Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αμυνα ζώνης» για τις εισηγμένες

Σε αγώνα δρόμου επιδίδονται οι εταιρίες για να περιορίσουν τις αρνητικές συνέπειες ενός πιθανού δυσμενούς σεναρίου για την οικονομία. Ποια επιχειρήματα χρησιμοποιούν σε πελάτες, προμηθευτές. Οι εισηγμένες που βλέπουν, υπό όρους, καλύτερο 2015.

«Αμυνα ζώνης» για τις εισηγμένες

Με έντονο προβληματισμό παρακολουθούν τις εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων οι διοικήσεις των εισηγμένων εταιρειών, καλώντας τους υπευθύνους να κάνουν ό,τι μπορούν ώστε η αβεβαιότητα να αμβλυνθεί και η «κανονικότητα» στην οικονομία να επιστρέψει όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Μετά την ανάγνωση των δεκάδων εισηγμένων που έχουν εκδώσει μέχρι σήμερα λογιστικές καταστάσεις (τμήμα προβλέψεων-προοπτικών για τη φετινή χρονιά), αλλά και την επικοινωνία με στελέχη πολλών άλλων εταιρειών διαφόρων κλάδων, εύκολα διαπιστώνουμε τα εξής:

• Συχνότατα, αποφεύγεται οποιαδήποτε ουσιαστική πρόβλεψη, με τις διοικήσεις να επικαλούνται «έλλειψη ορατότητας».

• Σε ορισμένες περιπτώσεις γίνονται αναφορές για καθυστερήσεις και προβλήματα, όπως η επισήμανση γνωστής κατασκευαστικής ότι «οι εξελίξεις στο πρώτο τρίμηνο του 2015 επανέφεραν αβεβαιότητα και ανησυχίες και έδειξαν ξανά προβλήματα ρευστότητας και υψηλού χρηματοοικονομικού κόστους για τις επιχειρήσεις, προβλήματα καθυστερήσεων και ανεπαρκούς χρηματοδότησης στην υλοποίηση δημοσίων έργων και προβλήματα ζήτησης από τον περιορισμό των επενδύσεων σε υποδομές του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα».

• Ακόμη και εκεί όπου οι φετινές προοπτικές είναι ανοδικές, οι θετικές αυτές εκτιμήσεις συνοδεύονται από διαφόρων ειδών αιρέσεις, όπως «εφόσον δεν συμβεί κάποιο ακραίο σενάριο στην ελληνική οικονομία», ή «αν η ομαλότητα στη χώρα αποκατασταθεί σχετική σύντομα».

Κάτω από αυτούς τους περιορισμούς, τη συγκρατημένη αισιοδοξία τους για καλύτερη πορεία (άνοδος εργασιών, βελτιωμένα κέρδη ή λιγότερες ζημίες, ή έστω διατήρηση ικανοποιητικών επιδόσεων) έχουν εκφράσει για το 2015 μεταξύ άλλων αρκετές εισηγμένες εταιρείες όπως η Sarantis, τα Πλαστικά Θράκης (ήδη κινούνται ανοδικά το πρώτο τρίμηνο), η Motor Oil (αναμένονται πολύ καλύτερα τριμηνιαία αποτελέσματα), η ΤΙΤΑΝ, η Flexopack, η ΕΛΤΡΑΚ, η ΣΙΔΕΝΟΡ, η ΧΑΛΚΟΡ, η ΕΛΒΑΛ, ο Πετρόπουλος, η Ιονική Ξενοδοχειακή (ξενοδοχείο Hilton Αθηνών, θετικό ξεκίνημα μέσα στο 2015), η Grivalia (αναμένεται αύξηση εσόδων από ενοίκια), η Autohellas, η Ικτίνος Μάρμαρα, η ΕΛΤΟΝ Χημικά, η Kleemann, η Entersoft, η Κρητών Άρτος, η Q&R, η PROFILE και η Mermeren Kombinat.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, οι διοικήσεις των εταιρειών προσπαθούν μέσα από διάφορες πολιτικές να περιορίσουν τυχόν επιπτώσεις που θα υποστούν σε περίπτωση ακραίου σεναρίου στην ελληνική οικονομία και επιπλέον χρησιμοποιούν μια σειρά επιχειρημάτων για να δείξουν σε πελάτες (εσωτερικού και κυρίως εξωτερικού), προμηθευτές, συνεργάτες και μετόχους ότι ακόμη και στο δυσμενές σενάριο:

