Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Τα αρνητικά επιτόκια είναι η «νέα πραγματικότητα» στην Ευρώπη

Οι επενδυτές έχουν καταλήξει να... πληρώνουν για το "προνόμιο" να κατέχουν ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα. Πως επηρεάζουν την αγορά τα αρνητικά επιτόκια.

Goldman Sachs: Τα αρνητικά επιτόκια είναι η «νέα πραγματικότητα» στην Ευρώπη

Οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη κινούνται τόσο κοντά σε αρνητικά επίπεδα φέτος, που η Goldman Sachs χαρακτηρίζει την κατάσταση αυτή τη «νέα πραγματικότητα» για την περιοχή.

Όπως μεταδίδει το CNBC, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, σήμερα πάνω από 2 τρισ. ευρώ χρέους της ευρωζώνης έχει αρνητική απόδοση, κάτι που σημαίνει πως οι επενδυτές που κατέχουν αυτούς τους τίτλους στην ουσία πληρώνουν για το «προνόμιο» να τους διατηρούν στην κατοχή τους, ελπίζοντας πως κάποιος άλλος θα είναι πρόθυμος μελλοντικά να πληρώσει περισσότερα για τα assets αυτά.

Η Ελβετία (που δεν είναι μέλος της ευρωζώνης) έγινε η πρώτη χώρα στην ιστορία που πούλησε 10ετή κρατικά ομόλογα με αρνητικό επιτόκιο την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τους Financial Times, ενώ η Γερμανία φαίνεται πως θα είναι η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που θα ακολουθήσει στα βήματα αυτά. Σήμερα η Γερμανία ετοιμάζεται να δανειστεί για 10 χρόνια με το χαμηλότερο ιστορικά επιτόκιο. Η απόδοση του 10ετούς bund κινείται σήμερα στο 0,13%. Τον προηγούμενο μήνα, η Γερμανία άντλησε 3,3 δισ. ευρώ από 10ετή ομόλογα, με επιτόκιο 0,25%.

Αναλυτές και οικονομολόγοι εδώ και μήνες διαφωνούν ως προς το πώς επηρεάζουν την αγορά τα αρνητικά επιτόκια, ενώ εκτιμάται πως το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ έχει εντείνει το πρόβλημα.

Η Goldman Sachs ανέφερε σε σημείωμά της ότι ενδέχεται να υπάρξει πρόβλημα στην φερεγγυότητα των γερμανικών εταιρειών του συνταξιοδοτικού και ασφαλιστικού τομέα από τα χαμηλά μακροπρόθεσμα επιτόκια, συμπληρώνοντας ωστόσο πως αυτό δεν θα οδηγήσει σε μετριασμό του ρυθμού αγοράς κρατικών ομολόγων από την ΕΚΤ.

Ο νομπελίστας οικονομολόγος Robert Shiller είχε δηλώσει πριν από λίγους μήνες στο CNBC πως οι ανησυχίες αναφορικά με την τεχνολογία και τις μελλοντικές ευκαιρίες απασχόλησης έχουν οδηγήσει τον κόσμο να επενδύσει σε τίτλους που θεωρούνται «ασφαλή καταφύγια». «Ανησυχούν για το μέλλον τους. Δεν ανησυχούν μόνο για το επόμενο έτος, αλλά και για τα επόμενα 20 χρόνια, για τα επόμενα 40 χρόνια. Και έτσι προσπαθούν απεγνωσμένα να καλυφθούν για το μέλλον, δεχόμενοι ακόμα και αρνητικά επιτόκια».

Σημειώνεται ότι τον προηγούμενο μήνα, η BIS είχε προειδοποιήσει πως τα αρνητικά επιτόκια ενδέχεται να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στα δημόσια και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, λέγοντας πως δεν αποκλείεται στο τέλος οι εργαζόμενοι να χρειαστεί να δουλέψουν για περισσότερο χρόνο προκειμένου να αναπληρώσουν την υστέρηση στις συντάξεις τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v