Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Τα πρώτα μηνύματα από τα αποτελέσματα τριμήνου

Οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των εισηγμένων εταιρειών στο Q1. Ποιοι παράγοντες μπορούν να «φρενάρουν» την πτώση και να κοντράρουν τους κραδασμούς που προκαλεί η αβεβαιότητα. Πώς διαμορφώνονται οι εξελίξεις ανά κλάδο.

Εισηγμένες: Τα πρώτα μηνύματα από τα αποτελέσματα τριμήνου

Λίγες ημέρες μετά το τέλος του Μαρτίου, στα μαλακά φαίνεται πως θα πέσουν τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου των εισηγμένων εταιρειών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς λόγω εξωγενών παραγόντων η επίπτωση από το γενικότερο κλίμα αβεβαιότητας πιθανόν να μην είναι τόσο μεγάλη.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, υπάρχουν αρκετές εξελίξεις μέσα στο πρώτο τρίμηνο, εξαιτίας των οποίων απορροφήθηκε σημαντικό μέρος των κραδασμών που προήλθαν από την οικονομική αβεβαιότητα. Ειδικότερα, μεταξύ των εξελίξεων αυτών συγκαταλέγονται οι εξής:

Πρώτον, η μεγάλη υποχώρηση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ επηρέασε θετικά τις ελληνικές εξαγωγές, ενώ προς την ίδια κατεύθυνση λειτούργησε και η βελτίωση των προσδοκιών γύρω από το ΑΕΠ των χωρών της ευρωζώνης (βασικοί πελάτες των ελληνικών εξαγωγών) μετά τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Δεύτερον, η συνεχιζόμενη άνοδος του εισερχόμενου τουρισμού, όπως καταγράφεται από τις πληρότητες των ξενοδοχείων και από τον αριθμό των προκρατήσεων.

Τρίτον, η μείωση του κόστους των καυσίμων έχει ωθήσει τον πληθωρισμό σε αρνητικό επίπεδο, όταν το εγχώριο ΑΕΠ μετριέται σε αποπληθωρισμένους όρους (π.χ. η μείωση των εισοδημάτων κατά 1%, παράλληλα με αρνητικό πληθωρισμό της τάξεως του 2%, οδηγεί σε αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%). Επιπρόσθετα, το μειωμένο κόστος ενέργειας ενίσχυσε ως ένα βαθμό το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών, ό,τι αυτό συνεπάγεται για την καταναλωτική τους συμπεριφορά.

Τέταρτον, θα πρέπει να σημειωθεί πως το πρώτο τρίμηνο του 2014 (με το οποίο συγκρίνεται το πρώτο φετινό τρίμηνο) ήταν το χειρότερο της προηγούμενης χρονιάς.

Πορεία δύο ταχυτήτων

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, οι αναλυτές εκτιμούν ότι φέτος θα δούμε μια πορεία δύο ταχυτήτων στα αποτελέσματα των εισηγμένων. Και αυτό θα αρχίσει να φαίνεται από το πρώτο κιόλας τρίμηνο.

Όπως δείχνουν τα πράγματα, πολλές θα είναι οι εισηγμένες που θα εμφανίσουν τριμηνιαία αποτελέσματα βελτιωμένα τουλάχιστον σε επίπεδο κύκλου εργασιών.

Για παράδειγμα, με εξαίρεση την περίπτωση του Αστέρα Βουλιαγμένης (είχαν σταματήσει οι κρατήσεις, γιατί αναμενόταν πως το ξενοδοχείο θα άλλαζε χέρια και θα έκλεινε για να ανακαινιστεί), το σύνολο των άλλων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο του τουρισμού (ΓΕΚΕ, Ιονική Ξενοδοχειακή, Λάμψα), ή που επηρεάζονται σημαντικά από αυτόν (Autohellas) έχει εκφράσει τη συγκρατημένη αισιοδοξία του για τη φετινή του πορεία.

