Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Οι μεγάλες στρεβλώσεις στα blue chip

Πώς διαμορφώνεται τώρα η εικόνα στην αγορά μετοχών. Το «βατερλώ» του τραπεζικού κλάδου και τα βαριά χαρτιά που εξακολουθούν να δείχνουν «αντοχές» Οι αποδόσεις από την αρχή του χρόνου και η τεχνική προσέγγιση. Που δόθηκαν σήματα εξόδου.

ΧΑ: Οι μεγάλες στρεβλώσεις στα blue chip

Επιστροφή του φόβου αποκαλύπτουν οι τελευταίες συνεδριάσεις του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, αφού οι επενδυτές επιλέγουν και πάλι τον «πανικό» στη λήψη των επενδυτικών τους αποφάσεων. Ωστόσο, η αντίδρασή τους έχει βάσιμους λόγους, με την εγχώρια πολιτική εικόνα να μην είναι ξεκάθαρη, ενώ και οι ελπίδες που είχαν δημιουργήσει οι εγχώριοι παράγοντες -πρωτίστως- για συμφωνία με τους εταίρους στις 24 Απριλίου φαίνεται τελικά να μην ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, γεγονός που έχει περιπλέξει την κατάσταση τόσο στην αγορά μετοχών όσο και στα ομόλογα.

Η αγορά, όπως απεικονίζεται από την πορεία του Γενικού Δείκτη, έχει επιστρέψει στον Σεπτέμβριο του 2012, ενώ ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης κινείται και λίγο χαμηλότερα. Η πτώση στην υψηλή κεφαλαιοποίηση και στον δείκτη των τραπεζών, που προσεγγίζει το 50% μόνο φέτος, φοβίζει ακόμα και τους πιο αισιόδοξους και ουσιαστικά επαναφέρει την αγορά μπροστά σε σενάρια τρόμου, που οι περισσότεροι εκτιμούσαν ότι ήταν παρελθόν.

Ειδικά για τον μεγάλο χαμένο της πολιτικής διαπραγμάτευσης, τον δείκτη των τραπεζών, η κίνησή του συνεχίζει σε διαδοχικά ιστορικά χαμηλά. Μετά τις ανακεφαλαιοποιήσεις την προηγούμενη διετία, οι τέσσερεις συστημικές ελληνικές τράπεζες έχουν αντλήσει σχεδόν 37 δισ. ευρώ (28,6 δισ. ευρώ το 2013 και 8,3 δισ. ευρώ το 2014), αλλά πλέον αποτιμώνται σε distress επίπεδα 9 δισ. ευρώ περίπου και 0,3 φορές τα ίδια κεφάλαιά τους, αποκαλύπτοντας ότι έχουν και πάλι μπει σε περιπέτειες.

Παράλληλα, ισχυρή πτώση παρατηρείται και στις τιμές των ελληνικών ομολόγων, πάνω από 20%, από τα υψηλά στις 26 Φεβρουαρίου, με την πτώση να συμπίπτει χρονικά τόσο με τη διατήρηση της πολιτικής αβεβαιότητας όσο και με την αδυναμία οι διαβουλεύσεις να οδηγηθούν σε πιο υγιές έδαφος. Το ελληνικό 10ετές ομόλογο λήξεως 2025, που αποτελεί και τον δείκτη αναφοράς, είναι διαπραγματεύσιμο στα επίπεδα των 65 μονάδων στις 26/2 και πλέον βρίσκεται στο 42 ή 35% πτώση.

Η γενική εικόνα

Για το 2015 οι μετοχές των Alpha Bank, Τράπεζας Πειραιώς, Εθνικής Τράπεζας και Eurobank καταγράφουν απώλειες από 27% έως 70%, ενώ πλέον και έντεκα μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνουν απώλειες. Οι τίτλοι των MIG, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΟΤΕ, ΔΕΗ, Grivalia Properties, Folli Follie Group, ΟΠΑΠ, Ελληνικών Πετρελαίων, ΜΕΤΚΑ και Jumbo εμφανίζονται με αρνητικό πρόσημο στη σύγκριση, ενώ και αυτές που σημειώνουν κέρδη έχουν μειώσει σημαντικά τα θετικά τους πρόσημα.

