Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αμοιβαία Κεφάλαια: Η «επόμενη μέρα» μετά το... κλείσιμο των τραπεζών

Πώς επηρεάζονται οι επενδυτές που έχουν τοποθετηθεί σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων από τους κεφαλαιακούς ελέγχους και το κλείσιμο των τραπεζών. Πλεονεκτούν έναντι των καταθέσεων, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Εξωτερικού.

Αμοιβαία Κεφάλαια: Η «επόμενη μέρα» μετά το... κλείσιμο των τραπεζών

Σαφώς αρνητικές ήταν οι επιπτώσεις της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων και του κλεισίματος των τραπεζών -μεταξύ πολλών άλλων- και στην εγχώρια αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων.

Έτσι, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα:

• Κανείς επενδυτής δεν μπορεί αυτή την περίοδο να επενδύσει σε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων, είτε αυτά είναι του Εσωτερικού (τοποθετούνται σε ελληνικά περιουσιακά στοιχεία) είτε του Εξωτερικού (εστιάζουν σε περιουσιακά στοιχεία άλλων χωρών).

• Απαγορεύεται η πώληση (διάθεση) μεριδίων αμοιβαίων κεφαλαίων (Εσωτερικού και Εξωτερικού).

• Οι διαχειριστές των Α/Κ Εσωτερικού δεν μπορούν να προβούν σε οποιεσδήποτε αγοραπωλησίες περιουσιακών στοιχείων που έχει στην κατοχή του το Α/Κ.

• Οι διαχειριστές των Α/Κ Εξωτερικού δεν επιτρέπεται να αγοράσουν μετοχές, ομόλογα και άλλους διεθνείς τίτλους για λογαριασμό του Α/Κ.

• Οι καθαρές τιμές των μεριδίων των Α/Κ Εξωτερικού μεταβάλλονται κανονικά σε ημερήσια βάση μέσα από τις διαφοροποιήσεις τιμών στα περιουσιακά στοιχεία που κατέχουν.

• Οι καθαρές τιμές των μεριδίων των Α/Κ Εσωτερικού επηρεάζονται από το γεγονός ότι οι όποιες ελληνικές μετοχές διαθέτουν έχουν σταματήσει να διαπραγματεύονται, καθώς η λειτουργία του Χρηματιστηρίου της Αθήνας είναι συνυφασμένη με τη λειτουργία των ελληνικών τραπεζών.

Είναι προφανές, ότι η εγχώρια αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων είναι σήμερα παγωμένη, μετά την αυξημένη ζήτηση που υπήρξε από την αρχή του έτους για Α/Κ Εξωτερικού (κυρίως Διαχείρισης Διαθεσίμων σε ευρώ), από πελάτες που ήθελαν να αμυνθούν έναντι του κινδύνου εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και έναντι της πιθανότητας κουρέματος των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες.

Η ουσία είναι πως τα αμοιβαία κεφάλαια είναι επενδυτικά προϊόντα και έτσι δεν μπορούν να κουρευτούν και κάτω από αυτές τις συνθήκες πλεονεκτούν έναντι άλλων επενδυτικών επιλογών.

Έτσι, τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων Εξωτερικού υπερέχουν έναντι των καταθέσεων σε ελληνικές τράπεζες, σε περίπτωση που: α) αποφασιστεί κούρεμα στις ελληνικές καταθέσεις β) η χώρα αποχωρήσει από την Ευρωζώνη.

Πώς θα εξελιχθούν όμως τα πράγματα στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων, όταν οι τράπεζες ανοίξουν και πάλι, έστω και με ορισμένους κεφαλαιακούς περιορισμούς; Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το βασικότερο σενάριο είναι το παρακάτω:

Πρώτον, θα συνεχιστεί η απαγόρευση αγοράς από τους επενδυτές νέων μεριδίων Α/Κ Εξωτερικού.

Δεύτερον, πιθανολογείται μια αυξημένη τάση για ρευστοποίηση μεριδίων Α/Κ Εσωτερικού, λόγω της προσπάθειας απεγκλωβισμού από τον ελληνικό κίνδυνο.

Τρίτον, ενδέχεται να δούμε αρκετές πωλήσεις μεριδίων Α/Κ Εξωτερικού από επενδυτές που θα θελήσουν να αποκτήσουν ρευστότητα.

Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν από το επενδυτικό κλίμα που θα έχει δημιουργηθεί μέχρι εκείνη την ημέρα.

Για παράδειγμα, αν έχει μεσολαβήσει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαίων πιστωτών της και αν έχει διαμορφωθεί μια εικόνα σταθεροποίησης της κατάστασης, τότε τα Μετοχικά και τα Ομολογιακά Α/Κ Εσωτερικού πιθανόν να μην ξεκινήσουν με αρνητικό πρόσημο (ή έστω να ξεκινήσουν με μικρές απώλειες) κατά την πρώτη ημέρα ουσιαστικής επαναλειτουργίας της αγοράς.

Σε αντίθετη περίπτωση, η πτώση της καθαρής τους τιμής θα είναι μεγαλύτερη.

Πάντως, πολλοί από τους αναλυτές προσπαθώντας να εκτιμήσουν το πόσο θα είχε μεταβληθεί ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ αν το χρηματιστήριο λειτουργούσε, παρακολουθούν με ενδιαφέρον τις διακυμάνσεις του αμερικανικού πιστοποιητικού (ADR) της Εθνικής Τράπεζας, το οποίο μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος ξεκίνησε έντονα πτωτικά, στη συνέχεια ανέκαμψε κατακόρυφα και χθες βρισκόταν ελαφρά χαμηλότερα από την τιμή που είχε πριν την ανακοίνωση του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

Πάντως, η μέχρι σήμερα πορεία του ADR της Εθνικής Τράπεζας περισσότερο έχει μπερδέψει τους παράγοντες της αγοράς, παρά τους έχει διαφωτίσει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v