Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Οι συνέπειες του default έναντι του ΔΝΤ

Την εκτίμηση ότι ένα Grexit θα έχει «συστημικές συνέπειες» εκφράζει ο αμερικανικός οίκος. Υποστηρίζει ότι θα βρεθεί λύση που θα οδηγήσει σε βραχυπρόθεσμο ράλι. Ποια είναι τα νομικά δεδομένα σε περίπτωση μη πληρωμής του ΔΝΤ.

Goldman Sachs: Οι συνέπειες του default έναντι του ΔΝΤ

Οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους εταίρους της βρίσκονται στο στόχαστρο παρότι ελάχιστο μέρος του χρέους ανήκει σε ιδιώτες, σημειώνει η Goldman Sachs σε ανάλυσή της. Ο λόγος είναι, σύμφωνα με τον οίκο απλός: το ενδεχόμενο να μην υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές και η χώρα να αναγκαστεί να εγκαταλείψει το ευρώ κρύβει συστημικές συνέπειες

Όπως αναφέρει, οι τελευταίες πληροφορίες δείχνουν προς μια προκαταρκτική συμφωνία την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε εκταμίευση επαρκών πόρων για να πληρωθεί το ΔΝΤ τον Ιούνιο και να ανοίξει το δρόμο για την επόμενη φάση των διαβουλεύσεων που αφορούν, σύμφωνα με την Goldman Sachs, σε ένα τρίτο πρόγραμμα.

Ο οίκος υπενθυμίζει τη θέση του για το τι θα γίνει από νομική πλευρά σε περίπτωση που δεν πληρωθεί μια δόση του ΔΝΤ. Όπως αναφέρει μια τέτοια εξέλιξη δεν θα πυροδοτήσει τα ασφάλιστρα κινδύνου (CDS) και δεν θα οδηγήσει τον EFSF στο να ζητήσει την εξόφληση του συνόλου του δανείων. Εκτιμά επίσης ότι δεν θα προκαλέσει την αναστολή της παροχής ρευστότητας από την ΕΚΤ. Ωστόσο ένα τέτοιο γεγονός θα περιπλέξει τις ήδη δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, θα φέρει διαμαρτυρίες από άλλα κράτη μέλη του ΔΝΤ και πιθανότατα θα επιταχύνει τις εκροές καταθέσεων.

Η Goldman Sachs σημειώνει, τέλος, ότι παραμένει η υψηλή μεταβλητότητα στα ομόλογα και μάλιστα ότι έχει αρχίσει να μεταδίδεται και στους τίτλους άλλων χωρών της περιφέρειας. Η συσχέτιση μεταξύ των ελληνικών 10ετών με τα αντίστοιχα Ιταλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας έχει αυξηθεί μετά το Μάρτιο παρά το QE.

«Εξακολουθούμε να περιμένουν χαμηλή απόδοση σε ό,τι αφορά τις προσαρμοσμένες αποδόσεις των τίτλων της ευρωπαϊκής περιφέρειας τον επόμενο μήνα καθώς οι διαπραγματεύσεις θα συνεχίζονται», γράφει.

Αν αποφευχθεί η πτώχευση έναντι του ΔΝΤ και εξασφαλιστεί ότι οι πληρωμές που πρέπει να γίνουν από την Αθήνα προς την ΕΚΤ θα μεταβιβαστούν στον επίσημο τομέα το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξει ένα βραχυπρόθεσμο ράλι ανακούφισης, εκτιμά. Ωστόσο θα είναι βραχύβιο καθώς θα πρέπει να βρεθεί μια μόνιμη λύση στο πρόβλημα και να περάσει από τα κοινοβούλια των χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v