ΧΑ: Δεν έγινε το... μεγάλο ΣΤΕΠ το 2014

Πώς χάθηκε το μεγάλο στοίχημα της ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ. για το χρηματιστήριο. Γιατί έκαναν πίσω την τελευταία στιγμή οι μικρομεσαίες εταιρίες που θα συμμετείχαν. Τι θα καθορίσει την πορεία της νέας αγοράς εντός του 2015.

ΧΑ: Δεν έγινε το... μεγάλο ΣΤΕΠ το 2014

Το βασικότερο στοίχημα που δεν κατάφερε να κερδίσει το Χ.Α. την προηγούμενη χρονιά ακούει στο όνομα ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ., μία νέα αγορά στην οποία εκπρόσωποι αλλά και επαγγελματίες επένδυσαν πολλά, χωρίς ωστόσο να καταστεί δυνατή η έναρξη λειτουργίας της.

Μία «βιαστική» προσπάθεια και αρκετές προχωρημένες περιπτώσεις ενδιαφερόμενων εταιριών, που όμως πάγωσαν εξαιτίας των πολιτικών εξελίξεων και της αστάθειας που τους τελευταίους μήνες πλήττουν και την ελληνική οικονομία, είναι τα μόνα βήματα που πραγματοποιήθηκαν προς την είσοδο της ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ.

Από τους πρώτους μήνες του 2014, το χρηματιστήριο δήλωνε έτοιμο να υποδεχθεί νέες εισαγωγές εταιριών αλλά και εκδόσεις ομολόγων, όχι μόνο εταιριών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης αλλά και επιχειρήσεων προερχόμενων από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση ή ακόμα και μη εισηγμένων. Περί τα μέσα του έτους, περισσότερες των 10 επιχειρήσεις βρίσκονταν σε θέση εκκίνησης προκειμένου να ξεκινήσουν τη διαδικασία έκδοσης εταιρικών ομολόγων. Πληροφορική, εμπόριο, τυχερά παιχνίδια οι κύριοι κλάδοι από τους οποίους προέρχονταν οι εταιρίες αυτές.

«Τα μάτια όλων είναι στραμμένα στην Ελλάδα οπότε η στιγμή είναι ιδανική για εξαργύρωση του ενδιαφέροντος αυτού» δήλωνε τον Ιούνιο ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης ο οποίος εμφανιζόταν ιδιαίτερα αισιόδοξος από την κινητικότητα που επικρατούσε προς την κατεύθυνση αυτή.

Στο roadshow που διοργάνωσε η ΕΧΑΕ στη Νέα Υόρκη τον προηγούμενο Ιούνιο, το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών υπήρξε ιδιαίτερα έντονο και εκπρόσωποι του Χ.Α. δήλωναν τότε πως η χώρα μας αναδεικνύεται σε έναν ελκυστικό προορισμό για τα αμερικάνικα κεφάλαια, που παραμένουν οι μεγαλύτεροι ξένοι επενδυτές στην ελληνική κεφαλαιαγορά, και η παρουσία τόσων συνέδρων αλλά και funds που πραγματοποιούν κατ΄ιδίαν συναντήσεις με τις εταιρίες μας κατά τη διάρκεια του διημέρου είναι η καλύτερη απόδειξη του ενδιαφέροντός τους.

Λίγες ημέρες αργότερα διοργανώθηκε στην Αθήνα συνέδριο για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με ευρύτατη αναφορά στα υπό διάθεση εργαλεία της ΕΧΑΕ, συμμετοχή υψηλόβαθμων εκπροσώπων της Ε.Ε. και όλων των εγχώριων φορέων. Κοινό συμπέρασμα τότε ήταν οι ευκαιρίες που δίνει η ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ. στις μικρομεσαίες εταιρίες για άντληση κεφαλαίων, ευκαιρίες που οι επιχειρήσεις καλούνταν να εκμεταλλευτούν.

Τελικά, η Αlgae Farms ακύρωσε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή τη δημόσια προσφορά για εισαγωγή στην ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ., ενώ οι υπόλοιπες εταιρίες -πολλές από τις οποίες είχαν φθάσει στο τελικό στάδιο έγκρισης- έκαναν ένα βήμα πίσω επηρεασμένες από τις πολιτικές εξελίξεις.

Σήμερα, οι ίδιοι επιμένουν πως το σχέδιο για έκδοση εταιρικών ομολόγων ή εισαγωγή στην ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ. παραμένει στο πίσω μέρος του μυαλού τους ως ισχυρό σενάριο, σε καμία όμως περίπτωση δεν προτίθενται να προχωρήσουν τις διαδικασίες πριν διαμορφωθεί το νέο πολιτικό περιβάλλον που θα προκύψει από τις επικείμενες εκλογές.

« Η πολιτική αστάθεια και η αβεβαιότητα που εσχάτως κυριαρχεί σε όλα τα επίπεδα της οικονομικής και πολιτικής ζωής του τόπου καθιστούν περίπου απαγορευτικά σχέδια μακροπρόθεσμου επιχειρηματικού σχεδιασμού από την πλευρά μας. Η ΕΝ.Α. ΣΤ.ΕΠ. εξακολουθεί να περιλαμβάνεται στα σχέδιά μας, για την ώρα όμως περιμένουμε την επόμενη ημέρα για τη χώρα», δηλώνει στο Euro2day.gr επικεφαλής μη εισηγμένης, η οποία βρίσκεται στο τελικό στάδιο εγκρίσεων για έκδοση εταιρικού ομολόγου μέσω της νεοσύστατης αυτής αγοράς.

Εάν πρέπει να γίνει αναφορά σε θετικές εξελίξεις που άπτονται της χρηματιστηριακής αγοράς, αναμφίβολα η εισαγωγή της Ελληνικής Τεχνοδομικής Ανεμος είναι μία από αυτές καθώς πρόκειται για την πρώτη εισαγωγή εταιρίας στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. από τον Ιούλιο του 2009 οπότε και εισήχθη η MIG Real Estate.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v