Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Ποιο είναι το momentum όσο αντέχουν οι 850 μονάδες

Κλειδί για την τάση στο Χρηματιστήριο θα αποτελέσει το Eurogroup της Δευτέρας. Ποια είναι τα όρια στο «καλό» και το «κακό» σενάριο για τους δείκτες. Η άλλη όψη των δηλώσεων του Μάριο Ντράγκι και η ψήφος εμπιστοσύνης στις ελληνικές τράπεζες.

ΧΑ: Ποιο είναι το momentum όσο αντέχουν οι 850 μονάδες

Έπειτα από την πτωτική κίνηση όλων των προηγούμενων ημερών, φαίνεται ότι το Eurogroup της Δευτέρας 9 Μαρτίου θα ξεκαθαρίσει το βραχυπρόθεσμο τοπίο στην αγορά.

Είθισται πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών οι πωλητές να χαλαρώνουν ελαφρώς την πίεσή τους, αφού έχει αποδειχθεί ότι η υποδοχή του Eurogroup με θέσεις πώλησης είναι κακός σύμβουλος για τη δική μας αγορά.

Η εκτίμηση είναι ότι οι συνθήκες πολύ υψηλής μεταβλητότητας στις ελληνικές μετοχές θα διατηρηθούν και μετά το επόμενο Eurogroup και για όσο χρονικό διάστημα το χρηματοδοτικό κενό της χώρας δεν διευθετείται αποτελεσματικά.

Με κομμένη την ανάσα κύλησαν όλες οι συνεδριάσεις της εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη να προσπαθεί να διατηρήσει το επίπεδο των 850 μονάδων, επίπεδο που αποτέλεσε το σημείο αναφοράς και την προηγούμενη εβδομάδα. Στο ίδιο μοτίβο και ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, ο οποίος παρότι προσέγγισε επικίνδυνα τις 240 μονάδες, μπόρεσε να μείνει σε υψηλότερα επίπεδα από τις 250 μονάδες.

Η ομιλία του κεντρικού τραπεζίτη Mario Draghi είχε πολλά σημεία με ελληνικό ενδιαφέρον αλλά δύο είναι εκείνα που έχουν σημασία: α) η Ελλάδα ξέρει τι πρέπει να κάνει για να αρχίσει η ΕΚΤ και πάλι να δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εχέγγυα από τις ελληνικές τράπεζες για την παροχή ρευστότητας και το δεύτερο ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες.

Για τον δείκτη των τραπεζών, η εικόνα παραμένει η πιο δύσκολη για εκτιμήσεις, αφού τα χθεσινά (5/3) κέρδη έφεραν τον δείκτη ακριβώς πάνω από τη βραχυπρόθεσμη στήριξη στις 670 μονάδες, ενώ χαμηλότερα είναι οι 610 μονάδες και στον αντίποδα, η επόμενη αντίσταση εντοπίζεται στις 770 μονάδες.

Την ίδια στιγμή, παραμένει θετικό στοιχείο ότι η αγορά μπόρεσε να διατηρηθεί πάνω από την ψυχολογική ζώνη των 855-860 μονάδων σε επίπεδο κλεισίματος, η οποία αποτελεί τόσο βραχυπρόθεσμη όσο και μεσοπρόθεσμη περιοχή στήριξης.

H τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Στο κακό σενάριο και εφόσον η προηγούμενη ζώνη διαπεραστεί, πριν από τις 805 μονάδες, υπάρχει η βραχυπρόθεσμη περιοχή των 815-820 μονάδων. Στην προηγούμενη πτωτική κίνηση της αγοράς ας έχουμε υπόψη ότι ο Γενικός Δείκτης σταμάτησε ακριβώς στα επίπεδα του 61,8% και τις 710 μονάδες.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, τόσο στο μεσοπρόθεσμο όσο και στο βραχυπρόθεσμο διάγραμμα, η αντίσταση τοποθετείται στις 273/280 μονάδες, η βραχυπρόθεσμη ζώνη στήριξης συμπίπτει με τις 250 μονάδες, ενώ στο μεσοπρόθεσμο οι 240 μονάδες φαίνεται να αποτελούν πιο ισχυρή στήριξη. Πλέον, βραχυπρόθεσμα, η ζώνη αντίστασης μετά τις 270-280 μονάδες τοποθετείται στις 300 μονάδες.

Η εικόνα για τον FTSE 25

Στη μεσοπρόθεσμη εικόνα και στο θετικό σενάριο, η αντίσταση στην αγορά είναι το επίπεδο των 915 μονάδων - 38,2% Fibonacci Retracement - επίπεδο που τέσταρε και στις 13/2 και το οποίο μπόρεσε να υπερνικήσει και στις 24-25/2, ενώ το επίπεδο των 950-955 μονάδων θα είναι η επόμενη ζώνη αντίστασης πριν από την αναμέτρηση με τις 1.050, επίπεδο που φαίνεται να προεξοφλεί όλες τις βραχυπρόθεσμες θετικές προοπτικές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v