Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΑΒΝ ΑΜRO: Πώς θα μπορούσε να «χτιστεί» μια συμφωνία με ΕΕ

Η Ελλάδα θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει μεγάλες πιέσεις αλλά δεν θα βγει από την ευρωζώνη, προβλέπει η ABN AMRO. Εφικτή μια συμφωνία με νέες μεταρρυθμίσεις, ελάφρυνση χρέους και χαμηλότερο στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα. Επιπτώσεις στην ανάκαμψη από τις διαπραγματεύσεις.

ΑΒΝ ΑΜRO: Πώς θα μπορούσε να «χτιστεί» μια συμφωνία με ΕΕ

Οι συζητήσεις μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των Ευρωπαίων εταίρων δεν είναι ιδιαίτερα ομαλές ως τώρα, αλλά υπάρχουν περιθώρια για συμφωνία, εκτιμά η ABN AMRO.

Σύμφωνα με τον διεθνή οίκο, τα αποτέλεσμα του Eurogroup ήταν απογοητευτικό για την Ελλάδα, παρά τις ήδη χαμηλές προσδοκίες.

Όπως υπενθυμίζει, η συνέντευξη τύπου καθυστέρησε κατά δύο ώρες και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, τόνισε πως δεν υπήρξαν αρκετά σημεία σύγκλισης για να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.

Εντωμεταξύ, δεν υπήρξε συμφωνία και για τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε να προετοιμαστεί μια απόφαση για το Eurogroup της Δευτέρας.

Περιθώρια για εύρεση συμφωνίας

Παρά αυτήν την καθυστέρηση, η ABN AMRO συνεχίζει να βλέπει περιθώρια για μια μακροπρόθεσμη συμφωνία. Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ανέφερε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα πως έχει δεσμευτεί να προχωρήσει βαθιές μεταρρυθμίσεις και ότι συμφωνεί με περίπου το 30% του μνημονίου.

Η Γερμανία και η Ευρώπη από την πλευρά τους θέλουν να χρησιμοποιήσουν το τρέχον πρόγραμμα ως βάση.

Σύμφωνα με την ABN AMRO, οι θέσεις αυτές δεν φαίνεται να είναι πολύ μακριά και μια από τις διαφορές φαίνεται να επικεντρώνονται στην φρασεολογία. Η Ελλάδα θέλει να περιγράψει οποιαδήποτε συμφωνία ως ένα νέο πρόγραμμα, ενώ άλλες χώρες της Ε.Ε. θέλουν να την περιγράψουν ως μια τροποποίηση και παράταση του παλιού.

Tα τρία σήμεια μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας

Οι αναλυτές της ABN AMRO εκτιμούν πως μια μακροπρόθεσμη συμφωνία θα είχε τρεις πυλώνες:

Πρώτον, ένα νέο ή τροποποιημένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, με μεγαλύτερη έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και των κατεστημένων συμφερόντων και λιγότερο στο κοινωνικό κράτος.

Δεύτερον, μια ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, ίσως σε διαδοχικά βήματα, ανάλογα με την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

Τρίτον, μικρότερο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα, που θα επιτρέπει λιγότερο επιθετική δημοσιονομική προσαρμογή.

Επιπτώσεις για την ελληνική οικονομία

Ο τελευταίος κύκλος αναταραχής φαίνεται πως θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία, η οποία έδειξε κάποια ενθαρρυντικά σημάδια ανάκαμψης την περασμένη χρονιά. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει υποχωρήσει σημαντικά τους τελευταίους δύο μήνες, κάτι που θα φανεί και στα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v