Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κεφαλαιαγορά: Τρίτος γύρος προστίμων για παράνομο short selling

Στις 23 Απριλίου αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Θα αποφασίσει για την επιβολή νέων προστίμων για υποθέσεις που σχετίζονται με παράνομο short selling στις τέσσερις συστημικές τράπεζες.

Κεφαλαιαγορά: Τρίτος γύρος προστίμων για παράνομο short selling

Τρίτος γύρος προστίμων αναμένεται την επόμενη εβδομάδα από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για περιπτώσεις παράνομου short selling που έγινε στους τίτλους των 4 συστημικών τραπεζών στο χρονικό διάστημα πέριξ των ανακεφαλαιοποιήσεών αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτός ο νέος γύρος περιλαμβάνει αξιοσημείωτο αριθμό κυρώσεων, κυρίως για μία τράπεζα και σχεδόν εξ ολοκλήρου αφορά αλλοδαπούς παραβάτες. Πιθανότερη ημέρα πραγματοποίησης του Δ.Σ. της Ε.Κ. η ερχόμενη Πέμπτη.

Ξεπερνούν τις 150 οι συναλλαγές φυσικών και νομικών προσώπων που από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και όλες σχεδόν προέρχονται από ξένους θεσμικούς επενδυτές, οι οποίοι είτε δε διέθεταν τους τίτλους εξαρχής είτε δεν τους απέκτησαν στη συνέχεια. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς προέρχονται τόσο από εγχώρια όσο και από μέλη εξ αποστάσεως και όσο βαθαίνει η έρευνα των αρχών της Ε.Κ. τόσο μεγαλύτερα αναμένεται να είναι τα πρόστιμα.

Ο πρώτος γύρος κυρώσεων, τον Δεκέμβριο του 2014, ήταν άκρως... χλιαρός, συγκρινόμενος με τις δηλώσεις που είχαν προηγηθεί περί αυστηρότατων προστίμων. Τον προηγούμενο Δεκέμβριο η Διοίκηση της Ε.Κ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 117.000 ευρώ σε τρεις περιπτώσεις παράνομων ανοικτών πωλήσεων.

Λίγo αργότερα και συγκεκριμένα τον προηγούμενο Φεβρουάριο, η Ε.Κ. ανακοινώνει την επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 475.000 ευρώ με υψηλότερο αυτό στην Carmignac Gestion (400.000 ευρώ) «διότι προέβη σε ανοικτές πωλήσεις μετοχών της Εθνικής Τράπεζας, χωρίς να καλύψει την υποχρέωση παράδοσης των ανοιχτά πωλούμενων μετοχών στο σύστημα εκκαθάρισης (failed trade), κατά παράβαση του άρθρου 12 του Κανονισμού 236/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης».

Πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν πως τα έως τώρα σημαντικότερα ευρήματα των αρχών της Ε.Κ. αφορούν μία εκ των τεσσάρων τραπεζών, μεγάλος δε αριθμός παράνομων πρακτικών προέρχεται από ιδιαίτερα γνωστό ξένο οίκο.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v