Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ταυτότητα των οίκων αξιολόγησης

Οι τρεις εταιρίες έχουν μεγαλύτερη δύναμη, ακόμα και από τις κυβερνήσεις μεγάλων χωρών, αφού από τις αξιολογήσεις τους εξαρτάται ακόμα και η ευημερία των λαών τους. Ποιοί είναι οι... «κλειδοκράτορες» του παγκόσμιου δημόσιου χρέους.

Η ταυτότητα των οίκων αξιολόγησης

Αν αναζητήσει κανείς τί κοινό έχει η κρίση χρέους των ευρωπαϊκών χωρών, θα διαπιστώσει κανείς ότι σε όλες τις περιπτώσεις, τρείς αμερικάνικοι κολοσσοί ήταν εκείνοι που με τις αξιολογήσεις τους προκάλεσαν την κατρακύλα των ομολόγων τους στις διεθνείς αγορές.

Στην πραγματικότητα, οι τρείς αυτές εταιρίες έχουν μεγαλύτερη δύναμη, ακόμα και από τις κυβερνήσεις μεγάλων χωρών, αφού από τις αξιολογήσεις τους εξαρτάται ακόμα και η ευημερία των λαών τους. Ποιοί είναι οι «κλειδοκράτορες» του παγκόσμιου δημόσιου χρέους;

Fitch Ratings

Η Fitch ιδρύθηκε το 1913 με αντικείμενο τη σύνταξη πινάκων με δημοσιευμένες οικονομικές στατιστικές για χρήση από τη βιομηχανία των. Το 1924, η Fitch εισήγαγε το βαθμό «ΑΑΑ» ως εργαλείο του συστήματος διαβάθμισης Α που έχει γίνει η βάση για τις αξιολογήσεις σε όλη τη βιομηχανία. Με στόχο να μετατραπεί σε ένα πλήρη παγκόσμιο οργανισμό αξιολόγησης, στα τέλη του 1990 συγχωνεύτηκε με την Fitch IBCA του Λονδίνου, θυγατρική της Fimalac, Α.Ε., μια γαλλική εταιρεία συμμετοχών.

Η Fitch απέκτησε, επίσης, τους ανταγωνιστές της Thomson Bankwatch και Duff & Phelps Credit Ratings. Από το 2004, η Fitch άρχισε να αναπτύσσει θυγατρικές που ειδικεύονται στη διαχείριση των κινδύνων και στις υπηρεσίες δεδομένων. Αυτό το πέτυχε με την εξαγορά της καναδικής εταιρείας, Algorithmics, καθώς και τη δημιουργία των Fitch Solutions και Fitch Κατάρτισης.

Η Moody΄s Investors Service

Η John Moody and Company δημοσιεύσε για πρώτη φορά το "Εγχειρίδιο του Moody "το 1900. Το εγχειρίδιο περιείχε βασικά στατιστικά στοιχεία και γενικές πληροφορίες για μετοχές και ομόλογα των διαφόρων βιομηχανιών. Από το 1903 μέχρι το χρηματιστηριακό κραχ του 1907, το " Εγχειρίδιο του Moody " αφορούσε στοιχεία επιχειρήσεων των ΗΠΑ. Το 1909 η Moody άρχισε να δημοσιεύει" Αναλύσεις πιστοληπτικής ικανότητας ", στις οποίες πρόσθεσε αναλυτικές πληροφορίες σχετικά με την αξία των τίτλων. Η επέκταση αυτής της ιδέας οδήγησε στη δημιουργία το 1914 του Moody Investors Service, η οποία, κατά τα επόμενα 10 χρόνια, θα παρέσχε αξιολογήσεις για σχεδόν όλες τις αγορές κρατικών ομολόγων κατά τη δεδομενη χρονική στιγμή. Από τη δεκαετία του 1970 η Moody άρχισε αξιολογεί εμπορικά χρεόγραφα και τραπεζικές καταθέσεις. Ετσι διαμορφώθηκε το σημερινό προφιλ του τωρινού οργανισμού αξιολόγησης.

Standard & Poors

Ο Henry Varnum Poor δημοσίευσε για πρώτη φορά το 1860, ένα εγχειρίδιο που θεωρείται ως πρόδρομος της ανάλυσης κινητών αξιών και των εκθέσεων που θα αναπτυχθούν κατά τον επόμενο αιώνα. Η βασική στατιστική ανάλυση συντάχθηκε το 1906 και αφορούσε σε εταιρικά ομόλογα, δημόσιο χρέος και δημοτικά ομόλογα.

Συγχωνεύτηκε με την Publishing Poor το 1941 και προέκυψε η Corporation, η Standard and Poors, Η εταιρία εξαγοράστηκε από την McGraw-Hill Companies, Inc το 1966. Η Standard and Poor έχει γίνει γνωστή από δείκτες όπως ο S & P 500, ένας δείκτης τιμών μετοχών που είναι ταυτόχρονα ένα εργαλείο για την ανάλυση των αγορών και τη λήψη αποφάσεων.

Και οι τρείς αντλούν την δύναμή τους από τις αξιολογήσεις ιδιωτικού και δημόσιου χρέους.Στην πραγματικότητα μετρούν την πιστοληπτική ικανότητα ενός φορέα είτε αυτός είναι δημόσιος είτε ιδιωτικός. Στην περίπτωση του δημόσιου χρέους, κυρίαρχο στοιχείο στις αξιολογήσεις της πιστοληπτικής ικανότητας είναι οι συνολικές οικονομικές συνθήκες μιας χώρας, συμπεριλαμβανομένων του όγκου των επενδύσεων, της διαφάνειας της αγοράς κεφαλαίων και μετοχών κα. Συνεκτιμώνται επίσης οι πολιτικές συνθήκες, όπως η γενική πολιτική σταθερότητα και το επίπεδο της οικονομικής σταθερότητας μιας χώρας.

Οι θεσμικοί επενδυτές βασίζονται σε αυτό το σύστημα βαθμολόγησης, ώστε αξιολογήσουν τις επενδυτικές τους επιλογές για τις τοποθετήσεις των κεφαλαίων που έχουν στην κατοχή τους.

 

Πηγή: Premium.paratiritis.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v