Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και επίσημα τη Δευτέρα η «πρεμιέρα» για το ΧΑ

Τη Δευτέρα ανοίγει εκ νέου το Χρηματιστήριο, μετά την έκδοση υπουργικής απόφασης με τους περιορισμούς που επιβάλλονται στους εγχώριους επενδυτές. Κανονικά στο +30% και -30% τα όρια διακύμανσης. Η ανακοίνωση του ΧΑ. Εν αναμονή του ok από την Κεφαλαιαγορά. Αντιδράσεις από ΣΜΕΧΑ.

Και επίσημα τη Δευτέρα η «πρεμιέρα» για το ΧΑ

Ανοίγει την Δευτέρα το Χρηματιστήριο μετά και την υπογραφή της υπουργικής απόφασης που περιγράφει τους όρους επαναλειτουργίας της χρηματιστηριακής αγοράς, σύμφωνα με το σχέδιο που προσφάτως ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι ξένοι επενδυτές θα μπορούν να πραγματοποιούν ελεύθερα συναλλαγές αλλά και να μεταφέρουν τα κεφάλαιά τους στο εξωτερικό.

Οι Έλληνες επενδυτές θα μπορούν – προκειμένου να προβαίνουν σε αγορές τίτλων – να κάνουν χρήση :

* μετρητών
* εμβασμάτων από το εξωτερικό
* κεφαλαίων που διαθέτουν στα πιστωτικά τους υπόλοιπα
* ποσών που προέρχονται από πληρωμές τοκομεριδίων, μερισμάτων και άλλες σχετικές μορφές εσόδων
* από πιστώσεις προερχόμενες από θέσεις σε παράγωγα

Για συμμετοχή σε αυξήσεις κεφαλαίου εταιρειών, εκδόσεων ομολόγων αλλά και για συμμετοχή σε ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών μπορεί να γίνεται χρήση παλαιού χρήματος από Έλληνες επενδυτές.

Αμέσως μετά την υπουργική απόφαση, το Χρηματιστήριο σε ανακοίνωσή του ανέφερε τα εξής:  

«Μετά την υπογραφή από τον Υπουργό Οικονομικών της σχετικής απόφασης, η οποία έλαβε χώρα σήμερα, η Διοικούσα επιτροπή του Χρηματιστηρίου Αθηνών και τα Διοικητικά Συμβούλια της Εταιρίας Εκκαθάρισης (ΕΤΕΚ) και του Ελληνικού Κεντρικού Αποθετηρίου Τίτλων (ΕΛΚΑΤ) έλαβαν αποφάσεις για την επαναλειτουργία, τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2015, της Οργανωμένης Αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του Πολυμερή Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ) και εισηγήθηκαν προς την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, την επανέναρξη της λειτουργίας εκκαθάρισης και διακανονισμού για τους τίτλους που τελούν υπό διαπραγμάτευση στην ελληνική αγορά και στο ΠΜΔ.

Οι τεχνικοί όροι διεξαγωγής της εκκαθάρισης και του διακανονισμού περιγράφονται στην ως άνω Υπουργική Απόφαση».

Διευκρινίζεται ότι τα όρια διακύμανσης των μετοχών παραμένουν στο +30% και στο -30%. 

Νωρίτερα ο επικεφαλής της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, Κώστας Μποτόπουλος δήλωσε στο CNBC ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο ανοίγει ξανά τη Δευτέρα 3 Αυγούστου, με εκκρεμότητα την υπογραφή της υπουργικής απόφασης από τον υπουργό Οικονομικών. 

Πλέον, μένει να συνεδριάσει το Δ.Σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να δώσει το Ok για την επανέναρξη των συναλλαγών. 

