Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χρηματιστήριο: Απαιτεί «καύσιμο» η διάσπαση των 850 μονάδων

Ειδικών συνθηκών η σημερινή συνεδρίαση λόγω της αναθεώρησης των δεικτών MSCI. Παραμένει θετική η βραχυπρόθεσμη τροχιά του Γενικού Δείκτη, ωστόσο θα χρειαστεί κάτι περισσότερο για να διαφύγει από τη ζώνη των 850 - 857 μονάδων. Τα όρια για τους δείκτες.

Χρηματιστήριο: Απαιτεί «καύσιμο» η διάσπαση των 850 μονάδων

Η τέταρτη αποτυχημένη προσπάθεια διάσπασης του επιπέδου των 857 μονάδων μέσα στο Μαΐο είναι σημάδι αδυναμίας των αγοραστών και δείχνει ότι η αγορά θα χρειαστεί σίγουρα κάτι πιο "απτό" για τη συνέχεια της ανοδικής κίνησης σε υψηλότερα επίπεδα.

Η συγκέντρωση πολλαπλών τοπικών υψηλών στα επίπεδα 854/857 θα απαιτήσει πλέον ιδιαίτερα αυξημένες συναλλαγές για την επιτυχή υπέρβαση του. Ωστόσο αν η ανοδική διάσπαση επιτευχθεί και η αγορά μπορέσει να το υπερασπιστεί, θα αποτελέσει το μεσοπρόθεσμο σημείο αναφοράς για το δείκτη.

Στο θετικό πόλο, η παραμονή των τιμών αρκετά πάνω από την πρώτη ζώνη άμυνας στις 815 - 820 μονάδες, δείχνει ότι η βραχυπρόθεσμη τροχιά παραμένει θετική ενώ και οι πωλητές δείχνουν ότι δεν μπορούν να πιέσουν τις αποτιμήσεις σε πολύ πιο χαμηλά επίπεδα. Η σύγκλιση των Bollinger Bands στα ημερήσια διαγράμματα των τριών βασικών δεικτών, οδηγεί προς το συμπέρασμα ότι η επόμενη εβδομάδα μπορεί να ξεκαθαρίσει αρκετά την κατάσταση στην αγορά.

Η σημερινή συνεδρίαση θα είναι ειδικών συνθηκών ελεώ της αναθεώρησης των δεικτών MSCI Greece Standard και Small-Cap. Το ενδιαφέρον θα είναι στον τίτλο της ΔΕΗ που αφαιρείται από τον πρώτο δείκτη και η προσθήκη των Ελληνικών Πετρελαίων στον έτερο. Μικρότερες ίσως επιδράσεις θα υπάρξουν στις μετοχές των Frigoglass, ΓΕΚ Τέρνα και Marfin Investment Group που αφαιρούνται από το Small-Cup, ωστόσο στα τελευταία rebalancing των δεικτών MSCI, οι εκτιμήσεις για τις πιθανές εισροές και εκροές ήταν λάθος.

Η περαιτέρω ανοδική πορεία του Γενικού Δείκτη καθορίζεται από τη διάσπαση ή μη της ζώνη αντίστασης των 850/857 μονάδων, σημείο στο οποίο έφτασε και στη χθεσινή (28/5) συνεδρίαση. Πέραν της περιοχής των 815 - 820 μονάδων ως στήριξη, η οποία ενισχύεται και από την παρουσία του εκθετικού κινητού μέσου όρου των 20 ημερών, το επόμενο επίπεδο είναι οι 808 μονάδες.

H τεχνική εικόνα του Γενικού Δείκτη

Τυχόν καθοδική διαφυγή με αυξημένες συναλλαγές κάτω από το χαμηλό της 18ης Μαΐου στις 790 μονάδες ή από τις 780 μονάδες -χαμηλό της 6ης/5 που αποτελεί και 61,8% Fibonacci Retracement από τις 945 μονάδες στο χαμηλό των 690 μονάδων- θα φέρει πανικό και πιθανότατα θα πρέπει να συνδυαστεί με αρνητικές εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων. Η διάσπαση της παραπάνω ζώνης θα φέρει στο προσκήνιο άμεσα τις 750 μονάδες και τις 723 μονάδες.

Από την άλλη, βέβαια, εφόσον ο Γενικός Δείκτης διαφύγει από την ζώνη αντίστασης των 850/857 μονάδων, τότε η πρώτη ήπια αντίσταση τοποθετείται στην περιοχή των 880 μονάδων. Η θετική εξέλιξη αυτή θα πρέπει να συνδυαστεί με «κάτι σαν λύση» και η οποία μπορεί να οδηγήσει τον Γενικό Δείκτη έως και τις 945/950 μονάδες.

Παρόμοια είναι και η εικόνα του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης. Η στήριξης στις 240/243 μονάδες ενισχύεται πλέον και από την προσέγγιση του ΕΚΜΟ των 20 ημερών. Πάνω από τις 254/258 μονάδες βρίσκεται η μικρότερη περιοχή αντίστασης τις 265 μονάδες και έπειτα η ισχυρή αντίσταση των 283 μονάδων.

H εικόνα του FT 25

Ο δείκτης των τραπεζών, ο οποίος παραμένει ο δείκτης προεξόφλησης των ειδήσεων, βρίσκει για την ώρα στηρίξεις στην περιοχή των 650/655 μονάδων, ενώ και η τιμή του εκθετικού κινητού μέσου όρου των 20 ημερών έχει συγκλίνει σε αυτό το πεδίο τιμών.

Κίνηση κάτω από τις 590 μονάδες αλλάζει και πάλι την εικόνα. Στη συνεδρίαση της 28/5 η αντίσταση στις 725/735 μονάδες έπαιξε το ρόλο της, ενώ η διάσπαση της έχει δυσκολέψει, αφού πλέον έχει προσεγγίσει και το πάνω όριο των Bollinger Bands στις 730 μονάδες. Οι στόχοι στο ανοδικό σενάριο είναι οι 825 μονάδες και έπειτα οι 950/970 μονάδες.

Η εικόνα του τραπεζικού δείκτη

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v