Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Το... «δέκα το φτηνό» των εισηγμένων

Τι «παίζει» με τις εισηγμένες εταιρείες του ΧΑ που αποτιμώνται λιγότερο από ένα εκατομμύριο ευρώ! Ποια είναι τα τελευταία οικονομικά δεδομένα και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν. Πού κρύβονται πιθανές επενδυτικές ευκαιρίες.

ΧΑ: Το... «δέκα το φτηνό» των εισηγμένων

Με το ποσό που θα δίνατε πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης για να αγοράσετε ένα ακριβό ακίνητο σε μια καλή περιοχή της Αθήνας σήμερα μπορείτε να αποκτήσετε το 100% μιας εισηγμένης εταιρείας στο Χρηματιστήριο της Αθήνας!

Έτσι, δεκαπέντε εταιρείες που διαπραγματεύονται στο Χ.Α. έχουν αποτίμηση -με βάση το κλείσιμο της 27ης Φεβρουαρίου- χαμηλότερη του 1,5 εκατ. ευρώ και δέκα εξ αυτών αξίζουν στο ταμπλό λιγότερο από 1 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, στην ακραία περίπτωση της Compucon, κάποιος -σε θεωρητική βάση βέβαια- θα μπορούσε να καταβάλει 10 χιλιάδες ευρώ για να αποκτήσει το 100% των μετοχών της εταιρείας και να πάρει πίσω μπόλικα ρέστα...

Αναμφίβολα, οι πολύ χαμηλές αποτιμήσεις των εταιρειών αυτών δεν οφείλονται μόνο στην πτωτική πορεία του χρηματιστηρίου την τελευταία επταετία, αλλά και στα σημαντικά οικονομικά προβλήματα που -κατά κανόνα- αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα της γενικότερης οικονομικής κρίσης.

Πολλές από αυτές θα χρειαστούν γενναίες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους και οι περισσότερες βρίσκονται σε συζητήσεις με τις τράπεζες για τον τρόπο της μελλοντικής χρηματοδότησής τους.

Παρ' όλα αυτά, δεν λείπουν εκείνοι που πιστεύουν πως μέσα από εταιρείες με πολύ μικρή χρηματιστηριακή αξία θα μπορούσαν να επιτευχθούν -υπό προϋποθέσεις και με αυξημένο ρίσκο- ιδιαίτερα θετικές αποδόσεις για όσους τολμήσουν να λάβουν θέσεις (επιπλέον πρόβλημα είναι η χαμηλή εμπορευσιμότητα που συχνά παρουσιάζουν οι συγκεκριμένες εταιρείες).

Η Compucon (αποτίμηση μόλις 5.651 ευρώ) είναι εταιρεία που δραστηριοποιείται στο κεντητικό λογισμικό. Στο εννεάμηνο του 2014 εμφάνισε κύκλο εργασιών 1,09 εκατ. ευρώ, EBITDA -86 χιλ. ευρώ, ζημία προ φόρων 551 χιλ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 3,38 εκατ. ευρώ και καθαρό τραπεζικό δανεισμό 4,5 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση έχει συγκαλέσει γενική συνέλευση με στόχο την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 4 εκατ. ευρώ, με το βασικό μέτοχο να έχει ήδη προκαταβάλει μέρος του ποσού (1,87 εκατ. ευρώ).

Η Eurobrokers (χρηματιστηριακή αξία μόλις 66 χιλ. ευρώ) είναι εταιρεία με σημαντική παρουσία στο χώρο των μεσιτών-συμβούλων ασφαλίσεων. Στο εννεάμηνο του 2014 εμφάνισε κύκλο εργασιών 2,3 εκατ. ευρώ, EBITDA -251 χιλ. ευρώ, αρνητικά ίδια κεφάλαια 3 εκατ. ευρώ και αρνητικό κεφάλαιο κίνησης. Από την πλευρά της πάντως διαπραγματεύεται με τις τράπεζες την αναδιάρθρωση των υποχρεώσεών της, υποστηρίζοντας πως δεν ζητά πρόσθετα κεφάλαια καθώς είναι σε θέση από μόνη της να διασφαλίσει την άσκηση της δραστηριότητάς της. Να σημειωθεί πως η Eurobrokers διαθέτει συμμετοχές και ακίνητα και αυτά θα μπορούσαν ενδεχομένως να πουληθούν για να αποπληρωθεί μέρος των υποχρεώσεων.

