Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετατίθεται το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

Πιθανό το άνοιγμα του ΧΑ από Τετάρτη καθώς οι ελληνικές αρχές τελούν εν αναμονή απάντησης από την ΕΚΤ. Τα δύο σενάρια για τη λειτουργία, οι εκτιμήσεις για εκροές και οι περιορισμοί για τους Ελληνες επενδυτές. Έτοιμες οι υπουργικές αποφάσεις και τα συστήματα.

Μετατίθεται το άνοιγμα του Χρηματιστηρίου

Συνεχίζεται το σίριαλ της επαναλειτουργίας του ΧΑ, καθώς μέχρι αυτήν την ώρα δεν είναι γνωστό:

• Ούτε το πότε θα γίνει αυτή - πιθανότερες ημέρες η προσεχής Τετάρτη ή Πέμπτη (29 και 30 Ιουλίου, αντίστοιχα).

• Ούτε και το πλαίσιο με το οποίο θα ανοίξει η χρηματιστηριακή αγορά!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει αποστείλει νέο αίτημα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στο οποίο αναλύεται με ακόμη πιο εμπεριστατωμένο τρόπο, η εκτίμηση πως σε περίπτωση ελεύθερης χρήσης των ελληνικών καταθέσεων για αγορές τίτλων, το ποσό εκροής καταθέσεων προς το εξωτερικό θα είναι τελικά αμελητέο.

Βασική επιδίωξη (Plan A) των ελληνικών αρχών είναι να ανοίξει η αγορά με ίδιους όρους τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους επενδυτές, με τη διαφορά ότι οι Έλληνες δεν θα μπορούν να αποσύρουν τα χρήματά τους από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.

Αν ωστόσο η ΕΚΤ απορρίψει το ελληνικό αίτημα, τότε το ΧΑ θα ξεκινήσει χωρίς τη δυνατότητα των Ελλήνων επενδυτών να χρησιμοποιούν για αγορές «παλιό χρήμα», γεγονός στο οποίο αντιδρά έντονα η εγχώρια επενδυτική κοινότητα (Plan B).

Στο Plan Β περιλαμβάνεται, κατά πληροφορίες, και η δυνατότητα χρήσης πιστωτικών υπολοίπων σε ΑΧΕΠΕΥ από Ελληνες. 

Ανάλογα λοιπόν με το χρόνο και το περιεχόμενο της απάντησης της ΕΚΤ, το ΧΑ αναμένεται να ανοίξει είτε την Τετάρτη, είτε την Πέμπτη (με πλήρες ωράριο), χωρίς να γνωρίζουμε από τώρα αν τελικά θα επιτρέπεται στους Έλληνες επενδυτές να χρησιμοποιούν τις καταθέσεις τους για να αγοράζουν μετοχές.

Πάντως, από τη στιγμή που θα δοθεί η απάντηση της ΕΚΤ, ο απαιτούμενος χρόνος για τη σύνταξη της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου αναμένεται να είναι περιορισμένος, αφού έχουν ήδη γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες και για τα δύο σενάρια.

Στην περίπτωση πάντως που απαγορευτεί στους Έλληνες επενδυτές η αγορά τίτλων με «παλιό χρήμα», τότε θα απαιτηθεί κάποια προεργασία από τα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών, εμπόδιο όμως που σύμφωνα με κύκλους της αγοράς φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v