α) η λειτουργία των επιχειρήσεών τους θα συνεχιστεί κανονικά (business as usual...)
β) θα μπορούν να προμηθεύονται πρώτες ύλες και εμπορεύματα, αλλά και να πουλάνε απρόσκοπτα τα προϊόντα τους
γ) και όλα αυτά χωρίς πολύ μεγάλες επιπτώσεις στην οικονομική τους θέση.

Τα συνήθη επιχειρήματα

Έτσι, συνήθως χρησιμοποιούνται ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω επιχειρήματα προκειμένου οι επιχειρήσεις να πείσουν τους πελάτες τους, τους προμηθευτές τους, αλλά και το σύνολο της αγοράς γενικότερα ότι διαθέτουν ισχυρούς αμυντικούς μηχανισμούς απέναντι στον κίνδυνο της χώρας:

1. Το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών μας προέρχεται -είτ άμεσα είτε και έμμεσα- από πελάτες του εξωτερικού, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία ευρώ-δολαρίου και από αναμενόμενη αύξηση κατά 1,5% στο ΑΕΠ της ευρωζώνης.

2. Δραστηριοποιούμαστε, ή επηρεαζόμαστε σημαντικά από τον τουριστικό τομέα (εξαγωγές υπηρεσιών), όπου φέτος τα αποτελέσματα αναμένονται ευνοϊκότερα από πέρυσι, καθώς βοηθά η χαλαρότερη συναλλαγματική ισοτιμία και επειδή οι προβλέψεις για προσέλκυση ξένων επισκεπτών είναι ανοδικές.

3. Διαθέτουμε ισχυρή ρευστότητα από τη μία πλευρά και από την άλλη έχουμε αχρησιμοποίητες γραμμές δανειοδότησης και μεγάλο ύψος μετρητών, ώστε να συνεχιστούν οι εισαγωγές εμπορευμάτων και πρώτων υλών χωρίς εμπόδια σε περίπτωση γενικότερου προβλήματος.

4. Είμαστε σε θέση να παίρνουμε εγγυητικές επιστολές από ξένες τράπεζες, προκειμένου οι εισαγωγές μας να συνεχιστούν κανονικά σε κάθε περίπτωση.

5. Έχουμε καλές και μακρόχρονες σχέσεις με τους προμηθευτές μας, οι οποίοι ενδεχομένως να συμμετέχουν και στο μετοχικό μας κεφάλαιο. Άρα, σε ένα ακραίο οικονομικό σενάριο θα μας δώσουν τις απαιτούμενες πιστώσεις σε αντίθεση με όσα ενδεχομένως θα συμβούν σε άλλες ανταγωνιστικές εταιρείες.

6. Τα διαθέσιμα της εταιρείας είναι τοποθετημένα σε «ασφαλές μέρος» (υπονοούν στο εξωτερικό), οπότε μπορούν να χρησιμοποιηθούν οποτεδήποτε.

7. Οι εργασίες αφορούν σε μεγάλο βαθμό υπογεγραμμένες συμβάσεις με «κλειδωμένες» χρηματοδοτήσεις.

8. Επιτυγχάνουμε σαφώς θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές, έτσι ώστε αν χρειαστεί να πληρώνουμε τις εισαγωγές μας τοις μετρητοίς.

9. Η εταιρεία διαθέτει ισχυρή μετοχική βάση (μητρική πολυεθνική, ισχυρός Έλληνας βασικός μέτοχος) έτσι ώστε αν χρειαστεί κεφάλαια να τα βρει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

10. Γενικότερα, σε περίπτωση αναστάτωσης στην οικονομία, εμείς θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε κανονικά, όταν πολλοί ανταγωνιστές μας δεν θα τα καταφέρουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v