Η ανακοίνωση για τις αλλαγές από το ΧΑ

Α. Αναπροσαρμογή των παραμέτρων Aυτόματου Mηχανισμού Eλέγχου Mεταβλητότητας (ΑΜΕΜ)

Το Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με το άρθρο 2.6 του Κανονισμού του Χρηματιστηρίου Αθηνών και του άρθρου 4 της Απόφασης 22 ΧΑ, αποφάσισε για τις τρείς πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των Αγορών του ΧΑ, την τροποποίηση των παραμέτρων του Αυτόματου Μηχανισμού Ελέγχου Μεταβλητότητας (ΑΜΕΜ) της Κύριας Αγοράς Αξιών ως προς τα παρακάτω:

Παράμετρος

Υφιστάμενη τιμή

Νέα τροποποιημένη τιμή

Στατικό όριο ΑΜΕΜ

όπως προβλέπεται στην § 2.6.4. (4) του Κανονισμού ΧΑ

10%

7%

Δυναμικό όριο ΑΜΕΜ

όπως προβλέπεται στην § 2.6.4. (4) του Κανονισμού ΧΑ

3%

1,5%

Διάρκεια Περιόδου Συγκέντρωσης Εντολών (pre-call) της Μεθόδου 2

όπως προβλέπεται στο άρθρο 2.3.3. του Κανονισμού ΧΑ

πέντε (5) λεπτά

δέκα (10) λεπτά

Διάρκεια Επέκτασης της Περιόδου Συγκέντρωσης Εντολών (pre-call) της Μεθόδου 2

 

Η διάρκεια της Περιόδου Συγκέντρωσης Εντολών μπορεί να επεκτείνεται όταν η Εκτιμώμενη Τιμή Δημοπρασίας αποκλίνει σημαντικά από την τιμή αναφοράς.

 

Η εν λόγω σημαντική απόκλιση ορίζεται ως ποσοστό επί του στατικού ορίου που καλείται ως Ποσοστό Σημαντικής Απόκλισης Τιμής

30%

(που αντιστοιχεί σε απόκλιση από την τιμή αναφοράς κατά 3%)

20%

(που αντιστοιχεί σε απόκλιση από την τιμή αναφοράς κατά 1,4%)

Η διάρκεια της επέκτασης της Περιόδου Συγκέντρωσης Εντολών

τρία (3) λεπτά

πέντε (5) λεπτά

Υπενθυμίζουμε ότι ως ΑΜΕΜ, ορίζεται η αυτόματη διακοπή της διαπραγμάτευσης ενός χρεογράφου και η διενέργεια Φάσης Δημοπρασίας για το συγκεκριμένο χρεόγραφο, όταν η τιμή της πράξης που πρόκειται να πραγματοποιηθεί, είναι εκτός προκαθορισμένων ορίων. Η πράξη που ενεργοποίησε τον μηχανισμό ΑΜΕΜ δεν εκτελείται.

Με αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα κατά τη Φάση Δημοπρασίας που ακολουθεί την προσωρινή  διακοπή της διαπραγμάτευσης, να προσδιοριστεί η «αποτελεσματική» (efficient) τιμή του χρεογράφου. Ακόμη όμως και στην περίπτωση που η απότομη μεταβολή των τιμών δικαιολογείται από τους εκάστοτε οικονομικούς παράγοντες ο μηχανισμός ΑΜΕΜ συμβάλλει ώστε η προσαρμογή στη νέα τιμή ισορροπίας να πραγματοποιείται σταδιακά.

Β. Διαγραφή των Εντολών Διάρκειας (Life Orders)

Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι λόγω του παρατεταμένου διαστήματος αναστολής της διαπραγμάτευσης, το ΧΑ αποφάσισε τη διαγραφή όλων των υφιστάμενων εντολών διαρκείας (life orders) σε όλες τις Αγορές του ΧΑ και του Πολυμερούς Μηχανισμού Διαπραγμάτευσης (ΠΜΔ) - Εναλλακτική Αγορά (ΕΝΑ).

Αντιδράσεις από ΣΜΕΧΑ 

Η υπουργική απόφαση κινείται στο γνωστό μήκος κύματος των προηγουμένων ημερών και είναι προφανές ότι δεν συνάδει με τις θέσεις του ΣΜΕΧΑ, δήλωσε στο Euro2day.gr ο πρόεδρος του συνδέσμου κ. Σπύρος Κυρίτσης, επιβεβαιώνοντας προηγούμενο δημοσίευμα του site για την επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην οποία παρουσιάζονται οι θέσεις και τα αιτήματα των ελλήνων χρηματιστών. 

*Δείτε την απόφαση στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v