Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς μπορεί να επηρεάσουν τις επενδύσεις σας οι «high frequency trading» firms

Πώς το σύστημα «Έξυπνης Δρομολόγησης Εντολών» (Smart Order Router) συμβάλει στη μείωση του κόστους συναλλαγών για τον τελικό επενδυτή. Τα έξοδα των συναλλαγών και οι παρεμβολές των HFT Firms.

Πώς μπορεί να επηρεάσουν τις επενδύσεις σας οι «high frequency trading» firms

Οι επενδυτές αναζητούν συνεχώς τρόπους να βελτιώσουν τις αποδόσεις των επενδύσεων τους και κατά συνέπεια την κερδοφορία τους. Ανεξαρτήτως αν κάποιος χρησιμοποιεί θεμελιώδη ή τεχνική ανάλυση, τα προσφερόμενα εργαλεία που υπόσχονται καλύτερες αποδόσεις στις επενδύσεις είναι πολυάριθμα.

Παρόλα αυτά, το «άγιο δισκοπότηρο» φαίνεται να μην υπάρχει, αφού οι επενδύσεις δεν εγγυώνται πάντοτε θετικές αποδόσεις. Υπάρχει βέβαια, ένας παράγοντας, ο οποίος βελτιώνει πάντα την απόδοση αλλά πολλές φορές παραβλέπεται. Αυτός δεν είναι άλλος από τα κόστη των συναλλαγών όταν πραγματοποιούνται οι επενδύσεις.

Κάποια από τα κόστη συναλλαγών είναι ευρέως γνωστά στους επενδυτές, όπως για παράδειγμα η προμήθεια που πληρώνουν στο χρηματιστή τους για την αγορά ή την πώληση μετοχών στο χρηματιστήριο. Ακόμη, πολλοί επενδυτές είναι πιθανό να γνωρίζουν ότι τα χρηματιστήρια εφαρμόζουν χρεώσεις για τις συναλλαγές.

Λιγότερο όμως γνωστό, είναι ότι υπάρχουν έξοδα χρηματοδότησης για λειτουργίες που σχετίζονται με την δημιουργία θέσεων Ανοιχτής Πώλησης (short selling) ή για τη χρήση μόχλευσης και σίγουρα κάποιοι επενδυτές δε συνειδητοποιούν ότι η διαφορά μεταξύ της τιμής αγοράς και της τιμής πώλησης (spread) μπορεί επίσης να διαμορφώσει μεγάλο μέρος του συνολικού κόστους της συναλλαγής.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα, ένας επενδυτής ο οποίος καλείται να πληρώσει 1% σε έξοδα συναλλαγών χρειάζεται, προκειμένου να το ισοσκελίσει, μία απόδοση της τάξεως του 2%, σε κάθε συναλλαγή! Επομένως, ο αντίκτυπος που δημιουργούν τα έξοδα των συναλλαγών στη κερδοφορία είναι τεράστιος.

Οι πάροχοι χρηματιστηριακών υπηρεσιών όμως, βρίσκονται υπό την πίεση νέων εταιρειών που εισέρχονται στην αγορά προσφέροντας χαμηλές χρεώσεις. Εφόσον κάθε επενδυτής δύναται να επιλέξει μία από αυτές τις εταιρείες, μπορεί έτσι να βελτιώσει τις αποδόσεις των συναλλαγών του.

Τα καλά νέα όμως για τους επενδυτές δεν σταματούν εδώ. Η δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης συντέλεσε στην εναρμόνιση των Ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών κανόνων υπό την οδηγία MiFid. Η MiFid έδρασε καταλυτικά παρέχοντας τη δυνατότητα να διαπραγματεύεται η ίδια μετοχή σε διαφορετικές πλατφόρμες συναλλαγών δημιουργώντας μ' αυτό τον τρόπο ανταγωνισμό μεταξύ των χρηματιστηρίων, μειώνοντας εκ τούτου τις χρεώσεις τους.

