Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Saxo Bank: Δέκα επενδυτικές προτάσεις για το α' τρίμηνο του 2015

Για ποιο χρηματιστήριο ο διεθνής οίκος λαμβάνει θέση αγοράς. Πώς θα κινηθεί η ισοτιμία δολαρίου - ελβετικού φράγκου. Τα ομόλογα που προτιμά, σε ποιο εμπόρευμα δίνει ψήφο εμπιστοσύνης.

Saxo Bank: Δέκα επενδυτικές προτάσεις για το α τρίμηνο του 2015

Το 2014 υπήρξε από πολλές απόψεις έτος ακραίων εξελίξεων, επισημαίνει η Saxo Bank στο report με τις επενδυτικές της προτάσεις για το α' τρίμηνο του 2015.

O Steen Jakobsen,(φωτ.) Chief Economist & CIO της Saxo Bank επισημαίνει ότι τον επόμενο χρόνο η Ελλάδα, και σύντομα η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Ισπανία, θα είναι πιο ανταγωνιστικές από τη Γερμανία, ενώ το 2015 θα αποτελέσει το έτος κατά το οποίο το Club Med και η ανατολική Ευρώπη θα οδηγήσουν την οικονομία προς την ανάπτυξη.

Από την άλλη πλευρά, ο John J. Hardy, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος, επισημαίνει ότι ο κίνδυνος εμφάνισης απρόσμενων εξελίξεων (γνωστός ως tail risk) αυξάνεται διαρκώς στην Ευρώπη, και επικεντρώνεται κυρίως στην αβεβαιότητα σχετικά με τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, καθώς και στην αδυναμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να πετύχει την πλήρη επέκταση του ισολογισμού της εν μέσω εσωτερικών εντάσεων.

Τα μέλη της στρατηγικής ομάδας της Saxo Bank συνεργάστηκαν ώστε να καταλήξουν στα πιο πιθανά σενάρια σχετικά με το πώς θα κινηθούν οι αγορές το α' τρίμηνο του 2015 και με το πώς θα κινηθούμε εμείς μέσα σε αυτές, προτείνοντας δέκα διαφορετικές επενδυτικές προτάσεις.

Μετοχές:

1. Θέση αγοράς στον ισπανικό δείκτη μετοχών IBEX 35 με αγορά του CFD IBEX35.I με stop στις 9.850 μονάδες.

2. Θέση πώλησης στις μετοχές της Κίνας με πώληση του CFD CHINA50JAN15 με stop στις 10.500 μονάδες.

3. Θέση αγοράς σε μετοχές βασικών καταναλωτικών ειδών από τις ΗΠΑ λόγω ενίσχυσης της κατανάλωσης (XLP:arcx).

4. Θέση αγοράς σε μετοχές της Ιαπωνίας είτε μέσω του δείκτη Nikkei 400 (1591:xtks) είτε μέσω του δείκτη TOPIX (1306:xtks), έναντι θέσης πώλησης σε μετοχές της Νοτίου Κορέας μέσω κάποιου ETF όπως το KEF US (KEF:xnys), με ουδέτερη συναλλαγματική έκθεση.

Ομόλογα:

5. Θέση αγοράς σε ευρωπαϊκά εταιρικά ομόλογα υψηλών αποδόσεων λόγω ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ (EQ IHYG:xmil).

Εμπορεύματα:

6. Το φαινόμενο contango (μια αγορά βρίσκεται σε κατάσταση contango όταν μια συμφωνία για να αγοραστεί αργό σε ένα μήνα από τώρα κοστίζει περισσότερο σε σχέση με την τρέχουσα τιμή), θα ενταθεί πιο γρήγορα στο αργό πετρέλαιο WTI από ό,τι στο Brent και αναμένουμε ότι το spread θα μειωθεί περαιτέρω, ακόμα και κάτω από το τρέχον επίπεδο. Προτείνουμε: WTI: Πώληση συμβολαίου Mar 15 έναντι συμβολαίου Sep 15, και Brent: Αγορά συμβολαίου Mar 15 έναντι συμβολαίου Sep 15

7. Πώληση σόγιας έναντι σιταριού λόγω προβλέψεων για αποκλίσεις στα αποθέματα (ZSH5, ZWH5) με τιμή εισόδου περίπου στο 1,83, στοχεύοντας προς το 1,60.

Συνάλλαγμα:

8. Θέση αγοράς στο USDCHF (δολάριο-ελβετικό φράγκο), στα χαμηλά – στόχος το 1,0250, stop κάτω από το 0,9500.

9. Θέση πώλησης στο CNH (κινεζικό) έναντι του USD και του JPY.

10. Θέση αγοράς στο κορεάτικο γουόν έναντι θέσης πώλησης στο ιαπωνικό γιεν. Με το JPYKRW να υποχωρεί πρόσφατα στο 9,3, καταγράφοντας πτώση περίπου 7% YTD, πιστεύω, γράφει ο John J. Hardy, ότι είναι ιδιαίτερα πιθανό το συγκεκριμένο ζεύγος νομισμάτων να ξεπεράσει το χαμηλό επίπεδο του 8,0 του 2007 τα επόμενα δύο έτη, διατηρώντας περίπου τον ίδιο ρυθμό υποτίμησης με αυτόν που έχει σημειώσει μέχρι στιγμής, δηλαδή καταλήγοντας περίπου στο -14% μέχρι τα τέλη του 2017.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v