Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΧΑ: Τι προεξοφλεί η εικόνα στο ταμπλό

Τα επίπεδα κλειδιά για την πορεία του Γενικού Δείκτη και τα πιθανά ενδιάμεσα σημεία με... σημασία. Ποιο σενάριο κερδίζει πόντους. Τι θα μπορούσε να επιφέρει ένα... panic sell. Επανεμφανίστηκε το premium στα παράγωγα για τον FT 25.

ΧΑ: Τι προεξοφλεί η εικόνα στο ταμπλό

Έτοιμη για όλα είναι η αγορά, με τους traders ανά πάσα στιγμή πρόθυμους να ακολουθήσουν την κυρίαρχη κατεύθυνση.

Η διάσπαση όλων των στηρίξεων στην αγορά εξαιτίας των αυξημένων φόβων ρήξης με τους δανειστές την προηγούμενη εβδομάδα, συνεχίστηκε με την εκτόξευση στις 780 μονάδες από τις ενδείξεις για συμφωνία.

Η εικόνα των μετοχών προεξοφλεί πλέον μετάβαση από το καταστροφικό σενάριο σε κάτι καλύτερο, αλλά την τελευταία στιγμή κυριολεκτικά.

Σημείο με ενδιαφέρον αποτελεί το premium που επανεμφανίστηκε στην αγορά των παραγώγων στο συμβόλαιο της υψηλής κεφαλαιοποίησης εξαιτίας των premia στα συμβόλαια των τραπεζικών μετοχών. Μικρά τα discount στις λοιπές μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Αν, ωστόσο οι προσδοκίες διαψευστούν, με τα χρονικά περιθώρια να έχουν στενέψει πλέον, η διαφαινόμενη οριστική ρήξη θα επιφέρει panic sell στην αγορά ενώ πιθανότατα θα προκύψουν και πολιτικές εξελίξεις.

Διάγραμμα Γενικού Δείκτη

Αναφορικά με την τεχνική εικόνα της αγοράς, αν η ανοδική κίνηση δεν ξεπεράσει τα επίπεδα των 825 μονάδων, μπορεί να εξακολουθήσει να αποτελεί διορθωτικό «κομμάτι» της πτωτικής κίνησης ως τις 651 μονάδες.

Τα ενδιάμεσα επίπεδα με σημασία είναι οι 723 μονάδες, οι 750 μονάδες και οι 780 μονάδες, επίπεδο στο οποίο σταμάτησε ο δείκτης στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις. Χαμηλότερα, εφόσον οι δύο πλευρές συνεχίσουν την πολεμική, οι στόχοι βάσει των ημερήσιων διαγραμμάτων τίθενται στις 650 και χαμηλότερα στις 620 μονάδες.

Στο εβδομαδιαίο διάγραμμα, η στήριξη είναι αρκετά χαμηλότερα, στις 605 μονάδες. Το επίπεδο των 620 μονάδων είναι σημαντικό και στο μηνιαίο διάγραμμα. Επειδή ωστόσο η αγορά θα κινηθεί αποκλειστικά με γνώμονα τις πολιτικές εξελίξεις στο θέμα της συμφωνίας, τα επίπεδα τιμών μπορεί να μην έχουν ουσιαστική σημασία αν οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

Η άμεση επιστροφή των τιμών πάνω τις 825 μονάδες επαναφέρει πλήρως τη θετική βραχυπρόθεσμη ματιά στην αγορά, ενώ η μάχη των αγοραστών θα δοθεί στη διάσπαση της ζώνης των τοπικών υψηλών στα επίπεδα 857 μονάδων.

Το διάγραμμα του FTSE 

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που εμφάνισε ελαφρώς καλύτερη εικόνα από τον Γενικό Δείκτη την προηγούμενη εβδομάδα, η επιστροφή στη ζώνη 245-248 μονάδων θα είναι από το κλειδί πριν τις 260 μονάδες. Η διατήρηση γύρω στις 235 μονάδες αποτελεί θετικό σημάδι για την ώρα. Η στήριξη εξακολουθεί να τοποθετείται στα πέριξ των 200 μονάδων και, χαμηλότερα, το επίπεδο-κλειδί είναι οι 190 μονάδες, ενώ το χαμηλό του δείκτη είναι οι 168 μονάδες, που είχαν καταγραφεί στις 4 Ιουνίου του 2012.

Για τον τραπεζικό δείκτη, το πρώτο επίπεδο αντίστασης είναι οι 590 μονάδες και η δυναμική κίνηση πάνω από την περιοχή των 650-655 μονάδων έφερε και short covering. Στη συνέχει, ο δείκτης διατηρείται ανάμεσα σε αυτά τα δύο επίπεδα, ενώ η αντίσταση στις 725-735 μονάδες συνεχίζει να είναι γνώμονας για τη συνέχεια ενώ απαιτεί συμφωνία για να προσεγγιστεί.

Διάγραμμα Τραπεζικού Δείκτη

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v