Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Φωτιά» σε μερίσματα-επιστροφές κεφαλαίου από τα capital controls

Φρένο στα σχέδια διανομής μερίσματος από πολλές εισηγμένες λόγω των περιορισμών κεφαλαίων. Και δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο η λίστα με τις εταιρίες που το... ξανασκέφτονται να μεγαλώσει μέσα στις επόμενες μέρες.

«Φωτιά» σε μερίσματα-επιστροφές κεφαλαίου από τα capital controls

Η... τραπεζική αργία και οι κεφαλαιακοί έλεγχοι που επιβλήθηκαν τη Δευτέρα επηρέασαν αναμφίβολα και την πρόθεση αρκετών εισηγμένων εταιρειών να διανείμουν χρήματα στους μετόχους τους.

Όχι μόνο γιατί οι επιχειρήσεις έχουν πλέον μεγαλύτερη ανάγκη ρευστότητας σε σχέση με το παρελθόν, αλλά και γιατί οι μέτοχοι δεν θα μπορέσουν να εισπράξουν το σύνολο του ποσού, καθώς αυτό θα πιστωθεί στον τραπεζικό τους λογαριασμό.

Για παράδειγμα, λόγω της τραπεζικής αργίας αναβλήθηκε η καταβολή του μερίσματος της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ (αποφασίστηκε στη γενική συνέλευση της 19ης Ιουνίου).

Αντίστοιχη εξέλιξη είχαμε και στον ΟΤΕ, με τον οργανισμό να δηλώνει ότι θα εκδώσει νεότερη ανακοίνωση για την ημερομηνία καταβολής του μερίσματος μετά τη λήξη των περιορισμών.

Επίσης, ο βασικός μέτοχος της ΕΛΤΡΑΚ ζήτησε στη χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας την αναβολή της συζήτησης για το ζήτημα της διανομής των κερδών (το ΔΣ είχε αρχικά προτείνει 0,1 ευρώ ανά μετοχή).

Ανάλογη εξέλιξη είχαμε και στην Ικτίνος Μάρμαρα, όπου το θέμα του μερίσματος αποφασίστηκε να συζητηθεί σε κάποια μελλοντική ημερομηνία.

«Ιδια γεύση» και για την Epsilon Net, η γενική συνέλευση της οποίας (30/6) δεν ενέκρινε την επιστροφή κεφαλαίου που είχε προτείνει το διοικητικό συμβούλιο.  

Οι Μύλοι Κεπενού ανακοίνωσαν ότι η καταβολή του μερίσματος θα πραγματοποιηθεί μετά την λήξη της τραπεζικής αργίας. 

Επίσης, «στον αέρα» βρίσκεται και η προταθείσα επιστροφή κεφαλαίου 0,04 ευρώ της ΕΚΤΕΡ, καθώς το θέμα ήταν να συζητηθεί στην τακτική γενική συνέλευση της 26ης Ιουνίου, ωστόσο η ψήφιση αναβλήθηκε λόγω ελλείψεως της απαιτούμενης εκ του νόμου ελάχιστης απαρτίας.

Έτσι λοιπόν, μένει να δούμε αν τελικά το ΔΣ της εταιρείας επιμείνει στη διανομή των 0,04 ευρώ και κατά την επαναληπτική γενική συνέλευση.

Δεν πρέπει να θεωρείται απίθανο η παραπάνω λίστα να μεγαλώσει μέσα στις επόμενες μέρες.

Στον αντίποδα, η χθεσινή τακτική γενική συνέλευση της Ζάμπα αποφάσισε τη διανομή μερίσματος 2 ευρώ ανά μετοχή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v