Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διχασμένοι οι αναλυτές για το «Greek effect»

Ορισμένοι αναλυτές εκτιμούν πως μετά το αρχικό sell-off θα επανέλθει η ηρεμία στις αγορές, ενώ άλλοι προειδοποιούν πως υπάρχει υπερβολικά μεγάλος εφησυχασμός για τον κίνδυνο Grexit.

Διχασμένοι οι αναλυτές για το «Greek effect»

Οι αγορές έχουν ήδη ανακάμψει από τα χαμηλά τους και, αν και είναι πολύ νωρίς να πούμε ότι τα χειρότερα έχουν περάσει, υπάρχει λόγος για αισιοδοξία, σχολιάζει ο στρατηγικός αναλυτής της Standard Bank, Δημήτριος Ευσταθίου. «H Ελλάδα εξακολουθεί να βρίσκεται στην ευρωζώνή και θα παραμείνει εκεί, καθώς το αποτέλεσμα το δημοψηφίσματος πιθανότατα θα είναι υπέρ του ευρώ. Τα capital controls και οι κλειστές τράπεζες αγοράζουν λίγο χρόνο για την Ελλάδα».

Αν γίνει ξεκάθαρο πως η νομισματική ένωση δεν είναι μια μη αναστρέψιμη επιλογή, «τα προβλήματα μιας μεμονωμένης χώρας θα αυξηθούν», σύμφωνα με τον οικονομολόγο του Πανεπιστημίου του Σικάγο, Luigi Zingales, ο οποίος «χτυπά καμπανάκι» για την Ιταλία. Όπως λέει, μια μετάδοση στην Ιταλία θα ήταν είτε ψυχολογική ή θα βασίζονταν σε ρυθμιστικά ζητήματα. Στην περίπτωση ελληνικής χρεοκοπίας, λέει, θα είναι βασικό να γίνει κατανοητό «αν η Γερμανία είναι διαθέσιμη να χορηγήσει πίστωση χωρίς όρους και στην Ιταλία. Αν όχι, τότε θα είμαστε σε κίνδυνο».

Η αγορά φαίνεται υπερβολικά εφησυχασμένη για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ακόμα και μετά το βαρύ selloff στα ευρωπαϊκά ομόλογα νωρίτερα σήμερα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της BlueBay Asset Management, Mark Dowding.

Η επίπτωση της ελληνικής κρίσης θα μπορούσε να είναι «σχετικά περιορισμένη» σύμφωνα με αναλυτές της Societe Generale, εν μέρει λόγω του ότι η ικανότητα των ευρωπαίων ηγετών να διαχειριστούν την αγορά κατά τη διάρκεια πολιτικών κρίσεων έχει βελτιωθεί σημαντικά από το 2010. Ωστόσο, η Societe Generale συστήνει στους πελάτες της να αποφύγουν την Ισπανία καθώς αν και «οι γενικότερες επιπτώσεις μετάδοσης θα είναι περιορισμένες, οι ισπανικοί τίτλοι θα μπορούσαν να πληγούν από πολιτικά ρίσκα που εγείρει το κόμμα Podemos εν όψει των εκλογών της 20ης Δεκεμβρίου».

«Ορισμένοι λένε πως η αγορά θα μπορούσε να πιέσει την ευρωζώνη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», λέει ο chief credit strategist της LNG Capital, Gary Jenkins. «Ωστόσο, η διαπραγμάτευση μιας ημέρας δεν συνιστά κρίση. Για να υπάρξει πραγματική πίεση προς την ευρωζώνη, το selloff θα πρέπει να είναι σημαντικό και παρατεταμένο».

Η «τελευταία κλιμάκωση του ελληνικού δράματος είναι ξεκάθαρα πιθανό να οδηγήσει αρχικά σε σπασμωδικές πωλήσεις», σύμφωνα με την JP Morgan, όμως υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που θα περιορίσουν τη ζημιά. Η ΕΚΤ «έχει αφήσει να εννοηθεί ότι θα ενεργήσει για να αντιμετωπίσει την όποια μετάδοση» και οι αντιδράσεις της πιθανότατα «θα είναι γρήγορες». Η επενδυτική τράπεζα λέει πως βασικό της σενάριο είναι το «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, «κάτι που μπορεί να βοηθηθεί από την αυξανόμενη πίεση αυτής της εβδομάδας».

Από την πλευρά της, η UBS λέει πως οι επενδυτές «θα πρέπει να δουν το sell-off στις ευρωπαϊκές μετοχές λόγω του ελληνικού δημοψηφίσματος ως ευκαιρία αγοράς». Η τράπεζα εκτιμά πως θα υπάρξει ανάκαμψη των μετοχών, δεδομένου ότι η ΕΚΤ διαθέτει και τα εργαλεία και την αποφασιστικότητα να αποκαταστήσει την ηρεμία στις αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v