Επίσης, σχετική αισιοδοξία για καλύτερη πορεία μέσα στο 2015 έχουν εκφράσει αρκετές εξαγωγικές εταιρείες, όπως π.χ. Πλαστικά Κρήτης, Folli Follie Group, Sarantis, Δάιος Πλαστικά, Αφοί Καράτζη, Kleemann, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου και Νηρέας Ιχθυοκαλλιέργειες.

Ανοδικό πρώτο τρίμηνο αναμένεται να εμφανίσουν τόσο τα δύο διυλιστήρια (Ελληνικά Πετρέλαια, Motor Oil) όσο και οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών (ΕΛΙΝΟΪΛ, REVOIL).

Το μειωμένο κόστος καυσίμων εκτιμάται ότι θα επηρεάσει θετικά και την πορεία των ακτοπλοϊκών (Attica Group, Μινωικές Γραμμές, ΑΝΕΚ, ΝΕΛ) ακόμη και το πρώτο τρίμηνο του έτους που χαρακτηρίζεται από αρνητική εποχικότητα.

Επίσης, βελτιωμένο πρώτο τρίμηνο είναι πολύ πιθανόν να εμφανίσουν και εισηγμένες από τον χώρο της πληροφορικής και των κατασκευών, που διαθέτουν σημαντικά υπόλοιπα ανεκτέλεστων συμβάσεων.

Τέλος, άνοδο κύκλου εργασιών αναμένεται να εμφανίσουν και ορισμένες εταιρείες που κατά κανόνα απευθύνονται στην εγχώρια αγορά.

Η MLS για παράδειγμα δεν έχει κρύψει την αισιοδοξία της για την πορεία της φετινής χρονιάς.

Η διοίκηση της Έλαστρον επισημαίνει πως «το επίπεδο δραστηριότητας του χαλυβουργικού τομέα του ομίλου σημειώνει περαιτέρω βελτίωση το πρώτο τρίμηνο της χρήσης. Ωστόσο, η νέα πραγματικότητα στην ελληνική οικονομία, καθώς και η στασιμότητα στην υλοποίηση αναπτυξιακού χαρακτήρα έργων δημιουργούν επιφυλάξεις για την πορεία του υπόλοιπου του έτους».

Σε ανάλογο κλίμα και οι εκτιμήσεις της εταιρείας ενδυμάτων Δούρος: «Τα στοιχεία των πωλήσεων της εταιρείας για το πρώτο τρίµηνο του 2015 δείχνουν αύξηση σε σχέση µε την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Παρ' όλα αυτά, οποιαδήποτε πρόβλεψη για την εξέλιξη του κύκλου εργασιών για το 2015 είναι παρακινδυνευµένη λόγω της βαθιάς οικονοµικής ύφεσης που διέρχεται η χώρα µας». 

Ανοδικό πρώτο τρίμηνο περιμένει και η εταιρεία ηλεκτρικών συσκευών FG Europe.

Παρ' όλα αυτά, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει η γενικότερη εικόνα της εγχώριας αγοράς που παραμένει προβληματική και μπορεί να γίνει ακόμη χειρότερη αν επαληθευθεί κάποιο από τα ακραία σενάρια για τη χρηματοδότηση της χώρας.

Η διοίκηση της Πλαίσιο μίλησε μεν για τη δική της καλή πορεία, αλλά επεσήμανε και τις πιέσεις που δέχεται η αγορά στην οποία δραστηριοποιείται.

Μεγάλος προβληματισμός επικρατεί γύρω από τις δραστηριότητες που σχετίζονται με την πορεία της οικοδομής.

Στην ασφαλιστική αγορά επίσης υποστηρίζουν πως η πραγματική αγορά χαρακτηρίζεται από προβλήματα και ότι η συνολική παραγωγή σώζεται από τα χαμηλού περιθωρίου κέρδους επενδυτικά προϊόντα (λόγω κινδύνου Grexit)...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v