Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κατάσταση συναγερμού στις αγορές συναλλάγματος

Online πλατφόρμες νομισματικών συναλλαγών αλλάζουν τους όρους των συναλλαγών προκειμένου να προστατευθούν τόσο οι ίδιες όσο και οι επενδυτές από τις αναμενόμενες αυριανές αναταράξεις στις αγορές.

Κατάσταση συναγερμού στις αγορές συναλλάγματος

Για ακραίες κινήσεις στην αγορά λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα ετοιμάζονται οι online πλατφόρμες νομισματικών συναλλαγών και για τον λόγο αυτό επιβάλουν υψηλότερα margins σε μεγάλο μέρος των συναλλαγών σε ευρώ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αποτρέπουν τους traders από το να λάβουν νέες κερδοσκοπικές θέσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, οι πλατφόρμες FXPro, Mayzus, Alpari και FXCM είναι μεταξύ αυτών που αυστηροποιούν τους όρους των διαπραγματεύσεων σε μια αγορά που θεωρητικά κάνει συναλλαγές όλη την ημέρα, κάθε μέρα, όμως λογικά θα πρέπει να δει αύξηση των όγκων μόνο όταν επιστρέψουν στα γραφεία τους οι ασιάτες επενδυτές και traders την Κυριακή το βράδυ.

«Αναλόγως της σοβαρότητας των συνθηκών στην αγορά το βράδυ της Κυριακής/πρωί Δευτέρας, έχουμε το δικαίωμα να περιορίσουμε τις συναλλαγές σε ευρώ στο κλείσιμο υφιστάμενων θέσεων μόνο», αναφέρει σε ανακοίνωση στην ιστοσελίδα της η FXPro.

Η νευρικότητα αναφορικά με την Ελλάδα έρχεται μετά από μια ευρεία επανεκτίμηση των ρίσκων που έκαναν φέτος οι άλλοι μεγάλοι παίκτες μιας αγοράς που δίνει τη δυνατότητα σε απλούς πολίτες να βάλουν στοιχήματα υψηλής μόχλευσης σε κινήσεις σε διάφορα νομίσματα απλώς και μόνο μέσω εγγραφής τους σε ιστοσελίδες.

Αρκετοί μεγάλοι παίκτες της συγκεκριμένης αγοράς, συμπεριλαμβανομένων των FXCM, IG Index και Saxo Bank, έχασαν εκατομμύρια μέσα στην δεκάλεπτη εκτίναξη του ελβετικού φράγκου στις 15 Ιανουαρίου. Μεμονωμένοι επενδυτές που επλήγησαν από το περιστατικό αυτό, έχουν ήδη κινηθεί δικαστικά εναντίων ορισμένων πλατφορμών καθώς και αυτοί υπέστησαν απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων.

Εκπρόσωποι της IG και της Saxo δεν έχουν σχολιάσει ακόμα τις προετοιμασίες για τις συναλλαγές της Δευτέρας.

Η ιστοσελίδα financemagnates.com κάνει λόγο για αυξήσεις στις απαιτήσεις της FXCM για τα margins επί των ισοτιμιών του ευρώ έναντι άλλων μεγάλων νομισμάτων, ενώ αναφέρει πως και η Alpari την περασμένη εβδομάδα προειδοποίησε τους πελάτες της ότι μπορεί να υπάρξουν αλλαγές στους όρους των συναλλαγών στα trades ευρώ-γεν και ευρώ-δολαρίου, λόγω πιθανών αναταράξεων στην αγορά.

Αναταράξεις βλέπει η Deutsche Bank

Σημειώνεται ότι χθες, υψηλόβαθμο στέλεχος της Deutsche Bank, δήλωσε πως η τροπή που έχουν λάβει τα γεγονότα στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα αρνητική για τις αγορές, σημειώνοντας πως «το ερώτημα για την συμμετοχή της Ελλάδας στο ευρώ είναι και επισήμως ανοικτό», προσθέτει.

Από την προηγούμενη εβδομάδα ξένοι επενδυτικό κολοσσοί είχαν προειδοποιήσει ότι αν δεν υπάρχει deal τότε ίσως επιβληθούν κεφαλαιακοί έλεγχοι. Ωστόσο αυτές οι προειδοποιήσεις δεν διεύρυναν σημαντικά τα spreads των ομολόγων του νότου.

Η απόδοση του ισπανικού 10ετούς επί παραδείγματι υποχώρησε κατά 0,16% την προηγούμενη εβδομάδα.
Ωστόσο, η απόφαση για δημοψήφισμα μπορεί να καταστήσει τα ομόλογα του ευρωνότου λιγότερο ελκυστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v