Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αύξηση 2,5% στο ενεργητικό των ευρωπαϊκών ΟΣΕΚΑ τον Μάρτιο

Το συνολικό ενεργητικό των Οργανισμών Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες (ΟΣΕΚΑ) στο τέλος του Μαρτίου ανήλθε στα €9.004 δισ., αυξημένο κατά 2,5%. Άνοδο 2,3% παρουσίασε και το συνολικό ενεργητικό των μη-ΟΣΕΚΑ.

Αύξηση 2,5% στο ενεργητικό των ευρωπαϊκών ΟΣΕΚΑ τον Μάρτιο
Το Μάρτιο, το καθαρό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ στην Ευρώπη ξεπέρασε τα €9 τρισ. για πρώτη φορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της EFAMA για την αγορά των συλλογικών επενδύσεων που ανακοίνωσε η Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Οι καθαρές πωλήσεις των ΟΣΕΚΑ παρέμειναν θετικές τον Μάρτιο, διαμορφούμενες στα €69 δισ., αν και μειωμένες σε σχέση με τα €87 δισ. του Φεβρουαρίου. Η μείωση αυτή οφείλεται στη μείωση των καθαρών πωλήσεων των Μετοχικών ΑΚ και των ΑΚ Χρηματαγοράς.

Οι μακροπρόθεσμοι ΟΣΕΚΑ (δηλαδή ΟΣΕΚΑ εκτός ΑΚ Χρηματαγοράς) κατέγραψαν καθαρές εισροές ύψους €71 δισ., για δεύτερο συνεχόμενο μήνα. Οι καθαρές πωλήσεις των Ομολογιακών ΑΚ ήταν €26 δισ., όπως και τον Φεβρουάριο. Αντίθετα, τα Μετοχικά ΑΚ κατέγραψαν εκροές κεφαλαίων ύψους €3 δισ. έναντι καθαρών εισροών €14 δισ. του προηγούμενου μήνα. Τα Μικτά ΑΚ παρουσίασαν αυξημένες εισροές κεφαλαίων (€39 δισ.), έναντι €22 δισ. εισροών του Φεβρουαρίου.

Τα ΑΚ Χρηματαγοράς παρουσίασαν μεταστροφή στη ροή των κεφαλαίων τους και κατέγραψαν εκροές κεφαλαίων ύψους €2 δισ., μετά την εισροή κεφαλαίων ύψους €16 δισ. του Φεβρουαρίου.

Οι καθαρές πωλήσεις των μη-ΟΣΕΚΑ κατήλθαν στα €18 δισ., από τα €21 δισ. του Φεβρουαρίου. Οι καθαρές πωλήσεις των special funds, τα οποία απευθύνονται αποκλειστικά σε θεσμικούς επενδυτές (πχ. Συνταξιοδοτικά ταμεία), μειώθηκαν στα €12 δισ. από τα €16 δισ. του προηγούμενου μήνα.

Το συνολικό ενεργητικό των ΟΣΕΚΑ στο τέλος του Μαρτίου ανήλθε στα €9.004 δισ., αυξημένο κατά 2,5%. Το συνολικό ενεργητικό των μη-ΟΣΕΚΑ παρουσίασε και αυτό αύξηση ύψους 2,3% και ανήλθε στα €3.547 δισ. στο τέλος του μήνα. Συνολικά, η αγορά των συλλογικών επενδύσεων στην Ευρώπη έφθασε τα €12.551 δισ. στο τέλος του Μαρτίου.

Οι μακροπρόθεσμοι ΟΣΕΚΑ συνέχισαν να προσελκύουν υψηλές καθαρές εισροές το Μάρτιο, χάρη στο άλμα των καθαρών πωλήσεων των Μικτών ΑΚ, τα οποία συνέχισαν να προσελκύουν επενδυτές παρέχοντας μεγάλη διασπορά χαρτοφυλακίου και αγορών.

Σημειώνεται ότι το συνοπτικό δελτίο της EFAMA περιέχει στοιχεία 27 Ενώσεων της Ε.Ε. και απεικονίζει περισσότερο από το 99,6% της Ευρωπαϊκής αγοράς των συλλογικών επενδύσεων.

*Δείτε αναλυτικά τα στοιχεία της αγοράς συλλογικών επενδύσεων για τον Μάρτιο στη δεξιά στήλη «Συνοδευτικό Υλικό»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v