Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τα μεγάλα ριμπάουντ και οι νέες προσδοκίες

Η μικρή «απογείωση» του Χρηματιστηρίου με καύσιμο τις ελπίδες για συμφωνία με τους δανειστές. Οι τίτλοι που έδωσαν αποδόσεις ως 70% σε λίγες συνεδριάσεις και τα νέα δεδομένα. Πώς διαμορφώνεται η τεχνική εικόνα. Αναλυτικοί πίνακες.

ΧΑ: Τα μεγάλα ριμπάουντ και οι νέες προσδοκίες

Με ισχυρά ριμπάουντ και «κλειστά αυτιά» στις όποιες αρνητικές ειδήσεις, υποδέχεται η αγορά των μετοχών αλλά και των ομολόγων την πιθανότητα να υπάρχει κάποιου είδους συμφωνία στις επόμενες μέρες, το αργότερο μέχρι το Eurogroup της 11ης Μαΐου.

Το θετικό κλίμα των προηγούμενων ημερών χθες «απογειώθηκε» μετά την απόφαση για την εκ βάθρων αναδιοργάνωση της ομάδας διαπραγμάτευσης.

Τις θέσεις - κλειδιά φαίνεται να αποκτούν οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης. Την ίδια στιγμή, το ενδεχόμενο της ύπαρξης «κρυφής» λίστας μεταρρυθμίσεων από την κυβέρνηση προκάλεσε διεύρυνση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και σε τίτλους πλην των τραπεζών.

Ωστόσο και παρά την άκρατη αισιοδοξία που επικρατεί, υπάρχει μερίδα στην αγορά που χαρακτηρίζει το ανοδικό σκέλος που διανύουμε καταδικασμένο με ημερομηνία λήξης. Η εξήγηση που δίνουν στέκεται στην προειδοποίησή του κ. Draghi στη συνέντευξη τύπου του Eurogroup για αύξηση του συντελεστή haircut που επιβάλλει στα χρεόγραφα για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες μέσω ELA. Αν αυτό ισχύσει, η συνεδρίαση της ΕΚΤ στις 6 Μαΐου θα αποτελέσει την ημερομηνία – κλειδί. Αν αποφασιστεί το σενάριο που περιέγραφε η Goldman Sachs για «κούρεμα» των εχέγγυων σε ποσοστά που να ξεπερνούν το 40%, τότε η αντίδραση που βιώνουμε θα ανοίξει τους «ασκούς του Αιόλου» για τους short.

Χρηματιστηριακά πάντως, το μέγεθος της ανοδικής αντίδρασης αποτυπώνεται αμυδρά μόνο στον Γενικό Δείκτη, αν και την Τετάρτη 22 Απριλίου βρέθηκε και κάτω από τις 700 μονάδες, με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 691 μονάδες, για κινηθεί έπειτα με το εμφατικό +15% (μέχρι χθες), λίγο πριν το ψυχολογικό όριο στις 800 μονάδες.

Για την ώρα, ο χαρακτήρας της συνεδρίασης της 21ης Απριλίου δικαιώνει την εκτίμηση ότι είχε χαρακτηριστικά "wash - out", δηλαδή «ξέπλυμα» στις τιμές, ωστόσο για να επιβεβαιωθεί αυτό το σενάριο θα πρέπει να έχουμε συνέχεια προς τις 855 - 860 μονάδες.

Παρά την άνοδο του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη, εντούτοις η άνοδος του ΓΔ στο ταμπλό του ΧΑ δεν αντανακλά πλήρως το μέγεθος προεξόφλησης των προσδοκιών που έχουν ξεδιπλωθεί. Ο πλέον «ταλαιπωρημένος» χρηματιστηριακά τραπεζικός δείκτης από τις 420 μονάδες περίπου στο ενδοσυνεδριακό χαμηλό της 21ης Απριλίου ανήλθε πάνω από τις 615 μονάδες, σημειώνοντας άνοδο άνω του 45%.

Στις επιμέρους αποδόσεις, όπως συνέβη και στο πτωτικό κύμα, ξεχωρίζει η Τράπεζα Πειραιώς.

