Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αποκάλυψαν οι Έλληνες τραπεζίτες στην Goldman Sachs

Τα ραντεβού του αμερικανικού οίκου στην Αθήνα. Τι προέβλεψαν οι τραπεζίτες για τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία με τους εταίρους. Τι πραγματικά συμβαίνει με τις εκροές καταθέσεων και πότε θα βελτιωθεί η ποιότητα των assets. Τι γίνεται με τον ELA.

Τι αποκάλυψαν οι Έλληνες τραπεζίτες στην Goldman Sachs

Ο πολιτικός παραμένει ο βασικός κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες, ενώ προβληματισμός επικρατεί για την εκροή καταθέσεων, σύμφωνα με την Goldman Sachs, εκπρόσωποι της οποίας επισκέφθηκαν πρόσφατα τη χώρα μας και είχαν επαφές με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, με τις ελληνικές αρχές αλλά και με εκπρόσωπο του ΔΝΤ.

Από την επίσκεψή τους, αποκόμισαν τα εξής:

-Ο δρόμος προς πολιτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της παραμένει ασαφής. Υπάρχει εκτίμηση πως οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν μέχρι το καλοκαίρι. Οι βραχυπρόθεσμες ανάγκες της κυβέρνησης για ρευστό παραμένουν σχετικά περιορισμένες αν και για να αντιμετωπιστούν, θα χρειαστεί μια πιο ευέλικτη προσέγγιση από την πλευρά των πιστωτών.

-Οι εκροές καταθέσεων μετριάστηκαν τον Μάρτιο στα περίπου 2-3 δισ. ευρώ, έναντι των περίπου 25 δισ. ευρώ στο διάστημα Δεκεμβρίου-Φεβρουαρίου. Μεγάλο μέρος των εκροών αυτών αποδίδεται στη μερική ανάληψη μικρών ποσών (κάτω των 100.000 ευρώ). Τα κεφάλαια του δημοσίου τομέα μειώθηκαν, ωστόσο σε γενικές γραμμές αυτό δεν είχε τόσο σημαντική επίπτωση. Οι μισές από τις εκροές αφορούσαν αναλήψεις ρευστού, ενώ οι υπόλοιπες αφορούσαν μεταφορές σε αμοιβαία και στο εξωτερικό. Οι Έλληνες τραπεζίτες πιστεύουν πως η φύση των εκροών ίσως δημιουργεί ελπίδες πως τουλάχιστον κάποιες από τις καταθέσεις θα επιστρέψουν στο τέλος στο σύστημα.

-Η ανάκαμψη της ποιότητας των assets των τραπεζών θα καθυστερήσει έως και έναν χρόνο. Η επιδείνωση των assets αυξήθηκε σημαντικά από την αρχή του έτους, σε μεγάλο βαθμό λόγω της εκ νέου κήρυξης χρεοστασίου σε δάνεια που είχαν ήδη αναδιαρθρωθεί. Οι προεκλογικές υποσχέσεις για «συγχώρεση» χρέους έπαιξαν ρόλο, όμως με το πέρασμα του χρόνου ο σχηματισμός μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μπορούσε να οφείλεται λιγότερο στους «μπαταχτσήδες» και περισσότερο στους δανειολήπτες που αντιμετωπίζουν οικονομική στενότητα.

-Η χρήση της χρηματοδότησης από την ΕΚΤ (104 δισ. ευρώ) βρίσκεται υπό συνεχή, καθημερινή, επιτήρηση από τον SSM. Το όριο του ELA εξαρτάται από τις ροές καταθέσεων και μέχρι στιγμής δεν περιορίζεται από τη διαθεσιμότητα collateral (περίπου 40-50 δισ. ευρώ).

-Από τις επαφές που είχαν οι της Goldman Sachs δεν φαίνεται πως θα υπάρξουν μελλοντικές πολιτικές που μπορεί να επηρεάσουν τον τραπεζικό τομέα. Ο διάλογος με τη νέα κυβέρνηση παραμένει εποικοδομητικός, σύμφωνα με τις τράπεζες, οι οποίες σημειώνουν πως ο SSM αποτελεί μια πιθανή δικλίδα ασφαλείας έναντι των πολιτικών επιρροών.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v