Stop στις συναλλαγές στο ΧΑ από ξένους brokers

Δυο ξένες χρηματιστηριακές σταματούν την ενέργεια αγορών και πωλήσεων στο ΧΑ. Αιτία η ανησυχία για κεφαλαιακούς ελέγχους. Φρένο και από ξένα τμήματα private banking και asset management. Δεν υπάρχει θέμα εκκαθάρισης διευκρινίζει το ΧΑ.

Stop στις συναλλαγές στο ΧΑ από ξένους brokers
Tα πρώτα σοβαρά δείγματα της απομόνωσης με την οποία απειλείται η χώρα στην περίπτωση που συνεχιστεί η καθυστέρηση εξεύρεσης κοινώς αποδεκτής λύσης βιώνει ήδη η χρηματιστηριακή αγορά. Σύμφωνα με πληροφορίες δυο ξένες χρηματιστηριακές που δεν είναι μέλη εξ αποστάσεως ανακοίνωσαν σήμερα στους πελάτες τους ότι διακόπτουν προσωρινά τις συναλλαγές στο ΧΑ.

Δεν θα δέχονται δηλαδή εντολές αγοράς ή πώλησης επί ελληνικών μετοχών.

Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με πελάτες των δυο εταιριών, εξαιτίας της εντεινόμενης ανησυχίας για επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων εντός των προσεχών ημερών και εφόσον δεν υπάρξει σύντομα μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.

Οι ξένες χρηματιστηριακές ανησυχούν για τα νομικά θέματα που ενδέχεται να ανακύψουν από πλευράς πελατών τους, στην περίπτωση που υπάρξει άμεσα απόφαση για ολιγοήμερο κλείσιμο των τραπεζών και επιβολή capital controls.

Αντίστοιχα τμήματα private banking και asset management ελβετικών και γαλλικών τραπεζών ή ΑΕΠΕΥ ενημέρωσαν τους πελάτες τους ότι διακόπτουν τις συναλλαγές επί ελληνικών τίτλων αν δεν λάβουν εγγράφως επιστολή από τον κάθε πελάτη με την οποία θα αποποιείται τους δικαιώματος τυχόν διεκδικήσεων, λόγω αδυναμίας ολοκλήρωσης της εκκαθάρισης ή της ολοσχερούς καταβολής του τιμήματος πώλησης.

Το Euro2day.gr επικοινώνησε με στελέχη του ΧΑ τα οποία διαψεύδουν κατηγορηματικά κάθε ενδεχόμενο προβλημάτων ως προς την εκκαθάριση συναλλαγών, σημειώνοντας ότι αν υφίσταται τέτοιες αποφάσεις χρηματιστηριακών δημιουργούν πρόβλημα εκ του περισσού αυξάνοντας τον θόρυβο, την ώρα που είναι απαραίτητη η επίδειξη ψυχραιμίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v