Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Οι ανατροπές και τα νέα δεδομένα

Σε... σταυροδρόμι οι μετοχές και η βραχυπρόθεσμη τάση εξαρτάται απόλυτα από την πορεία της διαπραγμάτευσης. Ποια είναι τα όρια για Γενικό Δείκτη, FTSE 25 και τραπεζικό στο θετικό και στο αρνητικό σενάριο. Το μήνυμα από τα παράγωγα.

Χρηματιστήριο: Οι ανατροπές και τα νέα δεδομένα

Η εβδομάδα που πέρασε, μετά από αρκετό καιρό, φέρνει σημαντικά θέματα προς ανάλυση και διερεύνηση για τον Γενικό Δείκτη και τις ελληνικές μετοχές. Η διάσπαση των προηγούμενων χαμηλών στις 709 μονάδες στις συνεδριάσεις 21 - 22 Απριλίου, ολοκλήρωσε την περίοδο καθοδικής κίνησης από το υψηλό των 1.380 μονάδων τον Μάρτιο του 2014 έως και το χαμηλό του Ιανουαρίου φέτος, ανοίγοντας το δρόμο για ένα νέο "modus operandi" στην αγορά των μετοχικών τίτλων.

Η καθοδική διάσπαση και το νέο χαμηλό των 691 μονάδων του Γενικού Δείκτη επετεύχθη όχι μόνο με αισθητά αυξημένες συναλλαγές, αλλά με ταυτόχρονο νέο χαμηλό του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης και νέου ιστορικού χαμηλού του δείκτη των τραπεζών.

Η πτώση στην αγορά των μετοχών επιβεβαιώθηκε και από την αγορά των ελληνικών ομολόγων, όπου η απόδοση στο 10ετές πραγματοποίησε στο ίδιο διάστημα τοπική κορυφή στο 13,67% για να υποχωρήσει τάχιστα στην περιοχή του 12,25%. Υπό συνθήκες θα μπορούσε αυτή η κίνηση να αποτελεί «wash – out» στις τιμές μετοχών και ομολόγων, αν και εφόσον το σενάριο της συμφωνίας παραμείνει στο κάδρο.

Την ίδια στιγμή, και ως όφειλε, η αγορά των μετοχών μετά το νέο χαμηλό αντέδρασε και κινήθηκε ανοδικά προς την περιοχή της προγενέστερης ισχυρής στήριξης, διασπώντας έως και την ισχνή αντίσταση στις 723 μονάδες με αρωγό τις τράπεζες.

Πλέον το δίλημμα στις επόμενες μέρες, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στο πολιτικό και οικονομικό σκηνικό της χώρας, είναι αν στην αγορά θα ανοίξει ένας νέος ενάρετος κύκλος ή το τεστ της περιοχής θα προκαλέσει τη βύθιση σε νεότερα χαμηλά με αυξημένη αξία συναλλαγών.

Η κατάσταση για τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη θα ξεκαθαρίσει αρκετά αν η αγορά κινηθεί προς τη ζώνη των 754-759 μονάδων, αφού κάτι τέτοιο θα ανοίξει περαιτέρω το παράθυρο για μια ανοδική εκτόνωση. Στο θετικό σενάριο, οι 790-797 μονάδες φαίνεται να αποτελούν το πάνω όριο του καναλιού κίνησης, ενώ σοβαρό εμπόδιο αποτελεί η ζώνη των 815 - 820 μονάδων. Πιθανή εξομάλυνση και ουσιώδης πρόοδος στις συζητήσεις έως τα τέλη του Απριλίου, μπορούν να προεξοφληθούν με άμεση άνοδο έως και τις 855 - 860 μονάδες, με αρωγό τον υπερπωλημένο τραπεζικό κλάδο.

H τεχνική εικόνα για τον Γενικό Δείκτη

Από την άλλη βέβαια, αν τελικά ο Γενικός Δείκτης δεν διαφύγει προς την παραπάνω ζώνη και με μια «καθαρή» πτωτική συνεδρίαση και πάλι διασπάσει τη στήριξη στις 708 μονάδες, τότε το πρόσφατο χαμηλό στις 691 μονάδες δεν θα αποτελέσει ουσιώδη στήριξη. Οι ισχυρότερες στηρίξεις τοποθετούνται στις 680 μονάδες και στην πολύ σημαντική ζώνη των 650-660 μονάδων.

Παρόμοια είναι και η εικόνα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η επιστροφή στη ζώνη των 222-224 μονάδων, το κάτω όριο του προηγούμενου εύρους διακύμανσης, αποτελεί την πρώτη προτεραιότητα. Πλέον, μετά από το χαμηλό των 209 μονάδων είναι και οι 204,6 μονάδες, οι οποίες όπως και στην περίπτωση του Γενικού Δείκτη στις 691 μονάδες δεν θα αποτελέσουν σοβαρό ανάχωμα.

Στο θετικό σενάριο, η αντίσταση τοποθετείται στις 235 μονάδες και έπειτα στις 250 μονάδες πριν από τη σημαντική αντίσταση στις 283 μονάδες.

H εικόνα του FTSE 25

Για τον δείκτη των τραπεζών, ο οποίος παραμένει ο δείκτης προεξόφλησης των νέων, οι προβλέψεις είναι σαφώς πιο επίφοβες. Ο δείκτης συνεχίζει να βρίσκεται στο πλαγιο - καθοδικό του κανάλι, πραγματοποιώντας νεότερα χαμηλό στις 420 μονάδες. Αν η αγορά προσπαθήσει να προεξοφλήσει κάποια θετική εξέλιξη, ο δείκτης πρώτα θα πρέπει να ξεπεράσει την αντίσταση στις 532 μονάδες και έπειτα τη ζώνη συσσώρευσης των 570 μονάδων.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v