Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Είδος προς εξαφάνιση το Τ+2 για όλους

Το κλίμα αβεβαιότητας στην Ελλάδα οδηγεί τις χρηματιστηριακές να ζητούν από τους πελάτες τους εκ των προτέρων κάλυψη των αγορών τους. «Είναι η ελάχιστη κάλυψη που μπορούμε να λάβουμε προκειμένου να προστατεύσουμε τα κεφάλαιά μας», τονίζουν.

ΧΑ: Είδος προς εξαφάνιση το Τ+2 για όλους
«Eως την 5η Ιουνίου βρισκόμαστε σε απόλυτη επιφυλακή και είναι αυτονόητο πως το Τ+2 τείνει να εκλείψει απόλυτα για κάθε κατηγορία πελατών». Αυτό δηλώνει στο Εuro2day o επικεφαλής μίας από τις μεγαλύτερες ιδιωτικές χρηματιστηριακές εταιρείες, προσθέτοντας πως το κλίμα αβεβαιότητας έχει αυξήσει κατακόρυφα και το ρίσκο στην εγχώρια αγορά.

Στα τέλη του 2014 υπήρξε μία περίοδος όπου και πάλι ικανός αριθμός χρηματιστηριακών εταιρειών ζητούσε από μεγάλη μερίδα πελατών τους να καλύπτουν προκαταβολικά το κόστος συναλλαγής εάν δεν διέθεταν πιστωτικό υπόλοιπο στον λογαριασμό τους. Τότε, το φαινόμενο αφορούσε κυρίως μικρομεσαίες χρηματιστηριακές εταιρείες καθώς οι μεγαλύτερες διατηρούν το «πλεονέκτημα» του Τ+2 τουλάχιστον για τους παλαιούς ή και μεγάλους πελάτες τους.

Σήμερα, η κατάσταση έχει επεκταθεί σε όλες σχεδόν τις εταιρείες του κλάδου, ακόμα και τραπεζικές, και όπως επισημαίνουν εκπρόσωποι αυτών «είναι η ελάχιστη κάλυψη που μπορούμε να λάβουμε προκειμένου να προστατεύσουμε τα κεφάλαιά μας».

«Το τελευταίο διάστημα λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει σε σχέση με την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, έχει δημιουργηθεί όπως είναι φυσικό κλίμα ανησυχίας και στην ελληνική κεφαλαιαγορά με αποτέλεσμα αρκετές χρηματιστηριακές, στο πλαίσιο μείωσης τυχόν ρίσκου, να ζητούν από τους πελάτες τους εκ των προτέρων κάλυψη μέρους τουλάχιστον των αγορών τους» δηλώνει στο Εuro2day.gr ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ Σπύρος Κυρίτσης προσθέτοντας «εκτιμούμε πως εφόσον ολοκληρωθεί η συμφωνία με τους δανειστές, οι εταιρείες μας θα επανέλθουν στις προ κρίσης πρακτικές τους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους επενδυτές να τοποθετούνται με μεγαλύτερη άνεση στο Χ.Α. εφόσον το επιθυμούν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v