H Spider (χρηματιστηριακή αξία 174,3 χιλ. ευρώ) έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια 19,2 εκατ. ευρώ και καθαρό δανεισμό πάνω από 40 εκατ. ευρώ, όταν στο εννεάμηνο σημείωσε ζημιογόνο αρνητικό αποτέλεσμα. Η εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την περαιτέρω συνέχιση-αναδιάρθρωση της χρηματοδότησής της, εφαρμόζοντας παράλληλα και πρόγραμμα αναδιοργάνωσης.

Η Τζιρακιάν-Προφίλ (χρηματιστηριακή αξία 375 χιλ. ευρώ) δραστηριοποιείται στο χώρο της μεταλλουργίας (παραγωγή σωλήνων) και στις 30/9/2014 διέθετε θετικά ίδια κεφάλαια (+2,8 εκατ. ευρώ), ενώ στο εννεάμηνο σημείωσε κύκλο εργασιών 9,25 εκατ., θετικό EBIT (43 χιλ.) και ζημία προ φόρων 831 χιλ. ευρώ. Θα πρέπει ωστόσο να σημειωθεί πως για την τρέχουσα χρηματοδοτική ισορροπία της εισηγμένης οι βασικοί της μέτοχοι έχουν προκαταβάλει 7,73 εκατ. ευρώ που κάποια στιγμή θα χρησιμοποιηθούν ως συμμετοχή τους σε μελλοντική αύξηση μετοχικού της κεφαλαίου.

Η χρηματιστηριακή αξία της Alpha Grissin ανέρχεται σε μόλις 476 χιλ. ευρώ και στο εννεάμηνο του 2014 εμφάνισε αρνητικά ίδια κεφάλαια 4,6 εκατ. ευρώ, οριακά αρνητικό EBITDA, ζημία προ φόρων 2,49 εκατ. και καθαρό δανεισμό 29 εκατ. ευρώ. Υπό αυτές τις συνθήκες, η διοίκηση της εισηγμένης: α) επιδιώκει την πώληση ακίνητης περιουσίας που διαθέτει σε Βουλγαρία, Ρουμανία και Πολωνία, β) αναζητεί την προσέλκυση στρατηγικού επενδυτή που θα τοποθετηθεί στη μητρική και γ) εκτιμά ότι θα ολοκληρωθεί η συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες για την αναχρηματοδότησή της.

H αλευροβιομηχανία Χατζηκρανιώτη (χρηματιστηριακή αξία 766 χιλ. ευρώ) δεν αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας (θετικά κεφάλαια κίνησης), διαθέτει θετικό ύψος ιδίων κεφαλαίων (+2,78 εκατ.) και δεν έχει ενταχθεί σε καθεστώς επιτήρησης. Από την άλλη πλευρά ωστόσο, στο εννεάμηνο του 2014 εμφάνισε αρνητικό EBIT 522 χιλ. και ζημία προ φόρων 884 χιλ. ευρώ, όταν ο καθαρός δανεισμός της είχε διαμορφωθεί κοντά στα 7,4 εκατ. ευρώ.

H Axon Συμμετοχών (χρηματιστηριακή αξία 648 χιλ. ευρώ) στις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου του 2014 εμφάνισε αρνητικά ίδια κεφάλαια ύψους 140,5 εκατ. ευρώ, αρνητικό EBIT 10,3 εκατ., ζημίες προ φόρων 32 εκατ. ευρώ, καθαρό τραπεζικό δανεισμό 446 εκατ. ευρώ και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις 271 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 167 εκατ. σε τράπεζες).

