ΒΝP: Θα διπλασιαστούν οι τιμές των τραπεζών με συμφωνία

Ακρως ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες σε ενδεχόμενο συμφωνίας με τους εταίρους, καλύτερα να μην τις πλησιάσετε σε περίπτωση αποτυχίας, σημειώνει η BNP. Ποιες τράπεζες ξεχωρίζει. Τα κρίσιμα περιθώρια και οι ανησυχίες.

ΒΝP: Θα διπλασιαστούν οι τιμές των τραπεζών με συμφωνία

Εάν υπάρξει βιώσιμη λύση στην ελληνική κρίση, οι τιμές των τραπεζικών μετοχών αναμένεται τουλάχιστον να διπλασιαστούν υπογραμμίζει η BNP Paribas σε έκθεσή της για τον κλάδο, χωρίς ωστόσο να δίνει συστάσεις ή τιμές-στόχους λόγω αβεβαιότητας. 

Στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, μόνο δύο είναι τα πραγματικά σενάρια, τονίζει. Είτε θα υπάρξει συμφωνία και βιώσιμη λύση για την Ελλάδα, η οποία μένει στο ευρώ, είτε προετοιμαζόμαστε για Grexit. Στην πρώτη περίπτωση, οι τράπεζες μπαίνουν σε τροχιά ανάκαμψης, ενώ στη δεύτερη, δεν προτείνονται ως επενδυτική επιλογή.

Σημειώνει ότι στην τρέχουσα συγκυρία, τα πολιτικά ρίσκα παραμένουν υψηλά και η ορατότητα περιορισμένη, καθώς η πρόοδος των διαπραγματεύσεων είναι επίπονα αργή, τη στιγμή που οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας γίνονται ολοένα και πιο επείγουσες. Κρίσιμο περιθώριο για ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων είναι τα τέλη Ιουνίου, όταν και ολοκληρώνεται το τρέχον πρόγραμμα της Ελλάδας.  

Οι τράπεζες στην παρούσα φάση έχουν αρκετά εχέγγυα για να αντέξουν τις εκροές καταθέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί η τροφοδότηση από την ΕΚΤ μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA). Οταν υποχωρήσουν οι πιέσεις ρευστότητας, το δυσκολότερο έργο θα είναι η διαχείριση των υπέρογκων κόκκινων δανείων. 

Το ενθαρρυντικό, σημειώνει ο οίκος, είναι ότι οι τράπεζες εμφανίζονται να έχουν ισχυρούς κεφαλαιακούς δείκτες. Ωστόσο, η ποιότητα ενεργητικού είναι αμφίβολη, ενώ ανησυχίες εγείρει και η έντονη παρουσία αναβαλλόμενων φορολογικών απαιτήσεων. Και οι τέσσερις τράπεζες εμφανίζονται ευάλωτες στην τρέχουσα συγκυρία, αν και η Εθνική Τράπεζα και η Alpha Bank εμφανίζονται σε καλύτερη θέση λόγω υψηλότερων κεφαλαίων και προβλέψεων. 

Σε περίπτωση θετικής έκβασης στις διαπραγματεύσεις, ο οίκος σημειώνει ότι "θα τις αγόραζε όλες", με μια προτίμηση στην Τράπεζα Πειραιώς (ισχυρό restructuring play με βελτιωμένο ισολογισμό και έμφαση στις επιχειρήσεις) και στην Εθνική (ισχυρά κεφάλαια και διασπορά στην αγορά της Τουρκίας), την οποία χαρακτηρίζει και "καθησυχαστικά ακριβή" σε σχέση με τις υπόλοιπες τράπεζες.   

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v