Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήρια: Τα νέα πονταρίσματα των ταύρων στην Ευρώπη

Πως η σύγκριση Ευρώπης – ΗΠΑ φέρνει «φρέσκα» πονταρίσματα στις ευρωπαϊκές μετοχές. Τι δείχνουν οι αποτιμήσεις και τα P/E για επιμέρους κλάδους. Γιατί το μεγάλο φαβορί στην EE είναι ο χρηματοοικονομικός τομέας. Πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις στην Υεμένη.

Χρηματιστήρια: Τα νέα πονταρίσματα των ταύρων στην Ευρώπη

Οι προοπτικές για τις ευρωπαϊκές μετοχές παραμένουν ιδιαίτερα ευνοϊκές παρά τα μεγάλα κέρδη στις βασικές αγορές και τη διαμόρφωση νέων υψηλών πενταετίας ή και ιστορικών σε μια σειρά μετοχικών δεικτών.

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την έναρξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης έχει δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα για να ξεκινήσουν οι ευρωπαϊκές μετοχές να υπεραποδίδουν σε σχέση με τις αμερικανικές από τις αρχές του έτους.

Βραχυπρόθεσμα, οι εξελίξεις στην Υεμένη και το άλμα στην τιμή του πετρελαίου σίγουρα θα προκαλέσουν αναταραχές και αφορμές για πιέσεις, αφού από τα χαμηλά Οκτωβρίου του 2014 οι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται πια σε extreme αγορασμένες περιοχές με κέρδη που ξεπερνούν το 35%. Αν όμως το κλίμα δεν διαταραχθεί περαιτέρω και το volatility δεν χτυπήσει ακραία επίπεδα, η εμπιστοσύνη στις αγορές θα διατηρηθεί και επενδυτές είναι διατεθειμένοι να χρησιμοποιήσουν κάθε διόρθωση στις μετοχές για να αυξήσουν τις θέσεις τους.

Το πρώτο στοιχείο που συνηγορεί με την παραπάνω άποψη είναι η αναζήτηση θετικών αποδόσεων (yields).

Με τις ευρωπαϊκές μερισματικές αποδόσεις να ξεπερνούν φανερά τις αποδόσεις τόσο των εταιρικών όσο και των κρατικών ομολόγων, οι επενδυτές έχουν έναν επιπλέον λόγο να στραφούν περισσότερο στις μετοχικές αξίες, ειδικά όταν τα κρατικά ομόλογα έως και την 7ετία στην Ευρώπη δεν πληρώνουν πλέον τίποτα.

Το δεύτερο δυνατό επιχείρημα που υπερθεματίζει τη στροφή στις μετοχές είναι ότι σε ένα περιβάλλον υποτονικής ανάπτυξης για τις ανεπτυγμένες οικονομίες, οι μετοχές με υψηλά beta είθισται να υπεραποδίδουν, ακριβώς όπως έχει συνέβη και στις ΗΠΑ στη διάρκεια του QE.

Το τρίτο στοιχείο είναι οι εκτιμήσεις για την άνοδο του δολαρίου σε συνδυασμό με την προσδοκία σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ στη διάρκεια του έτους, που αθροιστικά φαίνεται να ευνοούν τις ευρωπαϊκές εξαγωγικές εταιρείες αλλά και τις εταιρείες που ευνοούνται από την κυκλική ανάπτυξη όπως τα καταναλωτικά προϊόντα, τις αυτοκινητοβιομηχανίες, τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αλλά και τους επιμέρους τομείς της τεχνολογία.

Τέλος, και τα στοιχεία της EPFR καταδεικνύουν ότι η Ευρώπη είναι η επενδυτική επιλογή για το πρώτο εξάμηνο του 2015, αν και η άνοδος των τιμών είναι λογικό να έχει προκαλέσει αυξημένη επιλεκτικότητα από πλευράς των διαχειριστών. Από τις αρχές του 2015, οι μεγαλύτερες εκροές στα διαπραγματεύσιμα ETFs που παρατηρούνται αφορούν αμερικανικές μετοχές και επενδύσεις που συνδέονται με το δείκτη αναφοράς S&P 500.