Από τα 0,196 ευρώ βρέθηκε υψηλότερα των 0,35 ευρώ και άνοδο 75%!

Η Eurobank επίσης σημειώνει εμφατική αύξηση στην τιμής σχεδόν 60% από το χαμηλό της στα 0,08 ευρώ έως τα 0,127 ευρώ σε διάστημα τεσσάρων συνεδριάσεων.

Για την Alpha Bank το κρεσέντο των αγοραστών και η προεξόφληση των προσδοκιών έθεσε σε κίνηση την τιμή από τα 0,20 ευρώ στα 0,30 ευρώ, με την απόδοση να φθάνει το 50%.

Τέλος για την Εθνική Τράπεζα, η οποία έχει διατηρήσει σχετικά την καλύτερη συμπεριφορά σε όλο το πτωτικό κύμα από τη συμφωνία του Φεβρουαρίου η κίνηση του «ελατηρίου» ήταν πιο λελογισμένη με την άνοδο από το χαμηλό στα 0,906 ευρώ στα 1,20 ευρώ να ξεπερνά οριακά το 32%.

Η αγορά τοποθετεί τα επίπεδα του 0,40 ευρώ για την Πειραιώς ως το πρώτο «πραγματικό» τεστ. Στην περίπτωση της Alpha Bank το επίπεδο του 0,30 ευρώ που ήρθε αρκετά γρηγορά στο προσκήνιο «ανοίγει» το δρόμο για το δύσκολο επίπεδο των 0,35 ευρώ. Για την ΕΤΕ, η διάσπαση του 1,15 ευρώ ήταν κρίσιμη και πλέον το επίπεδο των 1,30 ευρώ είναι ο επόμενος στόχος. Για την Eurobank, πολύ σοβαρές αντιστάσεις βρίσκονται στα επίπεδα των 0,15 ευρώ.

Στον αντίποδα, τα stop loss τοποθετούνται σε αρκετά διαφορετικά επίπεδα τόσο βάσει του επενδυτικού προφίλ όσο και της χρονικής διάστασης που έχουν οι επενδυτές.

Για τους πιο γρήγορους ωστόσο, τα χθεσινά ενδοσυνεδριακά χαμηλά αποτελούν πλέον τον μπούσουλα στην πρώτη διόρθωση, όταν αυτή έρθει. Τα επίπεδα αυτά είναι τα εξής: Alpha Bank 0,26 ευρώ, Πειραιώς 0,31 ευρώ, ΕΤΕ 1,08 ευρώ και Eurobank 0,114 ευρώ.

Παράλληλα όμως με την άνοδο στα τραπεζικά χαρτιά, τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης που είχαν επιστρέψει στα χαμηλά έτους την προηγούμενη εβδομάδα, έχουν επιστρέψει δυναμικά. Οι μετοχές των ΔΕΗ, ΓΕΚ-Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ σημείωναν νέα χαμηλά έτους.

Η ΕΥΔΑΠ από τα 4 ευρώ «άγγιξε» τα 5 ευρώ περίπου 20%, η ΔΕΗ από τα 4,25 ευρώ επέστρεψε στα 5,5 ευρώ με απόδοση σχεδόν 30%, η ΓΕΚ-Τέρνα με διαδρομή 1,2 ευρώ - 1,65 ευρώ «γράφει» κέρδη 37% και τέλος η Ελλάκτωρ σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα από το 1,20 ευρώ στα 1,89 ευρώ, άνοδος που ξεπερνά το 55%.

Τέλος, η ενίσχυση της κίνηση στην αγορά μετοχών τροφοδοτείται και την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, ειδικά του δεκαετούς αλλά και της τριετίας.

Η πτωτική πορεία των αποδόσεων πραγματοποιείται σε παράλληλο χρόνο με την αγοραστική εκτόξευση στο Χ.Α. Το δεκαετές έπειτα από το υψηλό του στο 13,5%, ξεκίνησε να πραγματοποιεί πράξεις σε επίπεδα χαμηλότερα του 12%, με στόχο στο θετικό σενάριο να διασπάσει το κομβικό σημείο του 10,5%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v