Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μποτόπουλος: Να επιστρέψουμε στην ομαλότητα

Τους τομείς που πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα για τη νέα κυβέρνηση από το μέτωπο της οικονομίας παρουσιάζουν οι κ. Μποτόπουλος, Κυρίτσης και Giano. Θεωρούν κρίσιμη την επιστροφή στην ομαλότητα και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα.

Μποτόπουλος: Να επιστρέψουμε στην ομαλότητα

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να υπηρετήσει εθνικές προτεραιότητες τονίζει ο Κ. Μποτόπουλος (φωτ. )προσδιορίζοντας ως τέτοιες την επιστροφή στην ομαλότητα, την απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης, αλλά και ξεκίνημα της ανάπτυξης.

Από την πλευρά του, ο κ. Σπ. Κυρίτσης εκτιμά ότι το ενδιαφέρον της αγοράς -εφόσον σχηματιστεί κυβέρνηση- θα στραφεί στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Ως εκ τούτου βλέπει περιορισμένο ενδιαφέρον για τα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς και τα ετήσια αποτελέσματα των εισηγμένων.

Η καινούργια κυβέρνηση θα πρέπει να διακόψει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας, προσελκύοντας σοβαρές επενδύσεις, χτυπώντας την ανεργία, τονίζει ο κ. Giuseppe Giano. Συμπληρώνει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά, εκτός φυσικά από το σταθερό πολιτικό κλίμα και την εμπέδωση της εμπιστοσύνης, είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα και η επίτευξη μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης.

Kώστας Μποτόπουλος, πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Οι προτεραιότητες της οικονομίας και της χρηματιστηριακής αγοράς στην Ελλάδα, στην παρούσα συγκυρία, είναι γνωστές: επιστροφή στην ομαλότητα, βελτίωση του ψυχολογικού κλίματος, γύρισμα της σελίδας των μνημονίων, επωφελείς συμφωνίες για τα εκκρεμή ζητήματα, απρόσκοπτη συνέχιση της χρηματοδότησης, ξεκίνημα της ανάπτυξης, διαφοροποίηση των εργαλείων οικονομικής πολιτικής και άντλησης κεφαλαίων.

Στόχος αλλά και χρέος της νέας κυβέρνησης είναι να υπηρετήσει, με τον τρόπο που εκείνη κρίνει προσφορότερο, αυτές τις προτεραιότητες που δεν είναι κομματικές, αλλά εθνικές. Διαθέτει ως εργαλεία το πρόγραμμα, τις αρχές της και τη νωπή και καθαρή λαϊκή εντολή

Σπύρος Κυρίτσης, πρόεδρος ΣΜΕΧΑ

Η επόμενη ημέρα των εκλογών της Κυριακής δεν σημαίνει ότι αυτόματα λαμβάνει τέλος και η αβεβαιότητα που τους τελευταίους μήνες συνέβαλε καθοριστικά στην αρνητική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου ή των τιμών των κρατικών ομολόγων.

Το χρονικό διάστημα που θα απαιτηθεί μέχρι την αποσαφήνιση της δυνατότητας ή μη σχηματισμού κυβέρνησης θα διατηρήσει την πολιτική αβεβαιότητα, η οποία είχε αρνητική επίδραση στην πορεία των τιμών τους τελευταίους μήνες.

Στην περίπτωση σχηματισμού κυβέρνησης, η αβεβαιότητα θα μεταφερθεί στις επιμέρους εκτιμήσεις για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους μας, το χρονικό της ορίζοντα, την τελική της έκβαση, καθώς και τον τρόπο κάλυψης των τρεχουσών χρηματοδοτικών αναγκών του ελληνικού δημοσίου. Στο διάστημα αυτό, το οποίο θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, οι ποικίλες αναλύσεις ή εκτιμήσεις θα διατηρούν τη μεταβλητότητα της εγχώριας αγοράς.

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, περιορισμένο ενδιαφέρον θα δοθεί το προσεχές διάστημα στα θεμελιώδη στοιχεία της αγοράς μας, στη δημοσίευση των ετήσιων οικονομικών στοιχείων των εισηγμένων εταιριών και των τυχόν προοπτικών τους που συνοδεύουν τη δημοσιοποίηση αυτών των στοιχείων.

Καθ' όσον η συμμετοχή των ξένων επενδυτών στην καθημερινή συναλλακτική δραστηριότητα του ελληνικού χρηματιστηρίου αντιπροσωπεύει πλέον άνω των 2/3 του ημερήσιου όγκου, είναι προφανές ότι αυτοί θα είναι που θα διαμορφώνουν την πορεία και τη μεταβλητότητα των δεικτών του χρηματιστηρίου.

Giuseppe Giano (Πρόεδρος Euroxx Χρηματιστηριακής ΑΕΠΕY)

Με τις εκλογές να βρίσκονται πλέον πίσω μας, το ζητούμενο τώρα για το χρηματιστήριο είναι ο σχηματισμός μιας δυνατής κυβέρνησης που θα εξασφαλίζει την πολιτική και κοινωνική σταθερότητα και θα εργασθεί για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών μέσα στη ζώνη του ευρώ. Η νέα κυβέρνηση, για να αποφύγει τους κινδύνους ανάσχεσης της αναπτυξιακής πορείας της εγχώριας οικονομίας, θα πρέπει να διακόψει τον φαύλο κύκλο της λιτότητας, προσελκύοντας σοβαρές επενδύσεις, χτυπώντας την ανεργία και τονώνοντας την ιδιωτική κατανάλωση. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη διατήρηση της ανοδικής τάσης στα έσοδα από τον τουρισμό, αποτελούν τους σημαντικότερους θετικούς καταλύτες για τα δημοσιονομικά μεγέθη του 2015-16.

Απαραίτητη προϋπόθεση για όλα αυτά, εκτός φυσικά από το σταθερό πολιτικό κλίμα και την εμπέδωση ενός κλίματος εμπιστοσύνης, αποτελεί η επιτυχής ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με την τρόικα, το κλείσιμο της αξιολόγησης και η επίτευξη μιας πιστοληπτικής γραμμής στήριξης. Με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι η αγορά θα μπορέσει να βάλει στην άκρη το πολιτικό ρίσκο και να εστιάσει και πάλι στα βελτιούμενα θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας, στη σημαντική βελτίωση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας των ελληνικών εισηγμένων και στη βελτίωση σημαντικών δεικτών του τραπεζικού συστήματος (όπως στην αύξηση της οργανικής κερδοφορίας και της κεφαλαιακής επάρκειας), που οδηγούν σε ελκυστικές αποτιμήσεις.

Τέλος, θετική έκπληξη για την αγορά το 2015 θα μπορούσε να αποτελέσει οποιαδήποτε ουσιαστική μείωση ή αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v