Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fast Finance: Τι «βλέπει» για το μετεκλογικό ΧΑ

Πιθανή η άνοδος του ΧΑ αν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τονίζει ο Η. Ζαχαράκης της Fast Finance. Μικρή η πιθανότητα Grexit. Ταβάνι για τον ΓΔ οι 950-1000 μονάδες. Πολύ σημαντική η στήριξη των 750 μονάδων.

Fast Finance: Τι «βλέπει» για το μετεκλογικό ΧΑ

Τις εκτιμήσεις του για το πώς βλέπει το ΧΑ μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές παραθέτει ο κ. Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ (φωτό), θέτοντας παράλληλα τα «μεγάλα» τεχνικά σήματα στήριξης-αντίστασης και εκφράζοντας τις θέσεις του για τις τράπεζες και την πιθανότητα του Grexit.

Μεταξύ των όσων σημείωσε ο κ. Ζαχαράκης (στο neoforum.gr) συμπεριλαμβάνονται τα παρακάτω:

• Αυτή την περίοδο οι ξένοι θεσμικοί τηρούν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση, καθώς το μέλλον είναι άγνωστό. Σε περίπτωση που την Κυριακή το βράδυ προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε το ΧΑ θα μπορούσε να κινηθεί βραχυπρόθεσμα ανοδικά.

• Το πιθανότερο σενάριο πάντως είναι η απουσία αυτοδυναμίας, αλλά η δημιουργία κυβέρνησης συνεργασίας και το ζήτημα είναι το ποια θα είναι αυτή. Η οικονομία δεν αντέχει δεύτερες εκλογές και θετικά στοιχεία είναι οι δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που τώρα είτε μιλούν για εξορθολογισμό-επιμήκυνση του χρέους (και όχι για κούρεμα), είτε για αίτημα παράτασης του μνημονίου (και όχι για σκίσιμο). Το κρίσιμο σημείο είναι να διατηρηθούμε στη ζώνη του ευρώ και να μπορέσουμε να ενταχθούμε σε κάποια μελλοντική στιγμή στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

• Η πιθανότητα εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη είναι μικρή, καθώς σχετίζεται με τι θα αποφασίσουμε εμείς οι ίδιοι και πιστεύω ότι δεν θα θελήσουμε να αυτοκτονήσουμε.

• Ένα χαρτοφυλάκιο θα πρέπει στη φάση αυτή να περιλαμβάνει μετρητά σε ένα μεγάλο του ποσοστό, μέχρις ότου ξεκαθαρίσει μεσοπρόθεσμα η αγορά. Δεν είμαι αντίθετος με κάποιον επενδυτή που τοποθετείται σε εταιρείες που πιστεύει (από πλευράς θεμελιωδών δεδομένων, οι αποτιμήσεις σε πολλές περιπτώσεις είναι χαμηλές) ωστόσο θα πρέπει να έχει υπόψη του ότι μπορεί να δει τις τιμές του και σε χαμηλότερα επίπεδα.

• Το ΧΑ βλέπει το επίπεδο των 950-1.000 μονάδων σαν ένα θεαματικό ταβάνι, που θα πρέπει πρώτα να το «σπάσει», πριν μιλήσουμε για κάτι παραπάνω. Όσο βρισκόμαστε κάτω από τις 1.000 μονάδες, η «μεγάλη εικόνα» του ΧΑ δεν θα είναι αισιόδοξη. Βραχυπρόθεσμα ωστόσο, έχουν δοθεί σε πολλές περιπτώσεις μετοχών αγοραστικά σήματα, έστω και με χαμηλό όγκο. Προς τα κάτω τώρα, πολύ σημαντική στήριξη έχουμε στο επίπεδο των 750 μονάδων.

• Είναι αυτονόητη η ταλαιπωρία των τραπεζών στο ταμπλό, καθώς ο τραπεζικός κλάδος είναι ο πρώτος που πλήττεται από την πολιτική αβεβαιότητα. Αν δεν είχαν προκηρυχθεί εκλογές, τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για τον κλάδο. Ενδεχομένως τώρα, να διαπιστώσουμε πως οι τράπεζες θα χρειαστούν και νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου μέσα στο 2015. Όλα εξαρτώνται από το πώς θα πάει η οικονομία.

• Σε αντίθεση με τις τράπεζες, πολλές εταιρείες άλλων κλάδων συνεχίζουν να περιορίζουν το κόστος τους, να μειώνουν το δανεισμό τους και να ενισχύουν την οικονομική τους ισχύ. Το χαμηλό ευρώ και το φτηνό πετρέλαιο βοηθάει πολλές εισηγμένες, γεγονός όμως που δεν έχει αποτιμηθεί μέχρι σήμερα στις αποτιμήσεις των μετοχών, λόγω του κλίματος της γενικότερης αβεβαιότητας. Οι μετοχές που ευνοούνται από ευρώ και πετρέλαιο, πιστεύω πως θα πρέπει να είναι από τις πρώτες που θα εξετάσουμε προκειμένου να τοποθετηθούμε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v