Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εισηγμένες: Τα πέντε στοιχήματα των... capital controls

Πού θα επικεντρώσουν το ενδιαφέρον τους οι επενδυτές για να αξιολογήσουν τις εισηγμένες εταιρείες την επόμενη μέρα μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Ποιες πλήττονται περισσότερο και ποιες μπορούν να ποντάρουν σε μακροπρόθεσμα οφέλη.

Εισηγμένες: Τα πέντε στοιχήματα των... capital controls

Μπορεί βέβαια το Χρηματιστήριο της Αθήνας να παραμένει κλειστό και κανείς να μην είναι σε θέση να μας διαβεβαιώσει για το πότε θα λειτουργήσει εκ νέου, ωστόσο οι επενδυτές καλούνται να εξετάσουν από τώρα την «επόμενη μέρα» των εισηγμένων εταιρειών, μετά την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων και το κλείσιμο των τραπεζών.

Όσο και αν το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής θα μπορέσει να περιορίσει το βαθμό αβεβαιότητας που υπάρχει για την ελληνική οικονομία, σχεδόν όλοι οι παράγοντες της αγοράς συμφωνούν στο ότι:

• Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να παραμένουν κλειστές και μετά την προσεχή Δευτέρα.

• Ήδη έχει προκληθεί σημαντική ζημιά σε πολλούς καυτούς κλάδους της οικονομίας, μεταξύ των οποίων ο τουρισμός και το εμπόριο.

• Τα σκληρά δημοσιονομικά μέτρα που (σε κάθε περίπτωση και ανεξαρτήτως αποτελέσματος στο δημοψήφισμα) θα ληφθούν, θα επηρεάσουν αρνητικά το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και τα αποτελέσματα των περισσότερων εισηγμένων εταιρειών.

Μέσα σ' αυτό το περιβάλλον, δεν είναι λίγες οι εταιρείες που ανακάλεσαν τις αρχικές τους προθέσεις για διανομές μερισμάτων και επιστροφές κεφαλαίου, προκειμένου να αποφευχθούν εκροές κεφαλαίων που πολύ πιθανόν να χρειαστούν στο μέλλον.

Πέραν αυτού, οι «άγνωστοι» των επόμενων ημερών και εβδομάδων, είναι:

Πρώτον, οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου, καθώς ζητούμενο αποτελεί το μέγεθος της βλάβης που θα υποστεί ο εγχώριος χρηματοπιστωτικός τομέας μέσα στο περιβάλλον των capital controls.

Ήδη, η ρευστότητα των τραπεζών είναι περιορισμένη, το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων ανερχόμενο και τέλος, σύμφωνα με τον Κύπριο υπουργό Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη: α) τα αποθέματα για περαιτέρω αύξηση του ELA έχουν περιοριστεί δραστικά και β) είναι αναγκαία μια νέα επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών (διάχυση ποσοστού για τους σημερινούς μετόχους).

Δεύτερον, οι εξαγωγικές εταιρείες που θα φανεί στην πράξη το πόσο γερή αμυντική συμπεριφορά θα επιδείξουν δρώντας μέσα σε ένα τόσο αβέβαιο οικονομικό περιβάλλον. Οικονομικός διευθυντής εξαγωγικής εταιρείας δήλωσε στο Euro2day.gr πως αν συνεχιστεί η τρέχουσα κατάσταση, τότε είναι θέμα λίγων εβδομάδων, η εταιρεία του να διακόψει την παραγωγική της δραστηριότητα, λόγω της αδυναμίας της να προμηθευτεί πρώτες ύλες από το εξωτερικό. Είναι προφανές επίσης, πως δύσκολα οι εξαγωγικές εταιρείες θα εισπράξουν τους αμέσως επόμενους μήνες από το ελληνικό δημόσιο το οφειλόμενο ΦΠΑ, διογκώνοντας έτσι το ήδη υπάρχον πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η αγορά.

Τρίτον, οι εταιρείες που προσφέρουν προϊόντα και υπηρεσίες στον ελληνικό δημόσιο τομέα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται: α) εταιρείες του κατασκευαστικού κλάδου (πολλά εργοτάξια έχουν σταματήσει και πολλά άλλα υπολειτουργούν) β) ;oμιλοι πληροφορικής γ) ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα δ) προμηθευτές νοσοκομείων (π.χ. Medicon Hellas), οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις εταιρείες αυτές, οι αναθέσεις νέων εργασιών δεν έχουν προχωρήσει τουλάχιστον από την αρχή του έτους, ενώ η αδυναμία του ελληνικού δημοσίου να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, έχει μεταφέρει το πρόβλημα ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Το ζητούμενο για τις επιχειρήσεις αυτές είναι το μέγεθος των μέχρι τώρα απωλειών, ο χρόνος που θα απαιτηθεί προκειμένου το δημόσιο να σταθεί και πάλι στα πόδια του, καθώς και ο κίνδυνος από την έκδοση IOUs, ή γενικότερα από την επιστροφή της χώρας στη δραχμή.

Τέταρτο, σε περίπτωση που συνεχιστεί η τρέχουσα αβεβαιότητα, θα συμβούν μεγάλες ανακατατάξεις μεριδίων αγοράς, με νικήτριες τις εταιρείες που διαθέτουν ισχυρότερους ισολογισμούς, είναι καλά πλασαρισμένες στην αγορά και έχουν κατατεθειμένα σημαντικά ποσά στο εξωτερικό, προκειμένου να συνεχίσουν απρόσκοπτα τις εργασίες τους. Αν και όλες οι επιχειρήσεις θα πληγούν αρχικά σε περίπτωση αρνητικών εξελίξεων στα μακροοικονομικά θέματα της χώρας, οι «πρωταθλητές» της επόμενης μέρας θα κυριαρχήσουν στην αγορά και θα μπορέσουν ενδεχομένως να προσφέρουν σημαντικές αποδόσεις σε μακροπρόθεσμη βάση.

Τέλος, αυτό που θα διαπιστωθεί στην πράξη είναι οι πραγματικές άμυνες και τα «plan B» που διαθέτουν αρκετές εταιρείες που βρίσκονται στη... μέση της καταιγίδας, όπως αυτές για παράδειγμα που προσφέρουν προϊόντα «πολυτελείας», ή έστω προϊόντα σημαντικής εισοδηματικής ελαστικότητας (διαρκή καταναλωτικά προϊόντα, εμπόριο ειδών που δεν θεωρούνται πρώτης ανάγκης).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v