Συνεπώς, οι χρηματιστηριακές εταιρείες προσφέρουν τη δυνατότητα της βέλτιστης εκτέλεσης, κατά την οποία οι εταιρείες αυτές έχουν ένα ηλεκτρονικό σύστημα ώστε να εντοπίζουν τις διάφορες τιμές σε διαφορετικές πλατφόρμες συναλλαγών και να στέλνουν τις εντολές στην αγορά-χρηματιστήριο όπου μπορούν να πετύχουν τις καλύτερες τιμές. Αυτό το σύστημα, το οποίο είναι γνωστό ως «Έξυπνη Δρομολόγηση Εντολών» (Smart Order Router) θα πρέπει να συμβάλει στη μείωση του κόστους συναλλαγών για τον τελικό επενδυτή.

Ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος η Έξυπνη Δρομολόγηση Εντολών (SOR) να μην αποστείλει τα διάφορα μέρη των εντολών ταυτόχρονα σε όλα τα χρηματιστήρια, επιτρέποντας ως εκ τούτου στις «High Frequency Trading Firms» (HFT Firms) να επωφελούνται από αυτή τη χρονική διαφορά. Όταν η εντολή ενός πελάτη καταχωρηθεί σε μια αγορά, οι αλγόριθμοι που έχουν αναπτυχθεί από τις HFT Firms γνωρίζουν με αρκετή ακρίβεια ότι η συγκεκριμένη εντολή θα σταλεί και στην επόμενη αγορά. Οι HFT Firms εκμεταλλεύονται τη χρονική διαφορά ανάμεσα στο μέρος της εντολής που περνά στη μία αγορά και σε εκείνο που καταχωρείται στην επόμενη.

Αυτή η χρονική διαφορά, συχνά χιλιοστά του δευτερόλεπτου, χρησιμοποιείται από τις HFT Firms ώστε να αγοράσουν πακέτα μετοχών και να μεταπωλήσουν άμεσα αυτές τις μετοχές στον αρχικό αγοραστή σε υψηλότερη τιμή. Για την ανάπτυξη αυτού του ισχυρού συστήματος λειτουργίας, είναι απαραίτητo να υπάρχουν εργαλεία υψηλής τεχνολογίας στην εγγύτητα του χρηματιστηρίου.

Το πιο δυνατό όπλο στον τομέα των χρηματοοικονομικών είναι η ταχύτητα, η οποία απειλεί τους ιδιώτες επενδυτές. Ο πρώτος, ο οποίος θα εισέλθει σε μία αγορά, κατέχει συγκριτικό πλεονέκτημα. Πρόσφατα, η DEGIRO, η οποία δραστηριοποιείται στην Ελλάδα ως εταιρεία παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών με χαμηλές προμήθειες (www.degiro.gr), χρησιμοποίησε την Έξυπνη Δρομολόγηση Εντολών (SOR) για να στείλει εντολές σε διάφορα Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, προκειμένου να την δοκιμάσει, και απέδειξε ότι οι HFT Firms είναι ενεργές στις Ευρωπαϊκές αγορές. Για το λόγο αυτό, η DEGIRO αποφάσισε προς το παρόν να μην χρησιμοποιεί την Έξυπνη Δρομολόγηση Εντολών (SOR) καθότι αυτό δεν ωφελεί τους πελάτες της.

Η DEGIRO θα προσπαθεί πάντοτε να αποτρέπει τις HFT Firms να επωφελούνται από τις συναλλαγές των πελατών της. Το συμπέρασμα για τους ιδιώτες επενδυτές είναι ότι μπορούν να βελτιώσουν προς το καλύτερο τις αποδόσεις των συναλλαγών τους και κατ' επέκταση την κερδοφορία τους, όχι μόνο επιλέγοντας την χρηματιστηριακή εταιρεία που τους προσφέρει μια καλή τιμολογιακή πολιτική, μα επίσης επιλέγοντας εκείνη που γνωρίζει πώς να εκτελεί καλύτερα τις συναλλαγές των πελατών της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v