Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πράσινο φως» από ΕΚΤ για λειτουργία του ΧΑ με περιορισμούς

Τη λειτουργία του Χρηματιστηρίου με... capital controls για τους εγχώριους επενδυτές προκρίνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Πιθανότερη ημέρα για την επανεκκίνηση η Πέμπτη. Τι προβλέπει το Plan Β με το οποίο ανοίγει η αγορά. Εν αναμονή της υπουργικής απόφασης.

«Πράσινο φως» από ΕΚΤ για λειτουργία του ΧΑ με περιορισμούς

Πράσινο φως στο Plan B που κατέθεσε τη Δευτέρα η Αθήνα για την επαναλειτουργία του Χρηματιστηρίου έδωσε πριν από λίγα λεπτά, σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. 

Αναμένεται επίσημη ανακοίνωση από την Τράπεζα της Ελλάδος και έκδοση υπουργικής απόφασης με βάση τα προβλεπόμενα στο Plan B, προκειμένου να οριστεί η ημέρα όπου θα ξεκινήσουν εκ νέου οι χρηματιστηριακές συναλλαγές. Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η Πέμπτη δείχνει ως η πιθανότερη ημέρα επανεκκίνησης των συναλλαγών.

Στο Plan Β της ελληνικής αγοράς περιλαμβάνονται οι ελεύθερες συναλλαγές για τους ξένους επενδυτές, ενώ οι εγχώριοι επενδυτές δε θα έχουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν για αγορές «παλιό χρήμα», γεγονός στο οποίο αντιδρά έντονα η εγχώρια επενδυτική κοινότητα.

Στο ίδιο σχέδιο περιλαμβάνεται, κατά πληροφορίες, και η δυνατότητα χρήσης πιστωτικών υπολοίπων σε ΑΧΕΠΕΥ από Ελληνες.

Σημειώνεται ότι ο απαιτούμενος χρόνος για την έκδοση της υπουργικής απόφασης αναμένεται να είναι περιορισμένος, αφού έχουν ήδη γίνει προπαρασκευαστικές εργασίες και για τα δύο σενάρια.

Ωστόσο, η απαγόρευση στους Έλληνες επενδυτές της αγοράς τίτλων με «παλιό χρήμα» απαιτεί κάποια προεργασία από τα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών, εμπόδιο όμως που σύμφωνα με κύκλους της αγοράς φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v