Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Saxo Bank: Πώς να κερδίσετε από την άνοδο του δολαρίου

Τις επενδυτικές στρατηγικές που αξιοποιούν την άνοδο του δολαρίου αναλύει η Saxo Bank. Η κατακόρυφη άνοδος από τις αρχές του έτους και οι νέες εκτιμήσεις που το φέρνουν ακόμη και στο 0,95 με το ευρώ έως τα τέλη του έτους.

Saxo Bank: Πώς να κερδίσετε από την άνοδο του δολαρίου

Η εντυπωσιακή άνοδος του αμερικανικού δολαρίου (USD) φέτος έχει ήδη αναγκάσει τους αναλυτές να ακυρώσουν τις προηγούμενες προβλέψεις τους και να επανεξετάσουν τις πιθανότητες για το πότε αυτή η ανοδική τάση ενδέχεται να σημειώσει επιβράδυνση.

Στις αρχές του έτους, οι αναλυτές που υιοθετούσαν επιθετική στάση προέβλεπαν ότι η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου (EURUSD) θα μπορούσε να φτάσει στο 1,1000 μέχρι τα τέλη του έτους. Σήμερα, ωστόσο, η τεράστια ισχύς του USD υποχρεώνει τους ίδιους αναλυτές να αναθεωρήσουν τις θέσεις τους, με την ισοδυναμία ή ακόμα και το 0,9500 να θεωρούνται πιθανές τιμές για το τρέχον έτος.

Η συζήτηση γύρω από τις αιτίες της ενίσχυσης του USD είναι εκτενής, κι η εντυπωσιακή αυτή άνοδος αποδίδεται σε έναν συνδυασμό παραγόντων που παρουσιάστηκαν ταυτόχρονα στην αγορά: στη νομισματική πολιτική των ΗΠΑ που οδήγησε σε σταθερή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, στην προσδοκία και υιοθέτηση μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη -γεγονός που αποδυνάμωσε το EUR- καθώς και στα μέτρα τόνωσης που ελήφθησαν από τις κεντρικές τράπεζες άλλων χωρών, όπως η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ), και τα οποία άσκησαν πιέσεις σε άλλα νομίσματα.

Ταυτόχρονα με την ενίσχυση του δολαρίου, παρατηρήθηκε κατακόρυφη πτώση της τιμής πετρελαίου, η οποία προκάλεσε αλλεπάλληλους κραδασμούς στις αγορές. Το πετρέλαιο και το USD έχουν υψηλό βαθμό συσχέτισης, καθώς το εν λόγω εμπόρευμα αποτιμάται σε USD. Παραδοσιακά, όταν το USD ισχυροποιείται, η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί, και το αντίστροφο.

Και ενώ η μεταβλητότητα στις αγορές ενδέχεται να επιφέρει προκλήσεις στο επενδυτικό περιβάλλον, μπορεί επίσης να αναδείξει ευκαιρίες για όσους αντιλαμβάνονται τον παλμό των εξελίξεων. Παρακάτω παρουσιάζονται πέντε κορυφαίες στρατηγικές της Saxo Bank για επενδύσεις εν μέσω ισχυρής ανόδου του αμερικανικού δολαρίου.

1. Προβλέψτε την τάση πριν αυτή εμφανιστεί

Παρότι μοιάζει με αυτονόητη συμβουλή, οι επενδυτές που παρακολουθούσαν στενά τα ζεύγη του USD και αγόρασαν αμερικανικό νόμισμα στις αρχές της ανοδικής του τάσης θα αποκομίσουν σημαντικά οφέλη από αυτή την περίοδο της έντονης ενίσχυσής του. Ωστόσο, απαιτείται προσοχή, καθώς η φαινομενικά ανεξάντλητη ανοδική τάση του USD κάποια στιγμή θα φτάσει στο τέλος της. Όπως αναφέρει ο John J. Hardy, Επικεφαλής Στρατηγικής Συναλλάγματος της Saxo Bank: «Είναι δύσκολο να διαμορφώσουμε ολοκληρωμένη άποψη για τον χρόνο ανάκαμψης του USD, επομένως θα πρέπει να κάνουμε ένα βήμα κάθε φορά, αξιολογώντας κάθε μέρα και κάθε πιθανό κίνδυνο ξεχωριστά». Η ειδοποιός διαφορά ενός επιτυχημένου επενδυτή είναι ότι γνωρίζει πότε να κλειδώσει τα κέρδη του εγκαταλείποντας μια επένδυση.

