Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: «Πρόχειρη» η στήριξη των 900 μονάδων

Πού βρίσκουν στήριξη και πού... προσκρούουν Γενικός Δείκτης, FTSE 25 και τράπεζες. Τι δείχνει η κίνηση των τελευταίων συνεδριάσεων και γιατί αναμένεται συνέχιση της μεταβλητότητας. Το μήνυμα από τη μείωση του τζίρου στη χθεσινή συνεδρίαση

Χρηματιστήριο: «Πρόχειρη» η στήριξη των 900 μονάδων

Η αναμενόμενη διάθεση για αποκόμιση κερδών δεν αλλοίωσε τις ευνοϊκότερες συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί στην αγορά, ενώ και οι αγοραστές δεν επέτρεψαν χθες στους βασικούς δείκτες να χάσουν άμεσα τις πρώτες τους στηρίξεις.

Σε επίπεδο υψηλής κεφαλαιοποίησης, η πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη των 265 μονάδων άντεξε στις πωλήσεις σε όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, για τον Γενικό Δείκτη το αντίστοιχο όριο τοποθετείται στις 900 περίπου μονάδες, ενώ στα θετικά είναι και η μείωση του όγκου των συναλλαγών στην πτωτική χθεσινή συνεδρίαση.

Για τον δείκτη των τραπεζών, η εικόνα παραμένει πιο «θολή» αφού οι απώλειες χθες (26/2) και προχθές (25/2) κάλυψαν σχεδόν εξ ολοκλήρου το μεγάλο λευκό κερί που πραγματοποιήθηκε στις 24/2, με τη βραχυπρόθεσμη στήριξη να τοποθετείται στις 760 μονάδες. Αντίστοιχα, η περιοχή των 850 μονάδων είναι η πρώτη αντίσταση.

Οι συνθήκες πολύ υψηλής μεταβλητότητας στις ελληνικές μετοχές θα διατηρηθούν, αφού μόλις τώρα θα αρχίσει η σε βάθος ανάλυση των ελληνικών προτάσεων στο Eurogroup στο εσωτερικό της χώρας και στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ταυτόχρονα ξεκινά και η συζήτηση για χρηματοδοτικό κενό της χώρας για το 2015, το οποίο τοποθετείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα.

Με περίοδο εξέτασης από το χαμηλό του Ιουνίου του 2012 στις 470 μονάδες και το υψηλό του Μαρτίου στις 1.380 μονάδες, η αγορά έχει πλέον την περιοχή των 805 μονάδων– σημείο 50% Fibonacci Retracement με λογαριθμική κλίμακα – ως ισχυρή βάση στήριξης.

H τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Η μεσοπρόθεσμη αντίσταση στην αγορά είναι το επίπεδο των 915 μονάδων, 38,2% Fibonacci Retracement, επίπεδο που τέσταρε και στις 13/2 και το οποίο μπόρεσε να υπερνικήσει και στις 24-25/2. Βραχυπρόθεσμα, το επίπεδο των 950-955 μονάδων θα είναι η επόμενη ζώνη αντίστασης πριν από την αναμέτρηση με το 1.050, επίπεδο που φαίνεται να προεξοφλεί όλες τις βραχυπρόθεσμες θετικές προοπτικές.

Την ίδια στιγμή, πολύ θετικό στοιχείο για την εβδομάδα θα είναι, η αγορά να μπορέσει να διατηρηθεί πάνω από την ψυχολογική ζώνη των 855-860 μονάδων σε επίπεδο κλεισίματος, η οποία αποτελεί τόσο βραχυπρόθεσμη, όσο και μεσοπρόθεσμη περιοχή στήριξης. Στο κακό σενάριο και εφόσον η προηγούμενη ζώνη διαπεραστεί, πριν από τις 805 μονάδες, υπάρχει η βραχυπρόθεσμη περιοχή των 820 μονάδων. Στην προηγούμενη πτωτική κίνηση της αγοράς ας έχουμε υπόψη ότι ο Γενικός Δείκτης σταμάτησε ακριβώς στα επίπεδα του 61,8%, στις 710 μονάδες.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τόσο στο μεσοπρόθεσμο όσο και στο βραχυπρόθεσμο διάγραμμα, η αντίσταση τοποθετείται στις 273/280 μονάδες ενώ σημείο στήριξης βραχυπρόθεσμα είναι πολύ κοντά στις 265 μονάδες.

Πιο χαμηλά η βραχυπρόθεσμη ζώνη στήριξης συμπίπτει με τις 250 μονάδες ενώ στο μεσοπρόθεσμο, οι 240 μονάδες αποτελούν πλέον ισχυρή στήριξη. Πλέον, βραχυπρόθεσμα, η ζώνη αντίστασης μετά τις 270/280 μονάδες τοποθετείται στις 300 μονάδες.

H εικόνα για τον FTSE 25

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v