Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Ποιες περνούν τον πήχη της ρευστότητας

Οι εταιρίες του Χρηματιστηρίου που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα καθαρά «ταμεία». Τι δείχνει το «σκανάρισμα» των επιχειρήσεων με βάση το δανεισμό τους και τα καθαρά τους διαθέσιμα. Ποιες ξεχωρίζουν και ποιες είναι σε δεινή θέση.

Εισηγμένες: Ποιες περνούν τον πήχη της ρευστότητας

Η ρευστότητα αποτελεί ίσως το πιο καυτό ζήτημα για τις ελληνικές επιχειρήσεις στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία, λόγω της εντεινόμενης χρηματοπιστωτικής στενότητας και των πολύ υψηλών χορηγητικών επιτοκίων.

Σύμφωνα με τη θεωρία, ο δείκτης «καθαρός χρέος προς EBITDA» είναι ο πλέον ενδεδειγμένος για να αξιολογήσει τη ρευστότητα μιας επιχείρησης και όσο χαμηλότερη είναι η τιμή του, τόσο καλύτερη θεωρείται η ρευστότητα μιας εταιρείας, όταν οι άλλοι παράγοντες είναι σταθεροί.

Θεωρητικά μιλώντας, μια τιμή του δείκτη έως το 4,0 θεωρείται μάλλον ικανοποιητική, ωστόσο στη σημερινή συγκυρία της χώρας η «κόκκινη γραμμή» που χωρίζει τις εταιρείες καλής ρευστότητας με τις υπόλοιπες, έχει... ξεχειλώσει προς τα πάνω και μάλιστα κατά πολύ.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, θα πρέπει να τονίσουμε πως ο συγκεκριμένος δείκτης -όπως και όλοι οι υπόλοιποι- δεν στερείται μειονεκτημάτων, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα παρακάτω:

Πρώτον, δεν οδηγεί σε σωστή αξιολόγηση όταν το EBITDA έχει επηρεαστεί θετικά ή αρνητικά από έκτακτα και μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα. Έτσι, πχ λόγω της απότομης υποχώρησης της τιμής του πετρελαίου (ζημία αποθεμάτων) επηρεάστηκαν αρνητικά οι δείκτες για Ελληνικά Πετρέλαια και Motor Oil, ή εξ' αιτίας διαφόρων λογιστικών απομειώσεων σε περιουσιακά στοιχεία, ανάλογη επίδραση είχαμε και σε εταιρείες ακινήτων (πχ Trastor, Lamda Development) και σε μεγάλους κατασκευαστικούς ομίλους.

Δεύτερον, μειονέκτημα του δείκτη είναι πως δεν αξιολογεί επαρκώς τις κυκλικές εταιρείες (επιχειρήσεις των οποίων οι λειτουργικές επιδόσεις μεταβάλλονται έντονα από χρονιά σε χρονιά, ή από τριετία σε τριετία).

Και τρίτον, ο δείκτης δεν συνεκτιμά τις προοπτικές κάθε εταιρείας, το πόσο ισχυροί-πρόθυμοι είναι οι βασικοί μέτοχοι της επιχείρησης να την στηρίξουν κεφαλαιακά, καθώς και το πώς είναι διαρθρωμένος ο δανεισμός της επιχείρησης. Έτσι, αν οι δανειακές υποχρεώσεις είναι κατά κύριο λόγο μακροπρόθεσμες και χαμηλού κόστους οδηγούν σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση από το αν είναι βραχυπρόθεσμες και υψηλού κόστους.

Οι εισηγμένες που ξεχωρίζουν

Συνεκτιμώντας λοιπόν και τα μειονεκτήματα του εξεταζόμενου δείκτη, επισημαίνουμε πως με βάση τις δημοσιευθείσες λογιστικές καταστάσεις των εισηγμένων εταιρειών για το 2014:

• Σε καλύτερη θέση από πλευράς ρευστότητας βρίσκονται όσες εταιρείες έχουν αρνητικό καθαρό δανεισμό (θετικό καθαρό ταμείο), δηλαδή τα διαθέσιμά τους υπερβαίνουν το σύνολο του τραπεζικού τους δανεισμού, είτε αυτός είναι μακροπρόθεσμος, είτε βραχυπρόθεσμος. Με βάση τα στοιχεία της 31/ης Δεκεμβρίου του 2014, στην κατηγορία αυτή εντάσσονται 35 εισηγμένες και συγκεκριμένα οι:

