Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΝΒG Securities: Τα top picks του ΧΑ και το πολιτικό ρίσκο

Οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν underweight έως το Σεπτέμβριο και να αρχίσουν να αυξάνουν τις θέσεις τους σταδιακά με ενδεχόμενη μείωση του πολιτικού κινδύνου, τονίζει η χρηματιστηριακή. Αναμένει σύντομα συμφωνία. Οι κορυφαίες επιλογές.

ΝΒG Securities: Τα top picks του ΧΑ και το πολιτικό ρίσκο

Επενδυτικές προτάσεις για την τρέχουσα συγκυρία και επιλογές από το... Σεπτέμβριο καταθέτει σε έκθεσή της η NBG Securities. 

Στην έκθεσή της η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι αναμένεται άμεσα μια "έντιμη" συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των δανειστών. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι ο χρόνος που θα απαιτηθεί για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και της ρευστότητας θα εξαρτηθεί από τις εισροές κεφαλαίων.

Αν και η ανάκαμψη της οικονομίας θα αποτελέσει έναυσμα για επαν-αξιολόγηση της χρηματιστηριακής αγοράς, ο καταλύτης θα είναι η απτή πρόοδος σε δομικές μεταρρυθμίσεις. Οπως σημειώνει η χρηματιστηριακή, οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν underweight ως το Σεπτέμβριο και να αρχίσουν να αυξάνουν σταδιακά την έκθεσή τους στο ΧΑ εάν μειωθεί το πολιτικό ρίσκο.

Οι κορυφαίες επιλογές για τώρα

Οι εταιρίες που αναμένεται να επωφεληθούν από την μεγάλη παρουσία τους εκτός Ελλάδας είναι οι Folli Follie, Motor Oil, Frigoglass, Μυτιληναίος, Aegean, Τιτάν και Σαράντης.

Επίσης, μετοχές με ισχυρό προφίλ ταμειακών ροών, όπως τα Ελληνικά Πετρέλάια, η Jumbo και η Grivalia αναμένεται να επωφεληθούν από μια μείωση στο premium ρίσκου της χώρας. Επίσης, οι περισσότερες από τις ανωτέρω επιχειρήσεις επωφελούνται και από τις χαμηλότερες τιμές πετρελαίου και το ισχνό ευρώ.

Οι μετοχές από... Σεπτέμβριο

Οι ελληνικές επενδυτικές επιλογές αποδίδουν καλύτερα σε πιο μακροπρόθεσμο ορίζοντα, τονίζει η χρηματιστηριακή, προτείνοντας τις μετοχές των τραπεζών αλλά και των ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Τέρνα Ενεργειακή, Ανεμος, ΕΥΔΑΠ και Φουρλή. 

Ωστόσο, η NBG Sec τονίζει ότι θα πρέπει να εξετασθεί πώς θα επηρεάσει η συμφωνία την καταναλωτική συμπεριφορά και πώς θα διαμορφωθούν οι δομές σε μια σειρά κλάδων. Εως τότε, οι επενδύσεις σε αυτούς τους τίτλους θα έχουν περισσότερο χαρακτήρα "πονταρίσματος".

Τράπεζες: Ο μεγάλος χαμένος

Ο τραπεζικός κλάδος είναι ο μεγάλος χαμένος κατά τη διάρκεια της κρίσης, καθώς αντανακλά πλήρως την υποχώρηση της οικονομίας. Από την άλλη, έχουν αναληφθεί σημαντικές πρωτοβουλίες αναδιάρθρωσης, όπως ο εξορθολογισμός κόστους και η συγκέντρωση του κλάδου.

Οι τράπεζες επίσης κατάφεραν να προσελκύσουν ιδιωτικά κεφάλαια, παρά τα ισχνά θεμελιώδη της ελληνικής οικονομίας.

Σε γενικές γραμμές, το υψηλότερο κόστος ρίσκου και οι πιέσεις ρευστότητας στους ισολογισμούς έχουν προκαλέσει ζημιές που θα χρειαστεί πολλά χρόνια και σημαντικές προσπάθειες για να επουλωθούν.

Ο κλάδος έχει περιθώρια ανόδου στο καλό σενάριο, με την Alpha Bank να φαίνεται ως η ορθολογικότερη επιλογή για εφέτος.

 

     

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v