2. Διαφοροποιήστε το χαρτοφυλάκιό σας μέσω των CFDs

Όσοι επιλέγουν να επενδύσουν σε CFDs (Συμβόλαια επί της Διαφοράς) αποκομίζουν κέρδη προβλέποντας αν η τιμή του εκάστοτε υποκείμενου προϊόντος θα σημειώσει άνοδο ή πτώση. Τα CFDs αποτελούν ένα παράγωγο προϊόν, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη διαπραγμάτευση εμπορευμάτων (συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου), μετοχών, δεικτών και κεφαλαίων. Πρόσφατα, υπήρξε κατακόρυφη αύξηση του ενδιαφέροντος για τα CFDs, ιδίως χάρη στο γεγονός ότι καθιστούν δυνατή την αξιοποίηση τόσο της πτωτικής όσο και της ανοδικής τάσης των τιμών (μέσω θέσεων πώλησης ή αγοράς, αντίστοιχα). Μέσω των CFDs, ένας επενδυτής μπορεί να αξιοποιήσει την πτωτική τάση σε κάποια αγορά – όπως, για παράδειγμα, συνέβη πρόσφατα και με το πετρέλαιο. Τα CFDs είναι, επίσης, χρήσιμο εργαλείο για την αντιστάθμιση κινδύνου και την προστασία άλλων επενδύσεων, στο πλαίσιο ενός χαρτοφυλακίου αποτελούμενου από προϊόντα διαφόρων κατηγοριών.

3. Προσαρμόστε τις επενδύσεις σας ανάλογα με τις αποδόσεις τους

Με την αμερικανική οικονομία να παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη, οι ξένες επενδύσεις επιστρέφουν στις ΗΠΑ, γεγονός που επηρεάζει θετικά την απόδοση των αμερικανικών μετοχών. Αντίθετα, οι μετοχές στην ευρωζώνη και στην Ιαπωνία συνεχίζουν να πλήττονται από τις επιπτώσεις των προγραμμάτων νομισματικής τόνωσης, γεγονός που τις καθιστά λιγότερο ελκυστικές για τους επενδυτές συγκριτικά με τις μετοχές από τις ΗΠΑ. Αντίστοιχα, τα ανώτερα επιτόκια των ΗΠΑ, σε σύγκριση με άλλες μεγάλες οικονομίες, καθιστούν τα αμερικανικά ομόλογα πιο ελκυστικά για τους ξένους επενδυτές.

4. Πραγματοποιήστε βραχυπρόθεσμες τοποθετήσεις στα εμπορεύματα

Σε περιόδους υψηλής μεταβλητότητας, οι επενδυτές συνηθίζουν να στρέφονται προς ασφαλή καταφύγια, και ιδιαίτερα στον χρυσό. Παρά το γεγονός ότι το κίτρινο μέταλλο συνδέεται μάλλον αντιστρόφως ανάλογα με το αμερικανικό δολάριο, υπό την έννοια ότι αποδυναμώνεται όταν αυτό ενισχύεται, η μεταξύ τους σχέση δεν είναι εξίσου ισχυρή, όπως αυτή μεταξύ USD και πετρελαίου. Αυτό συνεπάγεται ότι, παρά τη γενικότερη ανοδική τάση του USD, ενδέχεται να υπάρξουν περιστασιακές αποκλίσεις στην τιμή του χρυσού, οι οποίες θα προσφέρουν βραχυπρόθεσμες ευκαιρίες στους επενδυτές.

5. Εκμεταλλευτείτε τη μεταβλητότητα

Δεδομένου ότι η νομισματική πολιτική των ΗΠΑ εξακολουθεί να διαφοροποιείται δραματικά από την πολιτική που ακολουθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ιαπωνία, σύμφωνα με τις ενδείξεις το 2015 αναμένεται ισχυρή μεταβλητότητα στις αγορές νομισμάτων. Η απόκλιση των πολιτικών δημιουργεί έντονες μεταβολές και διακυμάνσεις στις νομισματικές αγορές, οι οποίες, ωστόσο, μπορούν να γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης με στόχο το κέρδος. Οι επενδυτές θα πρέπει να εκτιμήσουν σωστά τον χρόνο εισόδου τους στην αγορά συναλλάγματος, ώστε να εκμεταλλευτούν εγκαίρως την κάθε διακύμανση και να αποκομίσουν τα οφέλη που έχει να προσφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v