Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγοράστε ελληνικά ομόλογα λένε RBS και Credit Suisse

Ορισμένες ξένες τράπεζες συνιστούν στους πελάτες τους να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα, θεωρώντας πως αν αρχίσει η ΕΚΤ να αγοράζει ελληνικούς τίτλους στο πλαίσιο του QE, οι τιμές τους θα αυξηθούν.

Αγοράστε ελληνικά ομόλογα λένε RBS και Credit Suisse

Μόλις δυο εβδομάδες αφότου «γλίτωσε» από το Grexit, ορισμένοι τραπεζίτες ενθαρρύνουν τους επενδυτές να επιστρέψουν στην αγορά ελληνικών ομολόγων, σύμφωνα με το Reuters.

Παρά το ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ερωτήματα ως προς το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να τηρήσει τους όρους του νέου προγράμματος διάσωσης το οποίο διαπραγματεύεται, ή αν θα επιστρέψει στις κάλπες εντός του έτους, οι αγορές έχουν ανασάνει με ανακούφιση.

Το κόστος του διετούς δανεισμού έχει μειωθεί στο μισό από την κορυφή του 58% αυτόν τον μήνα, ωστόσο τα επιτόκια παραμένουν στα ύψη, ένδειξη ότι οι επενδυτές φοβούνται πως μπορεί να βρίσκεται στα χαρτιά μια χρεοκοπία της χώρας.

Ορισμένες τράπεζες βλέπουν τώρα ευκαιρία για τους πελάτες τους.

Η RBS συνιστά αγορά πενταετών ελληνικών ομολόγων, με την προσδοκία ότι η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσής της, κάτι που θα εξαρτηθεί όμως από το αν η Αθήνα θα υπογράψει τελικά νέο πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με τους αναλυτές της RBS, η συμπερίληψη των ελληνικών ομολόγων στο QE θα έδινε σημαντική ώθηση στην αγορά και πιθανότατα θα οδηγούσε σε επιθετική σύσφιγξη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Αν και η τράπεζα αναγνωρίζει πως οι αγορές ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ μπορεί να διαρκέσουν μόνο δυο μήνες λόγω των περιορισμών της Τράπεζας, εκτιμά πως η τιμή θα μπορούσε να κάνει ράλι στα 80 σεντς από 68 σεντς προηγουμένως, λόγω της επίπτωση των αγορών της ΕΚΤ.

Αγορά ελληνικών ομολόγων αν πέσουν οι τιμές συνιστά και η Credit Suisse, τονίζοντας την αποφασιστικότητα των Ευρωπαίων νομοθετών να μην διαλυθεί η ευρωζώνη.

«Αν οι τιμές πέσουν σημαντικά, τότε θα αγοράζαμε ελληνικά ομόλογα διότι στο τέλος όταν οι πιέσεις είναι πραγματικά αυξημένες κάθε παίκτης έχει κίνητρο και πάλι να φέρει μια λύση που αποτρέπει το χειρότερο αποτέλεσμα», σχολιάζει ο αναλυτής της Credit Suisse, Christian Schwarz.

Ωστόσο, άλλοι αποτρέπουν τους επενδυτές από την ελληνική αγορά ομολόγων, υπό τον φόβο ενός νέου κεφαλαίου στην ελληνική κρίση. «Ασχέτως του τι θα συμβεί με το QE, θα εξακολουθήσει να είναι άκρως πολιτικό το ζήτημα, και γι' αυτό αποφεύγουμε να δώσουμε ξεκάθαρες εμπορικές συστάσεις υπέρ της Ελλάδας», ανέφερε ο Abhishek Singhania της Deutsche Bank.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v