Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Καταστροφική η αύξηση φόρων στις συλλογικές επενδύσεις

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλούν τα σενάρια αύξησης της φορολογίας στις συλλογικές επενδύσεις (A/K, ΑΕΕΑΠ, ΑΚΕΣ). Για τραυματισμό θεσμού με κομβικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και στην ενίσχυση μικρομεσαίων μιλούν παράγοντες της αγοράς.

Καταστροφική η αύξηση φόρων στις συλλογικές επενδύσεις

«Tη στιγμή που η Ευρώπη προσθέτει κάθε χρόνο νέες μορφές συλλογικών επενδύσεων αυξάνοντας παράλληλα την ευελιξία τους ως αναγνώριση της πραγματικότητας, ότι δηλαδή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να διαθέτουν εναλλακτικές μορφές χρηματοδότησης, στην Ελλάδα επιχειρούμε να πυροβολήσουμε τα πόδια μας;».

Με αυτόν τον τρόπο κορυφαίο στέλεχος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς σχολιάζει στο Euro2day.gr το ενδεχόμενο αύξησης της φορολόγησης των εγχώριων συλλογικών επενδύσεων, όπως αυτό προκύπτει από τη λίστα Βαρουφάκη στο Eurogroup.

Ισχυρές αντιδράσεις προκαλεί η εξέλιξη αυτή σε πλήθος φορέων της κεφαλαιαγοράς, και όχι μόνο. Ολοι ανεξαιρέτως τονίζουν πως η αύξηση της φορολόγησης των συλλογικών επενδύσεων θα πλήξει ανεπανόρθωτα το θεσμό και δεν πρόκειται να εισφέρει σημαντικά φορολογικά έσοδα δεδομένων των μικρών ενεργητικών που σήμερα έχουν οι εταιρείες του κλάδου.

Τα επενδυτικά κεφάλαια (συλλογικές επενδύσεις) διακρίνονται σήμερα σε δύο μεγάλες κατηγορίες:

(α) Στους Οργανισμούς Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ-UCITS), οι οποίοι μπορούν να έχουν είτε τη μορφή του Αμοιβαίου Κεφαλαίου (ΑΚ), είτε τη μορφή της Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων Μεταβλητού Κεφαλαίου (ΑΕΕΜΚ).

(β) Στους Οργανισμούς Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΟΕΕ-AIFs), στους οποίους εμπίπτουν οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου (ΑΕΕΧ), οι Ανώνυμες Εταιρείες Επενδύσεων σε Ακίνητη Περιουσία (ΑΕΕΑΠ), τα αμοιβαία κεφάλαια ακίνητης περιουσίας (ΑΚΑΠ - τα οποία ωστόσο δεν υφίστανται), τα Αμοιβαία Κεφάλαια Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΑΚΕΣ) και οι Εταιρείες Κεφαλαίων Επιχειρηματικών Συμμετοχών (ΕΚΕΣ).

Στην ουσία λοιπόν, η αγορά συλλογικών επενδύσεων στην Ελλάδα αφορά τα Αμοιβαία Κεφάλαια.

Σήμερα, η φορολόγηση του Αμοιβαίου Κεφαλαίου γίνεται επί του ενεργητικού, ο μεριδιούχος, Έλληνας ή ξένος, δεν επιβαρύνεται με περαιτέρω φορολόγηση. Ο υπολογισμός της φορολόγησης γίνεται σε συνάρτηση με το παρεμβατικό επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε κάθε περίπτωση, ο τρόπος φορολόγησης των συλλογικών επενδύσεων στην Ελλάδα παραμένει πολύ ακριβότερος από τον αντίστοιχο άλλων χωρών της Ε.Ε. καθώς είναι για παράδειγμα 10 φορές ακριβότερος από τον αντίστοιχο του Λουξεμβούργου.

Η δε πορεία του ενεργητικού των εγχώριων Α/Κ είναι απολύτως φθίνουσα τα τελευταία χρόνια. Αντίθετα, σε αυξητική πορεία έχουν τα ενεργητικά των ΟΣΕΚΑ της Ευρωπαϊκής Ένωσης τα οποία διατίθενται στην Ελλάδα βάσει κοινοτικού διαβατηρίου.

