Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς θα γίνονται οι real time έλεγχοι στις συναλλαγές των τραπεζών

Θα συνεχιστούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς οι έλεγχοι στις συναλλαγές των μετοχών του τραπεζικού κλάδου. Έως και χθες, σχεδόν το σύνολο των υπό εξέταση κινήσεων προερχόταν από το εξωτερικό. Τι λένε οι αρχές για τις αλλαγές στον τραπεζικό δείκτη.

Πώς θα γίνονται οι real time έλεγχοι στις συναλλαγές των τραπεζών

Για όσο συνεχισθεί η βύθιση των τιμών στο Χρηματιστήριο θα εξακολουθήσουν οι έλεγχοι σε πραγματικό χρόνο των συναλλαγών, κυρίως των τραπεζικών τίτλων, προκειμένου να εντοπιστούν άμεσα ενδείξεις που θα οδηγούν σε πιθανή παραβατική συμπεριφορά.

Στέλεχος της Ε.Κ. μιλώντας στο Euro2day.gr ανέφερε πως οι έλεγχοι αυτοί πραγματοποιούνται τουλάχιστον δύο φορές κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και στοχεύουν στην άμεση διαπίστωση ακραίας συμπεριφοράς προκειμένου να ξεκινήσει αμέσως η συλλογή στοιχείων και η έκβαση του τελικού πορίσματος.

Οι περιπτώσεις πιθανών παραβάσεων σε ανοικτές πωλήσεις είναι αυτές που απαιτούν λιγότερο χρόνο ως προς την τελική εξακρίβωσή τους, σε σχέση με άλλα ζητήματα χειραγώγησης των μετοχών.

Έως και χθες, σχεδόν το σύνολο των υπό εξέταση συναλλαγών προερχόταν από το εξωτερικό.

Όσον αφορά τις προηγούμενες εκκρεμότητες της Ε.Κ. για διενέργεια παράνομων ανοικτών πωλήσεων στους τίτλους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (στο χρονικό διάστημα πέριξ των ΑΜΚ αυτών), σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr είναι έτοιμο το δεύτερο πακέτων κυρώσεων το οποίο θα είναι σε κάθε περίπτωση αυστηρότερο από την πρώτη παρτίδα προστίμων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το μεγαλύτερο μέρος των παραβάσεων αφορά σε συναλλαγές μίας εκ των τεσσάρων τραπεζών και μεγάλο μέρος αυτών προέρχεται από τον ίδιο επενδυτή, γνωστό ξένο οίκο.

Εν τω μεταξύ, η χθεσινή ανακοίνωση του Χρηματιστηρίου περί αναπροσαρμογής της τιμής του τραπεζικού δείκτη προκάλεσε νέο γύρο συζητήσεων ως προς το επείγον του θέματος, δεδομένου ότι ο συγκεκριμένος δείκτης βρίσκεται ήδη κάτω από τις 40 μονάδες, επίπεδα που είχε να δει από το 1985.

Εκπρόσωποι της ΕΧΑΕ επιμένουν πως πρόκειται για διαδικασία η οποία προκύπτει από τον κανονισμό δεικτών Athex/ FTSE η οποία ενεργοποιείται όταν ο κάθε δείκτης φτάσει σε συγκεκριμένο επίπεδο τιμών. Η τελευταία φορά που για αντίστοιχο λόγο το Χ.Α. προέβη σε αναπροσαρμογή τιμής εκκίνησης δείκτη ήταν προ 10ετίας όταν πολλαπλασίασε επίσης την τιμή του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v