Alpha Trust Ανδρομέδα, Αιολική, Καρέλιας, ΜΕΤΚΑ, ΟΛΘ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Mediterra, VIDAVO, Κανάκης, Q&R, Kleeman, Πλαίσιο, Αεροπορία Αιγαίου, ΓΕΚΕ, Βογιατζόγλου, Alpha Trust ΑΕΔΑΚ, ΟΠΑΠ, Centric, Flexopack, MLS, Entersoft, as Company, Epsilon Net, PROFILE, Sarantis, ΕΚΤΕΡ, Optronics, Alpha Αστικά Ακίνητα, Envitec, ΕΧΑΕ, JUMBO, Grivalia, Ευρωπαϊκή Πίστη και Euroxx.

• Δείκτη μεταξύ του μηδέν και του ένα εμφάνισαν, μεταξύ άλλων, οι εισηγμένες: Πλαστικά Κρήτης, Κυριακίδης Μάρμαρα, ΕΛΒΕ Ενδυμάτων, Quest Holdings, Intracom, Mermeren Kombinat, Folli-Follie Group, Κλωστοϋφαντουργία Ναυπάκτου, Λογισμός, ΟΤΕ, Newsphone και ΚΡΙ-ΚΡΙ.

• Τιμή μεταξύ του 1,1 και του 2,0 εμφάνισαν οι εταιρείες: Byte Computers, Καράτζης, Unibios, Τεχνική Ολυμπιακή, Paperpack, Πλαστικά Θράκης, ΟΛΠ, Μυτιληναίος, Autohellas, Coca-Cola HBC, Ideal και ΕΛΤΡΑΚ.

• Επίδοση μεταξύ 2,1 και 3 στον δείκτη «καθαρό χρέος προς EBITDA», σημείωσαν οι Όμιλοι: Intralot, Πετρόπουλος, ΕΛΤΟΝ Χημικά, Κρητών Άρτος, Γενική Εμπορίου & Βιομηχανίας, Χαϊδεμένος και ΤΙΤΑΝ.

• Στο ενδιάμεσο διάστημα από 3,1 έως και 3,5 βρέθηκαν οι εισηγμένες: Βαρβαρέσος (έκτακτα κέρδη από πώληση ακινήτου), Ικτίνος Μάρμαρα, ΕΛΒΑΛ, Παπουτσάνης, Καραμολέγκος, Τηλέτυπος (που όμως εμφανίζει ζητήματα ρευστότητας) και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

• Επίσης, τιμές μεταξύ 3,6 και 4 ο δείκτης «καθαρό χρέος προς EBITDA» έλαβε στις εταιρείες Μύλοι Λούλη, Ευρωσύμβουλοι, Μύλοι Κεπενού, Frigoglass, Space Hellas και Foodlink.

• Από την άλλη πλευρά, μεταξύ των εταιρειών που εμφάνισαν αρνητικό EBITDA το 2014 συγκαταλέγονται οι:

Προοδευτική, ΒΙΟΚΑΡΠΕΤ, Pasal Development, Axon Holdings, Πήγασος, Alpha Grissin, Audiovisual, ΒΙΟΤΕΡ, Χατζηκρανιώτης, Nexans, Τζιρακιάν, Ίλυδα, Ελληνικά Καλώδια, ΑΕΓΕΚ, Compucon, Μινέρβα, Lamda Development, Γ.Ε. Δημητρίου, Ελληνική Υφαντουργία, PC Systems, Ελληνικά Πετρέλαια, Νίκας, Τρόπαια, Lavipharm, Sato, Ακρίτας, Σπύρου, Λιβάνης, Trastor, ΜΑΡΑΚ, ΑΓΕΤ Ηρακλής, Intertech, ΑΤΤΙΚΑΤ, Εριουργία Τρία Άλφα, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Κέκρωψ, Μοχλός, Ναυτεμπορική, ΝΕΛ, Μουζάκης (δεν αντιμετωπίζει ζήτημα ρευστότητας λόγω περιορισμένου δανεισμού και μεγάλης ακίνητης περιουσίας), Λεβεντέρης και Αθηνά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v