Ταυτόχρονα, οι τίτλοι των Viohalco, ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής και προσφάτως της Coca Cola HBC εξακολουθούν να εμφανίζουν πολύ υψηλά κέρδη, παρά την πρόσφατη αδυναμία της αγοράς. Η Viohalco εξακολουθεί να είναι διαπραγματεύσιμη 35% υψηλότερα από τον Δεκέμβριο του 2014 αν και έφτασε και στο +70% στα τέλη του Φεβρουαρίου, η ΤΕΡΝΑ με 25% υψηλότερα και η Coca Cola HBC με +20%, με τα κέρδη να έχουν σχηματιστεί τον τελευταίο μήνα.

Για την ώρα, στη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση της αγοράς, η εικόνα παραμένει ελαφρώς πιο αισιόδοξη. Στις εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ελάχιστες σημειώνουν απώλειες άνω του 20%, με τους ΟΛΘ, Fourlis, ΥΓΕΙΑ και J&P Άβαξ να εμφανίζουν τις χειρότερες επιδόσεις. Στον αντίποδα, Πλαστικά Θράκης, Intralot, Σωληνουργεία Κορίνθου και Autohellas σημειώνουν σημαντικά κέρδη.

Η τεχνική εικόνα

Πιο τεχνικά, η θετική ματιά για την αγορά, από μικρή μερίδα των επενδυτών ωστόσο, επισημαίνει ότι το παράθυρο της ανοδικής αντίδρασης δεν έχει κλείσει και κλειδί για την επιστροφή σε θετικό μονοπάτι είναι η επιστροφή των 750 μονάδων, επίπεδο που έχει αποτελέσει το πρόσφατο καταφύγιο του Γενικού Δείκτη. Επί της ουσίας, όπως επισημαίνεται, το σκηνικό ανατρέπεται άρδην μόνο αν δούμε κλείσιμο του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη σε τρεις συνεχόμενες συνεδριάσεις κάτω από αυτό το επίπεδο. Υπενθυμίζεται ότι το κλείσιμο της Παρασκευής είναι στις 730 μονάδες.

Στον αντίποδα, όμως, αν οι ξένοι επενδυτές, με τα σήματα που λαμβάνουν από την εσωτερική σκηνή της χώρας και τις εξωτερικές κινήσεις, αποφασίσουν να ρευστοποιήσουν πιο επιθετικά είναι πολύ πιθανό να έχουμε extreme επίπεδα πώλησης έως τις 650 μονάδες χωρίς πολλές αντιδράσεις και περιστροφές.

Παράλληλα, η τεχνική εικόνα σε πολλές επιμέρους μετοχές δεν δημιουργεί πολλά περιθώρια αισιοδοξίας. Η Alpha Bank, που εμφάνιζε καλύτερη τεχνική εικόνα, στις τελευταίες συνεδριάσεις κινείται σε νέα ιστορικά χαμηλά, ενώ η Εθνική Τράπεζα έσπασε εκ νέου το φράγμα του 1 ευρώ για να επανέλθει στο 1,08 ευρώ.

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίηση θα είναι θετικό αν διατηρηθεί γύρω από το όριο των 220-225 μονάδων, ωστόσο δεν είναι βέβαιο ότι το επίπεδο αυτό θα κρατήσει τους πωλητές αν και εφόσον συνεχιστούν οι πιέσεις και η πολιτική αβεβαιότητα, ενώ παρακάτω είναι το χαμηλό των 209 μονάδων.

Ταυτόχρονα, πάντως, όλα τα ημερήσια διαγράμματα δεικτοβαρών μετοχών όπως Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Alpha Bank, Eurobank, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια έχουν δώσει «σήμα εξόδου», ενώ ελαφρώς καλύτερη είναι η τεχνική εικόνα για τους τίτλους των Μυτιληναίου, ΜΕΤΚΑ, Folli Follie Group, Jumbo αλλά και Τιτάν.

Στον αντίποδα, η Coca Cola HBC, που ήρθε σε επαφή με τα επίπεδα των 19 ευρώ, βρίσκεται σε δική της αυτόνομη διαπραγματευτική πορεία. Σε εβδομαδιαίο επίπεδο, οι τίτλοι των ΟΠΑΠ, Motor Oil, Μυτιληναίου και Τιτάν δεν έχουν δώσει σήμα πώλησης και βρίσκονται σε ουδέτερη θέση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v