Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XA: Ποιες θέσεις «ξεφορτώνει» η Capital

Μετά το email του Λονδίνου και την επίσπευση της εκλογής Προέδρου η Capital αδειάζει από …Ελλάδα. Οι πωλήσεις μετοχών Eurobank και Jumbo και οι κινήσεις σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ. Τι θέσεις διατηρεί η Capital στο Χ.Α Ποιοι αγοράζουν και που ποντάρουν.

XA: Ποιες θέσεις «ξεφορτώνει» η Capital

Σε δραστική μείωση των θέσεων που διατηρούν σε ελληνικές μετοχές τα υπό διαχείριση χαρτοφυλάκιά της προχωρά τις τελευταίες ημέρες η Capital Group, αποτελώντας, σύμφωνα με την αγορά, τον μεγαλύτερο πωλητή στο Χ.Α.

Ο ξένος επενδυτικός κολοσσός έχει αποφασίσει, όπως όλα δείχνουν, να μειώσει επιθετικά τη θέση του σε ελληνικές μετοχές, εξαιτίας του αυξημένου ρίσκου που συνεπάγεται η αβεβαιότητα για την εκλογή Προέδρου και το ορατό ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών.

Στο παραπάνω πλαίσιο, η Capital προχώρησε την περασμένη εβδομάδα σε οριζόντιες πωλήσεις ελληνικών μετοχών, ακόμη και με ζημία, συμβάλλοντας καθοριστικά στο ταχύτατο γκρέμισμα των αποτιμήσεων σε blue chips και mid caps.

Όπως προκύπτει από τις χρηματιστηριακές ανακοινώσεις, αλλά και από έγκυρες χρηματιστηριακές πηγές τα υπό διαχείριση επενδυτικά της κεφάλαια μείωσαν επιθετικά θέσεις σε Eurobank και Jumbo, ενώ υπάρχουν υποψίες ότι κάτι αντίστοιχο έπραξαν και στους τίτλους των ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Τα υπό διαχείριση κεφάλαια της Capital πούλησαν ως και τις 9 Δεκεμβρίου περίπου 81 εκατ. μετοχές Eurobank, ενώ σύμφωνα με την αγορά οι πωλήσεις συνεχίσθηκαν και στις τρεις τελευταίες συνεδριάσεις (10 - 12 Δεκεμβρίου). Η διαφορά ήταν ότι από τη συνεδρίαση της Πέμπτης οι πωλήσεις της επί του τίτλου «ματσάρονταν» σε μεγάλο βαθμό από αγοραστές.

Ενδεικτικό της διάθεσης άρον-άρον μείωσης θέσεων είναι ότι οι πωλήσεις μετοχών Eurobank διενεργήθηκαν με ζημία. Την περασμένη εβδομάδα ο τίτλος άγγιξε τα χαμηλά 12 μηνών, φθάνοντας στο 0,203 ευρώ, ενώ το εβδομαδιαίο υψηλό του ήταν 0,279 ευρώ.

Ακόμη και το εβδομαδιαίο υψηλό απέχει αισθητά από την τιμή (0,31 ευρώ) στην οποία η Capital απέκτησε τον κύριο όγκο των μετοχών της ως ένας από τους βασικούς επενδυτές (cornerstone investors) στην τελευταία ΑΜΚ της Eurobank που σηματοδότησε και την επιστροφή της υπό ιδιωτικό management.

Πούλησε 77 εκατ. μετοχές Eurobank το EuroPacific fund

Βάσει όσων ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή η Capital, συνάγεται ότι το EuroPacific Growth Fund (EUPAC) πούλησε περίπου 77 εκατ. μετοχές. Σύμβουλος επενδύσεων της EuroPacific είναι η Capital Research and Management η οποία ελέγχεται από την Capital Group.

Η EuroPacific κατείχε μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αύξησης κεφαλαίου της Eurobank (Μάιος 2014) 800.369.651 κοινές μετοχές της τράπεζας. Τον ίδιο ακριβώς αριθμό τίτλων διατηρούσε και στις 30 Μαΐου.

