωση που προκύψει κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Αλήθεια είναι πως η ελληνική αγορά έχει ταλαιπωρηθεί λόγω των πολιτικών εξελίξεων από την αρχή του δευτέρου εξαμήνου της χρονιάς. Έτσι, ενώ έχουμε δει βελτίωση σε μακροοικονομικούς δείκτες και στην πορεία των εταιρειών, η πολιτική αβεβαιότητα έδρασε ανασταλτικά.

Αυτό άλλωστε εισπράττουμε και με τους ξένους επενδυτές με τους οποίους συναντούμαστε: Παρακολουθούν την Ελλάδα, είναι πρόθυμοι για τοποθετήσεις, αλλά λόγω της κατάστασης, όχι στο βαθμό που θα θέλαμε. Άλλωστε είναι γνωστές οι δηλώσεις Paulson ότι θα σταματήσει τις τοποθετήσεις του στην Ελλάδα, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό σκηνικό.

Σίγουρα υπάρχει προβληματισμός στην αγορά για το πολιτικό ζήτημα. Αν προκηρυχτούν εκλογές και πρώτο κόμμα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, τότε το καλύτερο σενάριο θα ήταν ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης. Ακόμη και τότε όμως, εκτιμώ ότι οι επενδυτές θα κρατήσουν στάση αναμονής μέχρις ότου αξιολογήσουν τα πρώτα δείγματα γραφής. Σ' αυτό συντελούν βέβαια και ορισμένες δηλώσεις στελεχών της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν θεωρήθηκαν φιλικές από την αγορά. Πάντως, μιλάω για κατάσταση αναμονής και όχι για κλίμα πανικού όπως υποστηρίζουν ορισμένοι.

ΕΡ: Πού οφείλεται η τελευταία ανάκαμψη των χρηματιστηριακών τιμών; Είναι η πολιτική ξένων funds να ωραιοποιήσουν τα ετήσια αποτελέσματά τους;

Δεν νομίζω ότι η τελευταία άνοδος των χρηματιστηριακών τιμών οφείλεται στο ότι κάποιοι ξένοι διαχειριστές προσπάθησαν να καλλωπίσουν τα ετήσια αποτελέσματά τους. Άλλωστε, οι ξένοι κλείνουν τα βιβλία τους στο τέλος Νοεμβρίου.

Παρατήρησα πάντως πως κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο, αν και η ειδησεογραφία ήταν αρνητική, η αγορά δεν υποχώρησε. Αυτό πιθανόν να σημαίνει πως η όποια αβεβαιότητα έχει ήδη προεξοφληθεί στα τρέχοντα επίπεδα τιμών και έτσι κάποια θετικά σενάρια που κυκλοφόρησαν τις τελευταίες ημέρες ήταν αρκετά για να ανεβάσουν την αγορά.

Πάντως, το βασικό σενάριο για το μέλλον απομακρύνεται από μια πιθανή αστάθεια-αναταραχή και κατευθύνεται προς μια πιο θετική εξέλιξη, όπως π.χ. μια παράταση στο μνημόνιο (σ.σ. αποφασίστηκε η δίμηνη επέκταση) και εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας χωρίς να προσφύγουμε στις κάλπες.

Η χρηματιστηριακή αγορά λοιπόν προεξοφλεί ως ένα βαθμό από τώρα αυτά που προσπαθεί να προβλέψει για τις μελλοντικές εξελίξεις στο ελληνικό πολιτικό ζήτημα, την πορεία των επιτοκίων μετά από τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά και την πορεία της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου.

ΕΡ: Τι θα πράξει τελικά η ΕΚΤ;

Υπάρχει η προσδοκία ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αγοράσει ομόλογα προκειμένου να μειώσει τα spreads κυρίως στις χώρες του ευρωπαϊκής περιφέρειες, προκειμένου τόσο οι χώρες αυτές, όσο και οι επιχειρήσεις τους να μπορούν να δανείζονται με χαμηλότερο κόστος. Σε μια τέτοια περίπτωση, και οι τιμές των μετοχών θα επηρεαστούν θετικά. Η πλειονότητα μάλιστα των αναλυτών θεωρεί ότι παρά τη σχετική αντίδραση της Γερμανίας, ο πρόεδρος της ΕΚΤ κ. Μάριο Ντράγκι θα αναγκαστεί να προβεί σε αγορές ομολόγων το Μάρτιο του 2015.

ΕΡ: Το δολάριο θα συνεχίσει να ανεβαίνει;

Σε ότι αφορά τώρα την πορεία των νομισμάτων, θεωρώ πως οι τρεις μεγαλύτερες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη δεν κινούνται με την ίδια διάθεση, ούτε βρίσκονται στην ίδια νομισματική φάση. Η ΕΚΤ και η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας βρίσκονται σε φάση νομισματικής χαλάρωσης, ενώ αντίθετα η FED αναμένεται ότι θα αρχίσει σιγά-σιγά να ανεβάζει τα επιτόκια.

Η αγορά ήδη προεξοφλεί ένα τέτοιο σενάριο, με την εκτίμηση των περισσότερων αναλυτών να υποστηρίζει πως το δολάριο έχει μπει σε έναν μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο. Πολλοί λοιπόν το περιμένουν στο 1,15 το επόμενο έτος, ενώ δεν λείπουν και εκείνοι που το βλέπουν ακόμη πιο ψηλά σε σχέση με το ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v