Απέναντι στην τρέχουσα συγκυρία, η διοίκηση του ομίλου επιδιώκει να εισπράξει τις απαιτήσεις του ομίλου από το ελληνικό δημόσιο, να αναδιαρθρώσει τις τραπεζικές της υποχρεώσεις, να αξιοποιήσει την ακίνητη περιουσία της, να προβεί σε αποεπενδύσεις κατά περίπτωση από περιουσιακά της στοιχεία, να προσπαθήσει να αντλήσει επενδυτικά κεφάλαια από το εξωτερικό και να δραστηριοποιηθεί ενεργά στην προσέλκυση ασθενών από το εξωτερικό.

Η DIONIC (χρηματιστηριακή αξία 652 χιλ. ευρώ) εμφάνισε στο εννεάμηνο αρνητικά ίδια κεφάλαια 5,7 εκατ. ευρώ, πωλήσεις 30,4 εκατ., θετικό EBIT 439 χιλ. και ζημίες προ φόρων 3,05 εκατ. εξαιτίας χρεωστικών τόκων 3,42 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της εταιρείας εκτιμά πως στο βαθμό που θα ολοκληρώσει την αναδιάρθρωση των δανειακών της υποχρεώσεων (και με μια νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου μέσα στο έτος) θα καταφέρει μέσα στο 2015 να βελτιώσει δραστικά τα οικονομικά της αποτελέσματα.

Η εταιρεία Παΐρης (κλάδος υλικών συσκευασίας, χρηματιστηριακή αξία 1.173 χιλ. ευρώ) εμφάνισε στις λογιστικές καταστάσεις εννεαμήνου θετικά ίδια κεφάλαια (4 εκατ. ευρώ), θετικό EBITDA και ΕΒΙΤ (1,09 εκατ. και 324 χιλ. ευρώ, αντίστοιχα), ζημίες προ φόρων 384 χιλ. ευρώ και καθαρό δανεισμό κάτι λιγότερο από 10 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης της κυκλοφοριακής ρευστότητας μπορεί μεν να είναι μικρότερος της μονάδας, ωστόσο στο εννεάμηνο η εισηγμένη σημείωσε κέρδη προ αποσβέσεων και θετικές ταμειακές ροές. Επίσης, σύμφωνα με τη διοίκησή της, «το σύνολο του δανεισμού της εταιρείας αφορά κεφάλαιο κίνησης, το οποίο είναι ελεύθερο εμπράγματων εγγυήσεων και τα όρια πιστώσεων ανανεώνονται κάθε έτος. Σε περίπτωση μη ανανέωσης των σχετικών πιστώσεων η εταιρεία μπορεί να διαπραγματευτεί τη μετατροπή του βραχυπρόθεσμου δανεισμού σε μακροπρόθεσμο εγγράφοντας υποθήκες των ακινήτων της».

Η βιομηχανία ξύλου Ακρίτας (χρηματιστηριακή αξία 1,17 εκατ. ευρώ) εμφάνισε στις 30/9/2014 θετικά ίδια κεφάλαια ύψους 16,4 εκατ. ευρώ, αρνητικό EBITDA 3,2 εκατ. και ζημίες προ φόρων 7,2 εκατ. ευρώ. Ο καθαρός δανεισμός του ομίλου υπερβαίνει τα 40 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση της Ακρίτας πέτυχε πέρυσι να συμφωνήσει με τις τράπεζες την αναδιάρθρωση των δανείων της και ελπίζει πως μέσα από το πρόγραμμα αναδιοργάνωσης που υλοποιεί θα καταφέρει να αναστρέψει τη ζημιογόνο πορεία της. Προς τα τέλη του 2014 πούλησε έναντι 1,2 εκατ. ευρώ τη θυγατρική της στη Βουλγαρία.

Άλλες εισηγμένες που στις 20/2/2015 διαπραγματεύονταν με κεφαλαιοποίηση χαμηλότερη του 1,5 εκατ. ευρώ ήταν η ΚΡΕΚΑ (0,919 εκατ.), η ΓΕ Δημητρίου (1,23 εκατ.), η Πήγασος (1,31 εκατ.), οι Εκδόσεις Λιβάνη (1,45 εκατ.) και η Pasal Development (1,42 εκατ. ευρώ).

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v