Την περασμένη Παρασκευή η EuroPacific ανακοίνωσε ότι στις 9 Δεκεμβρίου κατείχε 723.496.053 μετοχές Eurobank. Πούλησε δηλαδή περίπου 77 εκατ. μετοχές της τράπεζας.

Στο ίδιο διάστημα η Capital Group International, εταιρεία που ελέγχεται από την Capital, πούλησε περίπου 14 εκατ. μετοχές Eurobank. Οι πωλήσεις διενεργήθηκαν από τέσσερις θυγατρικές της οι οποίες ενεργούν ως διαχειρίστριες εταιρείες επενδύσεων για λογαριασμό διεθνών θεσμικών επενδυτών.

Η Capital Group International κατείχε στις 30 Μαΐου 2014, βάσει χρηματιστηριακής ανακοίνωσης, δικαιώματα ψήφου για 125 εκατ. μετοχές Eurobank, ενώ στις 9 Δεκεμβρίου τα δικαιώματα ψήφου που της αναλογούν αντιστοιχούν σε 111 εκατομμύρια μετοχές Eurobank.

Από το e-mail του Λονδίνου στις πωλήσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες τα υπό διαχείριση επενδυτικά κεφάλαια της Capital μείωσαν την περασμένη εβδομάδα θέσεις και στη μετοχή Jumbo, η οποία είναι μία από τις αγαπημένες επιλογές τους παραδοσιακά στο Χ.Α.

Σημειώνεται ότι με βάση την τελευταία ενημέρωση - μετοχολογίο η Capital Research and Management κατέχει 6,8 εκατ. μετοχές Jumbo.

Επιθετικές πωλήσεις εκτιμάται ότι εκδηλώθηκαν και στους τίτλους των ΟΠΑΠ και ΟΤΕ. Η Capital έχει περίπου 5 εκατομμύρια μετοχές ΟΠΑΠ και γύρω στα 2,7 εκατομμύρια μετοχές ΟΤΕ. Μεγάλη θέση κατέχουν τα funds της Capital και στην Πειραιώς. Ειδικότερα το Capital Research έχει 89,5 εκατ. μετοχές Πειραιώς και υπό διαχείριση Α/Κ της Global Investors έχουν αθροιστικά θέση 22,5 εκατ. μετοχών στην Πειραιώς.

Οι επιθετικές πωλήσεις της Capital ενδέχεται να ξεκίνησαν πριν από την ανακοίνωση της επίσπευσης της διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, κλιμακώθηκαν όμως σίγουρα μετά από αυτήν.

Υπενθυμίζεται ότι ο ξένος επενδυτικός οίκος θορυβήθηκε από το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ όπως παρουσιάστηκε στο Λονδίνο και το ανεπίσημο σχόλιο στελέχους του, μέσω e-mail, προκάλεσε πολιτικό θέμα στην Αθήνα, λόγω των σκληρών διατυπώσεων για τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ποιοι αγοράζουν και πού ποντάρουν

Από τη συνεδρίαση της Πέμπτης πάντως υπήρξαν μεγάλες αγορές από hedge funds, οι οποίες συνεχίστηκαν και την Παρασκευή. Πρόκειται για funds που στην πλειονότητά τους είχαν μειώσει θέσεις στην Ελλάδα από τις αρχές του φθινοπώρου και επανέρχονται ποντάροντας στις χαμηλές αποτιμήσεις.

Σύμφωνα με χρηματιστές πρόκειται για αγορές που έχουν καθαρά βραχυπρόθεσμο χαρακτήρα προσβλέποντας σε ανοδική αντίδραση του Χ.Α. μετά την ταχύτατη και βίαιη διόρθωση των αποτιμήσεων.

«Οι περισσότεροι από τους αγοραστές ποντάρουν στο ότι οι τρέχουσες αποτιμήσεις έχουν ενσωματώσει πλήρως τον κίνδυνο μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και με δεδομένο ότι μεσολαβεί αρκετός πολιτικός χρόνος ως τις 29 Δεκεμβρίου, είναι πιθανόν το κλίμα να αναστραφεί» σημειώνει έμπειρο στέλεχος στις συναλλαγές ξένων, σημειώνοντας πάντως ότι αν δεν βγει το ποντάρισμα είναι ίσως υπάρξουν κινήσεις stop loss.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v