«Αύξηση της φορολόγησης των ελληνικών ΟΣΕΚΑ θα έχει καταλυτικά επίπτωση στην εγχώρια αγορά καθώς οι μεριδιούχοι θα στραφούν αμέσως στους ΟΣΕΚΑ της Ε.Ε. Είναι συνεπώς σαφές ότι θα καταστραφεί ουσιαστικά η εγχώρια αυτή βιομηχανία» δηλώνει στο Εuro2day.gr ο πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών Κίμων Βολίκας ο οποίος τονίζει πως «η παρούσα χρονική στιγμή είναι η χειρότερη για να συμβεί κάτι τέτοιο». 

Στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., οι εθνικοί ΟΣΕΚΑ είναι κατά κανόνα συνδεδεμένοι με διάφορα σχήματα συνταξιοδότησης και εξ αυτού του λόγου αποκτούν τον σημαντικό όγκο που έχουν στις επιμέρους εθνικές οικονομίες. Η έλλειψη αυτών των σχημάτων αποταμίευσης - συνταξιοδότησης καθιστά ευάλωτα τα ελληνικά Α/Κ στον ανταγωνισμό. Πέραν των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, υπάρχουν και οι ΑΕΕΑΠ, ιδιαίτερης σημασίας εταιρείες για την ελληνική οικονομία γιατί αποτελούν μηχανισμό προσέλκυσης ξένων επενδυτικών κεφαλαίων τα οποία και επενδύονται στο εγχώριο real estate.

Μια δυσχερής φορολογική μεταχείριση αυτών των εταιρειών θα έχει απλά ως αποτέλεσμα την αδυναμία προσέλκυσης ξένων επενδυτών, οι όποιοι θα επιλέξουν ελκυστικότερες χώρες για τις επενδύσεις τους, στερώντας τις έτσι από την ελληνική οικονομία, καταλήγει ο πρόεδρος της ΕΘΕ.

Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τις παραπάνω δηλώσεις. Περί τα 7 δισ. ευρώ είναι το ενεργητικό των ελληνικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων στο τέλος του 2014, ποσό το οποίο θα αποφέρει φορολογικά έσοδα που οριακά θα αγγίξουν τα 2 εκατ. ευρώ. Είναι περισσότερο από προφανές ότι μεγαλεπήβολοι στόχοι συγκέντρωσης υψηλών φορολογικών εσόδων δεν είναι ρεαλιστικοί.

«Όταν το κύριο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις είναι αυτό της ρευστότητας, με τις τράπεζες να μη χρηματοδοτούν τα αναπτυξιακά τους σχέδια, μία εξέλιξη όπως η πιθανή αύξηση φορολόγησης των συλλογικών επενδύσεων, ναρκοθετεί το δρόμο προς τις εναλλακτικές μορφές ρευστότητας, πριν ακόμα αυτός ο τομέας τεθεί σε πλήρη ανάπτυξη», τονίζει στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του ΣΒΕΕ Αθανάσιος Σαββάκης.

Ο ίδιος προσθέτει πως «οι συλλογικές επενδύσεις είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένες και διαθέσιμες σε πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, αλλά όχι στη χώρα μας. Αύξηση φορολογίας αυτών θα πλήξει ανεπανόρθωτα τον θεσμό και θα τοποθετήσει τη χώρα μας σε ακόμα δυσμενέστερη θέση έναντι των ανταγωνιστών μας».

«Mόλις πριν από λίγες ημέρες η Κομισιόν εξέδωσε μία Πράσινη Βίβλο ξεκινώντας ταυτόχρονα διαβούλευση με στόχο την κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης το οποίο θα αυξήσει τις δυνατότητες εξωτραπεζικής χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, κυρίως των μικρομεσαίων. 

Η Ευρώπη συνειδητοποιεί πλέον έμπρακτη την ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών τρόπων χρηματοδότησης των εταιρειών αυτών. Είναι προφανές πως οποιαδήποτε αύξηση φορολόγησης των συλλογικών επενδύσεων, θα αποτελέσει χρόνιο ανάχωμα στην ανάπτυξη. Θα πρέπει να καταστεί άμεσα απολύτως σαφές πως οι συλλογικές επενδύσεις είναι αυτή τη στιγμή η απόλυτη – αν όχι και η μοναδική – δυνατότητα συγκέντρωσης επενδυτικών κεφαλαίων από το εξωτερικό τα οποία θα διοχετευθούν στις ΜμΕ» τονίζει στο Εuro2day.gr εκπρόσωπος μεγάλης ιδιωτικής χρηματιστηριακής εταιρείας, χαρακτηρίζοντας επιδερμική την αντιπαράθεση που κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν όσον αφορά τη φορολόγηση των Α/Κ σε σχέση με τη χρηματιστηριακή αγορά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v