Ποιοι κλάδοι και μετοχές είναι τα φαβορί

Ο S&P 500 εμφανίζει μηδενική απόδοση από τις αρχές του έτους, όταν ο ευρωπαϊκός δείκτης βαρόμετρο Stoxx 600 σημειώνει απόδοση 15%. Ο παγκόσμιος μετοχικός δείκτης MSCI World Index σημειώνει άνοδο μόλις 3%.

Η Ευρώπη ωστόσο είναι σε διαφορετικό μήκος κύματος, με τον MSCI Europe να εμφανίζει μεγαλύτερη άνοδο και οι δείκτες αναφοράς σε Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Ιταλία, Πορτογαλία, Βέλγιο σημειώνουν πιο εντυπωσιακά κέρδη της τάξεως του 20%. Σε όλο αυτό ευρωπαϊκό πάρτι, οι ελληνικές μετοχές ακόμη μια φορά είναι απούσες, με το δείκτη MSCI Greece να σημειώνει απώλειες 17%.

H επενδυτική όμως μεταστροφή υπέρ των ευρωπαϊκών μετοχών δικαιολογείται και από τις αποτιμήσεις εκτός από το momentum των αποδόσεων.

Μετά τις πρόσφατες αναθεωρήσεις μεγεθών όμως, οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί κλαδικοί δείκτες (P/E 12m forward) είναι χαμηλότερα από τους αμερικανικούς. Με εξαίρεση τους κλάδους υγείας, τεχνολογίας και τηλεπικοινωνιών, σε όλους τους άλλους τομείς, οι αμερικανικές μετοχές είναι αρκετά πιο ακριβές από ότι οι μετοχές των ευρωπαϊκών εταιρειών.

Ο δείκτης S&P 500, με την εκτίμηση είναι ότι τα κέρδη των επόμενων 12μηνών θα διαμορφωθούν στα 123 δολάρια, η αποτίμηση του ξεπερνά τις 17 φορές ή αρκετά υψηλότερα από τα μέσα επίπεδα της 10ετίας, όταν ο Stoxx 600 στην Ευρώπη αποτιμάται στις 15,5 φορές.

Σε επίπεδο κλάδων φαίνεται να ξεχωρίζει ο χρηματοοικονομικός, καθώς οι μερισματικές αποδόσεις του βρίσκονται σε πολύ υψηλότερα των αντίστοιχων αποδόσεων των ομολόγων που έχουν εκδώσει οι σχετικές εταιρείες. Παράλληλα, προβλέπεται ισχυρή αύξηση των κερδών του, αφού η κερδοφορία ανακάμπτει μιας και τα κέρδη είχαν επηρεαστεί υπέρμετρα αρνητικά από την ύφεση τα προηγούμενα έτη.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος, που είναι συνολικά και η πιο φθηνή επιλογή στην Ευρώπη, αποτιμάται σε 11,8 φορές τα κέρδη των επόμενων 12 μηνών, ενώ ο μέσος όρος της πενταετίας είναι 10 φορές και από το χαμηλό του το 2009 έχει διπλασιαστεί. Τα κέρδη ανά μετοχή του κλάδου το 2015 θα αυξηθούν έως και 25% περίπου, όταν ο αμερικανικός δείκτης του χρηματοοικονομικού κλάδου προσεγγίζει τις 13,5 φορές.

Συνολικά, η ίδια εικόνα παρατηρείται σε όλους τους κυκλικούς τομείς των μετοχών όπου οι διαχειριστές από τις αρχές του έτους έχουν στρέψει την προσοχή τους στην Ευρώπη. Οι μετοχές των καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών βρίσκονται στις 17,9 και 16,9 φορές ενώ οι αμερικανικοί δείκτες διαμορφώνονται σχεδόν στις 20 φορές.

Τέλος, ακόμα και οι πολλαπλασιαστές κερδών για τους αμυντικούς ευρωπαϊκούς τομείς της ενέργειας και υλικών αν και κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας πενταετίας και ξεπερνούν σημαντικά και τον μέσο όρο του δείκτη Stoxx Europe 600, εντούτοις διαμορφώνονται πολύ χαμηλότερα από τους αμερικανικούς αντίστοιχους δείκτες, με υψηλότερες εκτιμήσεις για αύξηση κερδών και μερισματικές αποδόσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v