Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Eurobank Equities: Κόβει τις τιμές-στόχους για ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς

Η αβεβαιότητα επιβαρύνει τις επιδόσεις του τραπεζικού κλάδου και το 2015 αναμένεται να είναι μία ακόμα δύσκολη χρονιά. Ζημιογόνες και φέτος οι τράπεζες - εκτός από την Εθνική που θα στηριχθεί από τη Finansbank. Μια μεσοπρόθεσμη συμφωνία θα άλλαζε το κλίμα.

Eurobank Equities: Κόβει τις τιμές-στόχους για ΕΤΕ, Alpha, Πειραιώς

Σε υποβάθμιση της σύστασης για την Εθνική Τράπεζα σε hold από buy και σε μείωση των τιμών στόχων τόσο για την Εθνική όσο και για τις Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς προχωρά με νέα έκθεσή της η Eurobank Equities, επικαλούμενη την έλλειψη ορατότητας σε ό,τι αφορά το μακροοικονομικό περιβάλλον.

Η χρηματιστηριακή μειώνει την τιμή-στόχο για την Εθνική Τράπεζα στο 1,75 ευρώ ανά μετοχή από 2,55 ευρώ προηγουμένως, για την Alpha Bank στο 0,43 ευρώ από 0,57 ευρώ (hold) και για την Τράπεζα Πειραιώς στο 0,67 ευρώ από 1,19 ευρώ (hold).

Όπως αναφέρει στην έκθεσή της με ημερομηνία 27 Μαΐου, η παρατεταμένη περίοδος μακροοικονομικής αβεβαιότητας που πηγάζει από τις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων μηνών έχει πλήξει σοβαρά τις ελληνικές τράπεζες. Οι επιδόσεις τους στην αγορά παραμένουν αδύναμες από την αρχή του έτους (ο τραπεζικός δείκτης έχει κάνει βουτιά 33% από την αρχή του έτους έναντι της πτώσης 0,4% για τον Γενικό Δείκτη), καθώς οι συνθήκες ρευστότητας διαρκώς επιδεινώνονται, όπως και οι προοπτικές για τις λειτουργικές τους επιδόσεις, τους τελευταίους μήνες.

Όμως, καθώς θα πλησιάζει μια συμφωνία Ελλάδας-Ε.Ε., θα υπάρξει κάποιο βαρχυπρόθεσμο ράλι ανακούφισης στις μετοχές.

Η προοπτική για φέτος έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Με την ελληνική οικονομία να αναμένεται τώρα να εμφανίσει οριακή ανάπτυξη φέτος, αντί του 2,9% που προβλεπόταν πριν από λίγους μήνες, και με τις συνθήκες ρευστότητας να είναι πολύ χειρότερες απ' ό,τι στο τέλος του 2014, η Eurobank Equities εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια ακόμα δύσκολη χρονιά. Στο επίκεντρο της προσοχής θα παραμείνουν οι τάσεις στην ποιότητα των assets, δεδομένης της εκ νέου επιτάχυνσης του ρυθμού σχηματισμού μη εξυπηρετούμενων δανείων στην αρχή του έτους, καθώς και στη διαχείριση της ρευστότητας.

Για το α' τρίμηνο η Eurobank Equities αναμένει κάποια πίεση στα έσοδα από βασικές δραστηριότητες όπως και αυξημένες προβλέψεις, που θα έχουν ως αποτέλεσμα αδύναμες λειτουργικές επιδόσεις.

Δεδομένων των τρεχουσών δυσμενών συνθηκών, η χρηματιστηριακή προσαρμόζει τις εκτιμήσεις της, τηρώντας πιο επιφυλακτική στάση. Μειώνει τις προβλέψεις της για τα έσοδα από βασικές δραστηριότητες, καθώς η χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών έχει γίνει ακριβότερη και η επιχειρηματική δραστηριότητα θα είναι χαμηλότερη του αναμενόμενου. Επιπλέον αυξάνει τις εκτιμήσεις της για το κόστος του ρίσκου, που προβλέπει τώρα ότι θα είναι στις 200 μ.β. κατά μέσο όρο, από 140 μ.β. προηγουμένως. Έτσι, εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες θα παραμείνουν ζημιογόνες και το 2015, με εξαίρεση την Εθνική Τράπεζα, λόγω της Finansbank.

Όπως αναφέρει η Eurobank Equities, θα υιοθετήσει «πιο εποικοδομητική στάση για τον τομέα όταν γίνουν πιο ξεκάθαρες οι οικονομικές προοπτικές. Μια νέα μεσοπρόθεσμη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της θα λειτουργούσε ως καταλύτης, τονίζοντας μια σταθεροποίηση και σταδιακή βελτίωση του οικονομικού κλίματος, των προοπτικών και των συνθηκών ρευστότητας. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι ελληνικές τράπεζες θα επωφελούνταν από την πολυαναμενόμενη ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v