Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μποτόπουλος: Από Δευτέρα ανοίγει το Χρηματιστήριο

Ολα δείχνουν ότι η αγορά θα ανοίξει τη Δευτέρα, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Προϋπόθεση η υπογραφή της υπουργικής απόφασης. Δοκιμαστικά στα μηχανογραφικά των τραπεζών για την υποστήριξη των capital controls στους Έλληνες.

Μποτόπουλος: Από Δευτέρα ανοίγει το Χρηματιστήριο

Ολα δείχνουν ότι η αγορά θα ανοίξει τη Δευτέρα, υπογράμμισε ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστας Μποτόπουλος, σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ την Τετάρτη το βράδυ.

Μεγάλη προϋπόθεση, υπογράμμισε, είναι η υπογραφή της σχετικής υπουργικής απόφασης, που αποτελεί την κοινή πρόταση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και της Τράπεζας της Ελλάδος.   

Με δεδομένους τους περιορισμούς που περιλαμβάνει το Plan B, χρειάζεται να γίνουν μηχανογραφικές αλλαγές στα συστήματα των τραπεζών.

Σε συνεννόηση που κάναμε σήμερα (Τετάρτη) με όλες τις τράπεζες, χρειαζόμαστε πολύ λίγες μέρες ακόμη, και το Σαββατοκύριακο, για να γίνουν τα απαραίτητα δοκιμαστικά, υπογράμμισε.   

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Χ.Α. Αλεξάνδρα Γρίσπου επιβεβαίωσε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα ανοίξει την Πέμπτη ενώ δύσκολα θα ανοίξει και την Παρασκευή.

Οπως ανέφερε, το άνοιγμα του Χ.Α. δεν είναι εφικτό λόγω τεχνικών προβλημάτων στις τράπεζες, όσον αφορά την υποστήριξη των κεφαλαιακών περιορισμών που επιβάλλονται για Έλληνες επενδυτές.

Πυρετός διαβουλεύσεων

Από το πρωί της Τετάρτης υπήρξε μπαράζ διαβουλεύσεων για το άνοιγμα της αγοράς. Υπήρξε μια σύσκεψη των IT managers των τραπεζών όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες διαμήνυσαν ότι θα χρειαστούν 10 μέρες για να προσαρμοστούν τα μηχανογραφικά συστήματα των τραπεζών στη λειτουργία υπό capital controls για τους Ελληνες επενδυτές.

Αργότερα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη του επικεφαλής της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Κώστα Μποτόπουλο και τραπεζίτες, σε μια προσπάθεια να βρεθούν λύσεις για το άνοιγμα της αγοράς το συντομότερο δυνατό. Κάποιες πληροφορίες κάνουν λόγο για άνοιγμα της αγοράς τη Δευτέρα.

Η διαδικασία

Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία παραμένει ίδια και πιθανώς να μεταφερθεί ελαφρώς χρονικά μέσα στην ημέρα:

- Υπουργική απόφαση.
- Συνεδρίαση Διοικούσας Επιτροπής Χ.Α. με θέμα αίτημα προς την ΕΚ για επαναλειτουργία της αγοράς.
- Συνεδρίαση ΔΣ Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να λάβει τέτοια απόφαση, ορίζοντας ταυτόχρονα και την ημέρα επανέναρξης των χρηματιστηριακών συναλλαγών.

Τα στοιχεία παραμένουν έως τώρα ίδια: Κατ' αρχάς -επί των αρχών- πράσινο φως από την ΕΚΤ για το δεύτερο σχέδιο που παρουσίασε η ελληνική πλευρά, σύμφωνα με το οποίο, οι ξένοι επενδυτές πραγματοποιούν ελεύθερα συναλλαγές και μπορούν να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό, οι Ελληνες επενδυτές μπορούν να προβαίνουν σε αγορές τίτλων κάνοντας χρήση μετρητών ή εμβασμάτων από το εξωτερικό.

Στο τελευταίο κείμενο που... μεταφέρθηκε στο υπουργείο για τη σύνταξη της υπουργικής απόφασης, περιλαμβανόταν η δυνατότητα για τους Ελληνες επενδυτές να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που διαθέτουν στα πιστωτικά τους υπόλοιπα.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v