Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: «Γερή» άνοδος στα αποτελέσματα τριμήνου

Βελτίωση λειτουργικών επιδόσεων κατά 15% και προ φόρων κερδών κατά 35% εμφανίζουν τα μέχρι τώρα δημοσιευθέντα αποτελέσματα τριμήνου των εισηγμένων εταιρειών. Ποιοι είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι. Οι τάσεις που διαμορφώνονται. Αναλυτικός πίνακας.

Εισηγμένες: «Γερή» άνοδος στα αποτελέσματα τριμήνου

Σαφή βελτίωση εμφανίζουν τα αποτελέσματα τριμήνου των εισηγμένων (πλην τραπεζών και ΑΕΕΧ) που ανακοινώθηκαν μέχρι και χθες. Ειδικότερα, οι 87 εταιρείες που δημοσίευσαν τις λογιστικές τους καταστάσεις, αθροιστικά σημείωσαν:

• Κύκλο εργασιών στάσιμο κυρίως λόγω της επίδρασης στον τζίρο των πετρελαϊκών εταιρειών από τη μεγάλη υποχώρηση της τρέχουσας τιμής του «μαύρου χρυσού».

• Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) αυξημένα κατά 14,9% (στο 1,42 δισ. ευρώ).

• Προ φόρων αποτελέσματα τα οποία βελτιώθηκαν κατά 35%, φτάνοντας στα 540 εκατ. ευρώ.

Στους μεγάλους κερδισμένους του πρώτου τριμήνου συγκαταλέγονται κυρίως οι εξαγωγικές επιχειρήσεις (βλέπε υποχώρηση του ευρώ), οι ακτοπλοϊκές (μειωμένο κόστος καυσίμων) καθώς και οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο άμεσο και στον ευρύτερο χώρο των πετρελαιοειδών (διυλιστήρια και εμπορία αντίστοιχα).

Χαρακτηριστικά παραδείγματα με σαφή βελτίωση αποτελεσμάτων είναι οι εταιρείες του ομίλου ΒΙΟΧΑΛΚΟ, η ΤΙΤΑΝ (λόγω και συναλλαγματικών διαφορών), ο Μυτιληναίος, ο Καρέλιας, τα Πλαστικά Θράκης, ο ΟΠΑΠ, ο ΟΛΘ, ο Κορρές, η JUMBO, η Motor Oil, o Πετρόπουλος και η Quest Holdings.

Πέρα από την τόνωση των εξαγωγών, σημαντική πηγή βελτίωσης των αποτελεσμάτων είναι οι κινήσεις αναδιάρθρωσης που έχουν κάνει οι εταιρείες τα τελευταία χρόνια, οι οποίες αποδίδουν σε μια περίοδο (πρώτο φετινό τρίμηνο) όπου η γενικότερη οικονομία σταμάτησε να πέφτει (οριακή άνοδος του ΑΕΠ).

Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο παρατιθέμενος πίνακας δεν παρουσιάζει την πλήρη εικόνα των αποτελεσμάτων, καθώς:

• Μέχρι χθες είχαν δημοσιεύσει τις λογιστικές τους καταστάσεις οι μισές περίπου εισηγμένες, όταν οι πλέον αδύναμοι όμιλοι συνηθίζουν να ανακοινώνουν τα αποτελέσματά τους το τελευταίο διήμερο της προθεσμίας.

• Δεν έχουν λείψει οι περιπτώσεις όπου είτε τα φετινά, είτε τα περυσινά αποτελέσματα είχαν επηρεαστεί από έκτακτους και μη επαναλαμβανόμενους παράγοντες.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v