Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Wood & Co: Κόβει τις τιμές στις 4 τράπεζες

Η Wood & Co υποβαθμίζει σε "hold" Πειραιώς και Eurobank, ενώ κόβει τις τιμές στόχους και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Το βασικό σενάριο για τις διαπραγματεύσεις Ελλάδας-ΕΕ.

Wood & Co: Κόβει τις τιμές στις 4 τράπεζες

«Η θετική μας στάση για τις ελληνικές τράπεζες 'στράβωσε' τον τελευταίο μήνα, μετά την επικίνδυνη πολιτική των άκρων της νέας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», λέει σε νέα της έκθεση η Wood & Company, στην οποία προχωρά σε υποβαθμίσεις και μειώσεις στις τιμές στόχους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών.

Συγκεκριμένα, ο οίκος υποβαθμίζει τη σύσταση της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank σε "hold" από "buy", διατηρώντας αμετάβλητη τη σύσταση "buy" για την Alpha Bank και την Εθνική Τράπεζα, ενώ μειώνει την τιμή-στόχο για την Alpha στα 0,45 ευρώ ανά μετοχή από 0,80 ευρώ προηγουμένως, για την Πειραιώς στα 0,60 ευρώ από 1,65 ευρώ, για την Εθνική στα 1,50 ευρώ από 2,90 ευρώ και για τη Eurobank στα 0,14 ευρώ από 0,35 ευρώ.

Σύμφωνα με τη Wood & Company, η επενδυτική περίπτωση των ελληνικών τραπεζών είναι εξαιρετικά κερδοσκοπική, με τεράστιο περιθώριο ανόδου στο θετικό σενάριο της επίτευξης συμφωνίας της Ελλάδας με την Ε.Ε. και απότομης πτώσης του κόστους των ιδίων κεφαλαίων, αλλά και  τεράστιο περιθώριο πτώσης στην περίπτωση σύγκρουσης με την Ε.Ε. και επιβολή ελέγχων στη διακίνηση κεφαλαίων, όπως έγινε στην της Κύπρο.

Όπως επισημαίνει, μια βραχυπρόθεσμη συμφωνία-γέφυρα ή μια παράταση του μνημονίου εντός του Φεβρουαρίου θα ήταν ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, ωστόσο εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια στη συνέχεια, καθώς το χάσμα μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της παραμένει πολύ μεγάλο (σε ό,τι αφορά τους στόχους του πρωτογενούς πλεονάσματος, των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων).

Έτσι, όπως επισημαίνει ο οίκος, σε αυτό το κλίμα επιλέγει να τηρήσει στάση αναμονής.

Η Wood & Company προχωρά σε υποβάθμιση των προβλέψεών της για τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών κατά 57% για φέτος και κατά 35% για το 2016, λόγω του αυξανόμενου κόστους χρηματοδότησης και του υψηλότερου του αναμενoομένου κόστους ρίσκου. Εκτιμά πως η αβεβαιότητα θα πλήξει αναπόφευκτα τις προβλέψεις για το ΑΕΠ και την ανάπτυξη για φέτος και είναι πιθανό να υπάρξει υποβάθμισή τους. Αυτό θα πάγωνε την όποια αναμενόμενη ανάκτηση των καθυστερούμενων και θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα αύξηση στον σχηματισμό νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ο οίκος εκτιμά πως το α' εξάμηνο του 2015 θα είναι δύσκολο για τις ελληνικές τράπεζες, όμως το β' εξάμηνο θα είναι καλύτερο, υποθέτοντας πως θα ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Πάντως, παρά τις υποβαθμίσεις, αναμένει όλες οι τράπεζες να είναι κερδοφόρες (σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, που είναι μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ε.Ε. μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου) Σημειώνει, δε, πως υπάρχει αξία στις ελληνικές τράπεζες, την οποία όμως καλύπτει το τεράστιο συστημικό ρίσκο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v