Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμοιβαία Κεφάλαια: Βρέχει αποδόσεις στο εξωτερικό

Ικανοποιητική εικόνα παρουσίασαν τα μετοχικά αμοιβαία των κατηγοριών που τοποθετούνται στο εξωτερικό. Αντίθετα διαφορετική είναι η πορεία για τα Α/Κ που τοποθετούνται σε τίτλους του εσωτερικού. Οι «πρωταθλητές» των αποδόσεων.

Αμοιβαία Κεφάλαια: Βρέχει αποδόσεις στο εξωτερικό

Το πρώτο τρίμηνο του 2015 συνοδεύεται από ζηλευτές αποδόσεις σε όλες σχεδόν τις επενδύσεις του εξωτερικού, όμως τα εγχώρια περιουσιακά στοιχεία αποτελούν τη μεγάλη εξαίρεση, υποχρεώνοντας τους κατόχους τους σε ζημίες.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από την εξέταση των αποδόσεων των αμοιβαίων κεφαλαίων από την 1η Ιανουαρίου έως και τη 19η Μαρτίου, καθώς τα βασικότερα στοιχεία που χαρακτήρισαν τις επενδύσεις στο εξωτερικό ήταν τα εξής:

Η συνεχιζόμενη άνοδος στα διεθνή χρηματιστήρια (ειδικότερα για την ευρωζώνη οι φετινές προοπτικές ανάπτυξης έχουν βελτιωθεί σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο).

• Η τάση περαιτέρω αποκλιμάκωσης των αποδόσεων στα ευρωπαϊκά ομόλογα (με αποτέλεσμα την άνοδο των τιμών), ιδίως μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει στην περιβόητη ποσοτική χαλάρωση.

Το νέο ράλι του δολαρίου έναντι του ευρώ, εξέλιξη που έχει «γεμίσει κέρδη» όσους Έλληνες τοποθετήθηκαν σε δολαριακά προϊόντα, είτε αυτές είναι μετοχές, είτε ομόλογα, είτε ακόμη και καταθέσεις (κέρδη συναλλάγματος σε συνδυασμό με το υψηλότερο επιτόκιο που δίνει το αμερικανικό νόμισμα).

Αντίθετα, τα ελληνικά περιουσιακά στοιχεία έχουν πληγεί εξαιτίας της αυξημένης αβεβαιότητας σχετικά με τη δημοσιονομική πορεία της χώρας και τη δυνατότητα χρηματοδότησής της.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν οι έμπειροι επενδυτές, οι μεγάλες αποδόσεις προκύπτουν μόνο για αυτούς που αναλαμβάνουν υψηλό ρίσκο και έτσι τα αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού μπορούν ενδεχομένως να «χρυσώσουν» όσους τολμήσουν να τοποθετηθούν σ' αυτά στην παρούσα συγκυρία, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η αβεβαιότητα θα μειωθεί και η οικονομία θα αρχίσει να μπαίνει σε φάση -σταδιακής έστω- ανάκαμψης.

Από τις εξελίξεις του τελευταίου τριμήνου, δεν θα μπορούσαν φυσικά να μείνουν ανεπηρέαστες και οι αποδόσεις των αμοιβαίων κεφαλαίων, και μάλιστα από την αρχή του έτους έως και τη 19η Μαρτίου έχουν παρατηρηθεί τα ακόλουθα:

• Κέρδη από 2,74% έως και 17,68% σημείωσαν και τα 26 Α/Κ της κατηγορίας «Funds of Funds Μετοχικά», με πρώτα σε αποδόσεις τα Alpha Cosmos Stars Silk Route Asia (17,68%), Alpha Cosmos Stars Europe Μετοχικό (16,77%), MetLife (16,55%) και Eurobank Equity Blend (16,11%).

• Θετικές αποδόσεις έχουν αποφέρει και τα 26 Α/Κ της κατηγορίας «Funds of Funds Μικτά», με υψηλότερες το 14,48% του Eurobank Balanced Blend US και το 10,62% του Private Banking Class (LF) Balanced Blend US.

