Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι αγορές ιδίων μετοχών... δεν φέρνουν την άνοιξη!

Μπορεί η «επένδυση» σε ίδιους τίτλους από την εισηγμένη να δίνει ώθηση στη μετοχή της, ωστόσο δεν αποτελεί διαβατήριο κερδών μακροπρόθεσμα. Τι δείχνουν έντεκα χαρακτηριστικά παραδείγματα. Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης.

ΧΑ: Οι αγορές ιδίων μετοχών... δεν φέρνουν την άνοιξη!

Η αγορά ιδίων μετοχών μπορεί ενδεχομένως να συμβάλει θετικά στη βραχυμεσοπρόθεσμη πορεία ενός τίτλου στο ταμπλό του Χ.Α., αλλά δεν είναι σε θέση από μόνη της ούτε να οδηγήσει σε άνοδο της τιμής, ούτε καν να εγγυηθεί ότι η πορεία του τίτλου θα εξελιχθεί καλύτερα από το μέσο όρο της αγοράς.

Αυτό προκύπτει και από την εξέταση έντεκα εταιρειών (βλέπε στοιχεία παρατιθέμενου πίνακα), οι γενικές συνελεύσεις των οποίων έχουν αποφασίσει τη δυνατότητα αγοράς ιδίων μετοχών και οι διοικήσεις τους έχουν ενεργοποιήσει τις αποφάσεις των γενικών τους συνελεύσεων.

Έτσι, το τελευταίο εξάμηνο, όπου ο γενικός δείκτης απώλεσε το 29,35% της αξίας του, ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατέγραψε απώλειες 28,7% και ο δείκτης της χαμηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 16,9%, είδαμε από τους έντεκα εξεταζόμενους τίτλους:

• Μία μετοχή (Πετρόπουλος) να καταγράφει πολύ μεγάλη άνοδο.

• Αρκετές μετοχές να επιδεικνύουν ισχυρή αμυντική συμπεριφορά, υποχωρώντας με ποσοστά σαφώς μικρότερα από αυτά της αγοράς (π.χ. Folli Follie, MLS, Grivalia, Επίλεκτος).

• Και κάποιες άλλες να υποχρεώνονται σε μεγαλύτερες πτώσεις (π.χ. Lamda Development, REVOIL, Μύλοι Λούλη).

Βέβαια, αν ορίζαμε μια άλλη εξεταζόμενη περίοδο από το εξάμηνο (π.χ. ένα έτος) τότε τα αποτελέσματα ενδεχομένως να ήταν αρκετά διαφορετικά. Για παράδειγμα, ενώ οι απώλειες του γενικού δείκτη σε επίπεδο δωδεκαμήνου δεν διαφέρουν πολύ από τις αντίστοιχες εξαμήνου (-34,5% έναντι -29,4%) παρατηρούμε πως σε αρκετές από τις εξεταζόμενες μετοχές δεν συμβαίνει το ίδιο (π.χ. Πλαστικά Θράκης -15,2% στο εξάμηνο και -26,4% στο δωδεκάμηνο, Επίλεκτος -4,6% στο εξάμηνο και -31,4% στο δωδεκάμηνο, Κυριακίδης Μάρμαρα -25,2% στο εξάμηνο και +21,5% στο δωδεκάμηνο).

Υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλης εταιρείας, μιλώντας στο Euro2day.gr, δήλωσε πως «οι αγορές ιδίων μετοχών δεν μπορούν να επηρεάσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό την πορεία ενός τίτλου, ιδίως λόγω των περιορισμών που τίθενται από το θεσμικό πλαίσιο σε ό,τι αφορά το μέγιστο ποσοστό επί των συναλλαγών στο οποίο μπορούν να ανέλθουν. Έτσι, το περιορισμένο αυτό ποσοστό ιδίως σε περιφερειακούς τίτλους και σε περιόδους χαμηλών συναλλαγών όπως η τρέχουσα, μειώνει πολύ τις όποιες δυνατότητες παρέμβασης.

Μακροπρόθεσμα, το μέτρο της αγοράς ιδίων μετοχών μπορεί να ωφελήσει, ή και να βλάψει την εταιρεία που το αποφασίζει. Ενδεχομένως για παράδειγμα, το πακέτο μετοχών που θα αποκτηθεί να διατεθεί σε θεσμικά χαρτοφυλάκια σε υψηλότερες τιμές, ενισχύοντας έτσι και την οικονομική ισχύ της εταιρείας και τη μετοχή.

Απ' την άλλη όμως, τελικά το πακέτο αυτό ίσως διαγραφεί και στο ενδιάμεσο χρονικό διάστημα κι η τιμή της μετοχής υποχρεωθεί σε περαιτέρω πτώση. Σε μια τέτοια περίπτωση, η εισηγμένη θα χάσει ρευστότητα και ίδια κεφάλαια, ενώ παράλληλα ο αριθμός των τίτλων που κυκλοφορούν στην αγορά (free float) θα συρρικνωθεί.

Χ.Α.: Μεταβολή τιμών το τελευταίο εξάμηνο

Μετοχή

Μεταβολή

Folli Follie

-3,61%

Grivalia

-14,04%

Lamda Development

-32,46%

MLS

-8,79%

REVOIL

-41,52%

Επίλεκτος

-4,58%

Ικτίνος

-14,47%

Κυριακίδης Μάρμαρα

-25,21%

Μύλοι Λούλη

-36,67%

Πετρόπουλος

60,10%

Πλαστικά Θράκης

-15,18%

Γενικός Δείκτης

-29,35%

Δείκτης Μεσαίας κεφ.

-28,70%

Δείκτης Μικρής κεφ.

-16,90%

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v