Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

BBG: Οι επενδυτές «προτιμούν» το ΧΑ παρά το μαραθώνιο διαπραγματεύσεων

Οι ατελείωτες διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους δανειστές δεν εμποδίζουν τους επενδυτές να δείχνουν την προτίμησή τους στο ΧΑ, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg. Ή άνοδος των τραπεζών και τα ρεκόρ του ETF Global X FTSE Greece 20 στις ΗΠΑ.

BBG: Οι επενδυτές «προτιμούν» το ΧΑ παρά το μαραθώνιο διαπραγματεύσεων

Αν και το μέλλον της Ελλάδας ως δανείστρια χώρα είναι σε αμφιβολία, αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι οι επενδυτές συνεχίζουν αν στοιχηματίζουν στο Χρηματιστήριό της, αναφέρει το Bloomberg σε δημοσίευμα.

Οι εισροές για έξι συνεχόμενους μήνες στο ETF Global X FTSE Greece 20, που διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ έχουν οδηγήσει την χρηματιστηριακή του αξία σε ρεκόρ.

Οι επενδυτές έχουν στραμμένη την προσοχή τους στο ΧΑ, το οποίο έχει περίπου τέσσερις φορές υψηλότερη μεταβλητότητα από την υπόλοιπη Ευρώπη φέτος.

Αυτό φαίνεται να είναι μια καλή στρατηγική καθώς ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε καλύτερη πορεία στο α΄ τρίμηνο από τον DAX στη Φρανκφούρτη και τον CAC στο Παρίσι.

«Η ΕΚΤ παρέχει ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και δεν ήταν ιδιαίτερα τιμωρητική απέναντι στην Ελλάδα» δήλωσε ο Θ. Δρογόσης, στέλεχος της Παντελάκης Sec.

«Δεν θέλουν να σπρώξουν την Ελλάδα στο γκρεμό. Αν υπάρξει μια συμφωνία η αγορά έχει την προοπτική να ανεβεί ακόμα υψηλότερα», προσθέτει.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα οι ελληνικές τράπεζες κράτησαν τα ηνία της ανόδου το Μάιο με τη μετοχή της Αττικής να ενισχύεται 42% και της Πειραιώς 28%.

Παρά το γεγονός ότι οι αποσύρσεις των καταθέσεων «ενισχύθηκαν» και Εθνική και Alpha κατέγραψαν ζημιές ο τραπεζικός δείκτης στο ΧΑ κατέγραψε άνοδο 58% από ιστορικό χαμηλό που βρέθηκε τον Απρίλιο.

Το ETF που διαπραγματεύεται στις ΗΠΑ είχε εισροές 22 εκατ. δολάρια το Μάιο. Η χρηματιστηριακή του αξία υπερτριπλασιάστηκε το 2015 καθώς ανήλθε στα 321 εκατ. δολ. την προηγούμενη εβδομάδα.

Όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Ελλάδα βρίσκεται σε πίεση να αναμορφώσει τα οικονομικά της ώστε να λάβει μια χρηματοοικονομική βοήθεια.

Η Αθήνα δεν έχει αναφέρει πώς θα καταβάλει τον Ιούνιο τις δόσεις προς το ΔΝΤ που συνολικά ανέρχονται στα 1,6 δις. δολάρια.

Η πρώτη από αυτές τις δόσεις είναι στις Ιουνίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v