• Ανοδικά κινήθηκαν και τα έξι Ομολογιακά Fund of Funds με πρώτα τα CPB Global (+14,45%), Eurobank I (LF) Dynamic Fixed Income (+12,56%) και Πειραιώς (+5,42%).

• Στην κατηγορία των Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων (με κέρδη τα 14 από τα 19 αμοιβαία) τον πρώτο λόγο είχαν όσα ήταν τοποθετημένα στο αμερικανικό νόμισμα, όπως τα ΤΤ-ΕΛΤΑ Δολαρίου (+13,93%), Eurobank Dollar Plus (+13,80%) και Eurobank (LF) Income Plus $ (+13,7%).

• Το ανοδικό δολάριο απέφερε σημαντικά κέρδη και στα δύο μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια Αμερικής: Triton American (+16,97%) και Πειραιώς US (13,44%).

• Σαφώς ικανοποιητική εικόνα όμως, επέδειξαν και τα μετοχικά αμοιβαία όλων των άλλων κατηγοριών στο εξωτερικό.

Έτσι, κερδισμένα βγήκαν:

α) και τα 14 Α/Κ Ανεπτυγμένων Αγορών (με πρώτα τα NBG International SICAV/Global Equity με +16,77% και Eurobank Global Equities με +16,57%)

β) το σύνολο των 14 Α/Κ που τοποθετούνται σε αναδυόμενες αγορές (πρώτα τα MetLife Αναδυόμενων Αγορών με +15,79%, Πειραιώς China Growth με +12,77% και Interamerican Νέα Ευρώπη με +9,23%)

γ) και τα έξι Διεθνή Μετοχικά Α/Κ (καλύτερες επιδόσεις για Δήλος Πράσινη Ενέργεια με +19,52%, Attica Real Estate με +18,16% και Alpha Trust Global Leaders με +17,16%) και

δ) το σύνολο των τεσσάρων Μετοχικών Α/Κ Ευρωζώνης (ξεχώρισαν Triton Πανευρωπαϊκό με +19,72% και Piraeus Invest European Equity με +14,73%).

• Πολύ ικανοποιητικές αποδόσεις είχαμε και στα ομολογιακά Α/Κ που τοποθετούνται στο εξωτερικό σε κρατικούς τίτλους. Έτσι:

α) κέρδη σημείωσε το σύνολο των Ομολογιακών Διεθνών με πρώτα τα Δήλος USD Bond (+14,64%), Δήλος Δολαριακό (+13,92%) και Πειραιώς Διεθνών Κρατικών Ομολόγων (+7,61%).

β) Με «συν» κινήθηκαν τα οκτώ από τα δέκα Α/Κ «Ομολογιακά Κρατικά Ανεπτυγμένων Χωρών» με πρώτα τα Interamerican Δολαρίου (+13,79%) και MetLife Δολαριακό (+12,84%).

Το... εσωτερικό

Σαφώς διαφορετική εικόνα ωστόσο παρουσίασαν τα Α/Κ που τοποθετούνται σε τίτλους του εσωτερικού. Σε ό,τι αφορά τα μετοχικά εσωτερικού, ζημίες καταγράφουν και τα 29 αμοιβαία της κατηγορίας, με καλύτερες επιδόσεις αυτές των MetLife Μικρής και Μεσαίας Κεφαλαιοποίησης (-0,6%), Private Banking Class Greek Equities (-4,46%), Δήλος Small Cap (-6,09%) και Triton Αναπτυξιακό (-7,03%).

Αρνητική απόδοση επίσης έχει επιφέρει το σύνολο των Ομολογιακών Α/Κ Εσωτερικού με καλύτερες επιδόσεις να έχουν σημειώσει τα: Alpha Ελληνικών Εταιρικών Ομολόγων (-5,97%), Eurobank Greek Corporate Bond (-6,64%) και Private Banking Class (LF) Greek Corporate Bond (-6,76%). Να σημειωθεί ότι οι καλύτερες επιδόσεις σημειώθηκαν από τα Α/Κ που τοποθετούνται σε εταιρικά και όχι σε κρατικά ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v